Consiliul Concurenţei a fost sesizat, la finalul săptămânii trecute, în legătură cu o posibilă poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă al firmei Holzindustrie Schweighofer. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Cătălin Baciu, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii oamenilor din industria românească a lemnului, şedinţa fiind organizată la solicitarea mediului de afaceri.
Un comunicat al ministerului precizează: "Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit să aducă în atenţia autorităţilor o eventuală poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă ocupată de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurenţe în domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul secretar de stat Cătălin Beciu a înaintat în regim de urgenţă către Consiliul Concurenţei o solicitarea de punct de vedere în acest caz particular".
O altă temă a întâlnirii a fost expunerea problematicilor cu care se confruntă acest sector al economiei şi a vizat găsirea unor soluţii practice pentru subiectele aduse în discuţie.
Ministerul Mediului a declanşat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu.
Domnia sa, a spus, vineri, la Suceava, că verificările la fabricile companiei austriece Holzindustrie Schweighofer vor fi extinse şi la societăţi care furnizează masă lemnoasă, produc PAL şi MDF, dar şi la producători şi utilizatori de formaldehidă.
"Vom verifica societatea austriacă, dar şi societăţile care furnizează masă lemnoasă. (...) Să vedem cum a circulat masa lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer. Nu va exista clemenţă pentru cei care încalcă legea", a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Graţiela Gavrilescu, potrivit Mediafax.
Ea a menţionat că, dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi anunţate Parchetul General şi toate instituţiile abilitate.
"În acelaşi timp am demarat şi un control amplu, prin comisarii Gărzii de Mediu, la toate societăţile care produc PAL şi MDF, precum şi la societăţile care produc şi utilizează formaldehidă", a spus Gavrilescu.
Ministrul a mai spus că primele rezultate ale verificărilor privind provenienţa lemnului folosit ar urma să fie făcute publice astăzi, iar la sfârşitul aceste săptămâni se aşteaptă şi rezultatele la celelalte controale.
Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susţinea, într-un comunicat de presă, că a dat publicităţii filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună ştiinţă şi recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.
În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anunţat că va iniţia o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziţionare a lemnului şi susţine că îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român.