Consiliul European cere mobilizarea tuturor instrumentelor pentru a răspunde la impactul preţurilor ridicate ale energiei

S.B.
Internaţional / 16 decembrie 2022

Consiliul European cere mobilizarea tuturor instrumentelor pentru a răspunde la impactul preţurilor ridicate ale energiei

Consiliul European a cerut Comisiei să efectueze o analiză şi să prezinte propuneri până la sfârşitul lunii ianuarie 2023 în vederea mobilizării tuturor instrumentelor naţionale şi ale UE relevante pentru a răspunde la impactul preţurilor ridicate ale energiei, informează Agerpres.

Având în vedere impactul preţurilor ridicate ale energiei în Europa, Consiliul European subliniază importanţa unei politici industriale europene ambiţioase în scopul de a pregăti economia Europei pentru tranziţia verde şi tranziţia digitală şi de a reduce dependenţele strategice, în special în domeniile cele mai sensibile, asigurându-se, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile, se arată la capitolul energie şi economie din concluziile summitului UE, desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Consiliul European aminteşte, în acest context, necesitatea unui răspuns coordonat pentru a spori rezilienţa economică a Europei şi competitivitatea acesteia pe plan mondial, menţinându-se în acelaşi timp integritatea pieţei unice.

În plus faţă de măsurile pe termen scurt, Uniunea Europeană trebuie să abordeze provocările pe termen lung, în special decalajul în materie de creştere şi inovare dintre Europa şi concurenţii săi de la nivel mondial. În acest sens, Comisiei i se cere să prezinte, la începutul anului 2023, o strategie la nivelul UE pentru stimularea competitivităţii şi a productivităţii.

În domeniul securităţii şi apărării, Consiliul European cere Parlamentului European şi Consiliului UE să adopte rapid Actul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA). De asemenea, cere Comisiei şi Agenţiei Europene de Apărare să îşi intensifice eforturile de identificare a nevoilor şi de facilitare şi coordonare a achiziţiilor publice comune, în special pentru refacerea stocurilor, în contextul sprijinului acordat Ucrainei.

Liderii din UE solicită investiţii în factori determinanţi strategici, cum ar fi securitatea cibernetică şi conectivitatea bazată pe spaţiu, precum şi în rezilienţa infrastructurii critice, precum şi punerea rapidă în aplicare a setului de instrumente al UE pentru contracararea ameninţărilor hibride.

La capitolul al VI-lea, ''alte subiecte'', Consiliul European salută intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023 şi este de acord să confere Bosniei şi Herţegovinei statutul de ţară candidată, conform Concluziilor Consiliului din 13 decembrie 2022 privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere.

Amintind Concluziile Consiliului privind Iranul din 12 decembrie 2022, Consiliul European condamnă cu fermitate sentinţele recente de condamnare la moarte pronunţate şi executate în contextul protestelor în curs din Iran. Şefii de stat sau de guvern din UE solicită autorităţilor iraniene să pună capăt imediat acestei practici şi să anuleze fără întârziere sentinţele recente. Uniunea Europeană se opune ferm utilizării pedepsei cu moartea în orice moment şi în orice situaţie, aceasta reprezentând o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane. Consiliul European îşi reiterează apelul adresat autorităţilor iraniene de a pune capăt utilizării nejustificate a forţei împotriva protestatarilor paşnici, mai ales împotriva femeilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ar trebui sa inceapa cu deciziile politicienilor,

    din varfurile UE care au generat aceasta criza energetica

    1. Criza e generata de cartelul Opec + Rusia!

      Gresit,

      criza energetica a inceput cu aproape 1 an

      inaintea conflictului rusnac  

    Unul din instrumente fiind taxarea energiei produse de fotovoltaicele proprii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb