Consiliul de Securitate al ONU votează joi o rezoluţie de înăsprire a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

S.B.
Internaţional / 26 mai 2022

Consiliul de Securitate al ONU votează joi o rezoluţie de înăsprire a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Statele Unite au convocat Consiliul de Securitate al ONU să voteze, joi, o rezoluţie de înăsprire a sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord pe fondul lansărilor de rachete efectuate de Phenian, în pofida riscului de a primi un drept de veto din partea Chinei şi Rusiei, informează news.ro.

Statele Unite, care deţin preşedinţia Consiliului în luna mai, au elaborat un proiect de rezoluţie care prevede în special o reducere suplimentară a importurilor de petrol ale Phenianului.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2017, adoptată în unanimitate la acea vreme, a cerut sancţiuni suplimentare în cazul unei lansări de rachete balistice intercontinentale precum cea efectuată miercuri de Coreea de Nord.

"A fost una dintre condiţiile acestei rezoluţii. Exact asta s-a întâmplat şi de aceea credem că acum este momentul să acţionăm", a declarat oficialul, în contextul în care Washingtonul a avertizat recent cu privire la un nou test nuclear nord-coreean iminent.

Potrivit unui diplomat care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, Beijingul ar putea adopta noi sancţiuni în cazul experimentelor nucleare, dar care nu vizează testarea rachetelor.

"Nu credem că rezoluţia americană poate rezolva vreo problemă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al misiunii chineze la ONU. China a propus o declaraţie Consiliului privind Coreea de Nord, dar această sugestie a fost "ignorată" de SUA, a mai precizat oficialul chinez.

Statele Unite "ştiu care este cea mai bună modalitate de detensionare, dar pur şi simplu refuză să facă acest lucru", a mai subliniat el.

Proiectul de rezoluţie al SUA intenţionează să reducă producţia de ţiţei pe care Coreea de Nord ar putea să o importe în fiecare an cu patru până la trei milioane de barili (525.000 de tone până la 393.750 de tone). Importul de petrol rafinat, limitat la 500.000 de barili pe an, ar urma să crească la 375.000 de barili (sau 46.875 de tone).

De asemenea, proiectul ar interzice, exporturile nord-coreene de combustibili minerali şi ceasuri, precum şi orice vânzare sau transfer către Phenian de tutun şi produse din tutun. În acelaşi timp, proiectul prevede sancţiuni care vizează atât indivizi, cât şi companii.

Totodată, proiectul este menit să împiedice furnizarea către Coreea de Nord a mijloacelor de informare şi comunicare, în vederea luptei împotriva activităţilor cibernetice dezvoltate de Phenian cu scopul de a evita sancţiunile internaţionale.

Întrebat despre un posibil veto al Chinei şi Rusiei, oficialul american a precizat doar că SUA consideră că rezoluţia va fi "susţinută cu fermitate deoarece, este o chestiune de o importanţă profundă" pentru Washington şi pentru aliaţii din Japonia şi Coreea de Sud.

Un ambasador membru în Consiliul de Securitate, care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, a afirmat că un posibil veto va avea consecinţe negative pentru ONU în acest dosar.

Phenianul "face progrese în programul său balistic, continuând să îşi dezvolte proliferarea activităţilor nucleare în proliferare şi prin încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate".

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare în trecut, care au atras sancţiuni asupra Phenianului. Cele mai drastice sancţiuni au fost impuse în 2017, de ordin economic, adoptate în unanimitate de Consiliul de Securitate.

De atunci, Consiliul nu a reuşit niciodată să îşi recapete unitatea în acest dosar. Mai mult decât atât, China şi Rusia au elaborat un proiect de rezoluţie care uşurează situaţia cu privire la sancţiunile aplicate Phenianului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb