Consiliul de administraţie al "Endesa" consideră favorabilă oferta E.ON

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2007

Consiliul de administraţie al "Endesa" consideră favorabilă oferta E.ON

Compania germană E.ON AG salută "declaraţia favorabilă" a consiliului de administraţie al societăţii spaniole de utilităţi "Endesa" SA privind oferta de preluare pe care i-a înaintat-o şi care valorează 41 de miliarde de euro (53,2 miliarde de dolari) ori 38,75 euro/acţiune, în numerar. Directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, a declarat: "Suntem încântaţi de faptul că , prin consiliul său de adminis­traţie, sprijină oferta noastră finală. Sunt încântat că i-a încurajat pe acţionarii companiei să-şi urmeze conducerea şi, totodată, să voteze pentru schim­barea statutului companiei".

După o şedinţă a consiliului de administraţie care a avut loc marţi, "Endesa" a stabilit că oferta E.ON este ""favorabilă". Reprezentanţii companiei spaniole sunt de părere că ofer­ta pentru "Endesa" este "corectă şi suficientă din punct de vedere financiar", însă subliniază că încă nu a fost adoptată o decizie finală în privinţa acceptării acesteia. Totodată, cei din fruntea companiei nu au lansat o declaraţie expresă privind acceptarea, de către acţionari, a propunerii E.ON.

La data de 20 martie va avea loc o adunare generală extraordinară a acţionarilor, astfel că atunci va fi luată decizia în privinţa ofertei. Tot atunci se va acorda votul în privinţa eliminării din statut a pragului necesar pentru exprimarea dreptul de vot al unui acţionar. Acesta este limitat la cel puţin 10% pentru achiziţii im­portante.

Oferta E.ON a cuprins chiar această condiţie, de eliminare a limitării mai sus menţionate. "Caja Madrid", o bancă de economii din Spania, care controlează sub 10% din "Endesa", va vota pentru schimbarea statutului, au anunţat oficialii companiei. Şi directorii "Endesa" vor sprijini modificările în materie. Pentru aceste schimbări este nevoie de întrunirea unei majorităţi simple, iar "Endesa" oferă acţionarilor un stimulent de 0,15 euro/titlu în acest sens. Circa jumătate din capitalul companiei este deţinut de instituţii străine.

Oferta E.ON de 38,75 euro pentru o acţiune "Endesa" a fost aprobată de CNMV, autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Spania.

Dacă va prelua compania "Endesa", E.ON va realiza cea mai mare tranzacţie "peste graniţe" din Europa, în sectorul energetic.

Până la momentul actual nu a fost clarificată poziţia companiei spaniole "Acciona", din domeniul construcţiilor şi al energiei, care a obligat E.ON să-şi îmbunătăţească oferta. Compania are peste 21% din "Endesa" şi recent a propus o strategie industrială proprie. Analiştii consideră, însă, că sunt tot mai mari şansele ca oferta E.ON să aibă succes. Aceştia anticipează chiar că "Acciona" va înstrăina o parte din deţinerea sa, ca să obţină lichidităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb