Consiliul European se reuneşte în reuniune ordinară astăzi şi mâine, pe ordinea de zi aflându-se teme precum situaţia din Ucraina, situaţia din energie, aspecte economice şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, transmite Agerpres.
Reuniunea are loc după Consiliul European informal, desfăşurat la Praga la 7 octombrie 2022, în timpul căruia liderii UE au discutat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre consecinţele acestuia asupra crizei energetice şi a economiei din Europa.
Consiliul European de astăzi şi mâine va discuta despre cele mai recente evoluţii în ceea ce priveşte războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre consecinţele acestuia în Ucraina şi în alte părţi ale lumii. În această privinţă, liderii UE vor vorbi şi despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei de către UE.
De asemenea, şefii de stat şi de guverne ai Uniunii vor evalua situaţia preţurilor energiei şi securitatea aprovizionării, inclusiv măsurile de optimizare a pieţei şi progresele înregistrate în ceea ce priveşte reducerea cererii. Ei vor decide cu privire la orice noi măsuri care trebuie luate.
Având în vedere actuala criză energetică, exacerbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va aborda şi aspecte economice.
În ceea ce priveşte relaţiile externe, Consiliul European va lua în discuţie relaţiile UE-Asia şi va purta o discuţie strategică cu privire la China. De asemenea, liderii UE se vor pregăti pentru viitorul summit UE-ASEAN (ASEAN - Association of Southeast Asian Nations), care va avea loc în 14 decembrie 2022.
Nu în ultimul rând, Consiliul European va trece în revistă pregătirile pentru Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP27), care se va desfăşura în perioada 6-18 noiembrie 2022, la Sharm El-Sheik, în Egipt, precum şi pregătirile pentru cea de a 15-a Conferinţă a părţilor la Convenţia privind diversitatea biologică (partea a doua), care va avea loc la Montreal, în Canada, în perioada 7-19 decembrie 2022, mai scrie sursa citată.
La anterioara reuniune informală a Consiliului European, desfăşurată la Praga, la 7 octombrie 2022, liderii UE au discutat despre răspunsul UE la cele mai recente escaladări ale Kremlinului, inclusiv despre decizia de a înăspri sancţiunile impuse Rusiei pentru a spori presiunea şi a slăbi capacităţile militare ale acesteia. În acest context, liderii au discutat despre cel de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost adoptat la 6 octombrie 2022 ca răspuns la falsele "referendumuri" coercitive ale Rusiei şi la anexările ilegale din Ucraina. Pachetul cuprinde atât sancţiuni economice, cât şi sancţiuni individuale.
Tot la 7 octombrie, liderii UE şi-au reiterat sprijinul deplin pentru Ucraina şi au declarat că vor fi alături de ea atât timp cât va fi nevoie. Liderii au discutat, de asemenea, despre acordarea unui sprijin financiar continuu, pentru a contribui la pregătirea Ucrainei pentru această iarnă, precum şi despre acordarea de sprijin pentru reconstrucţia ţării, subiect pe marginea căruia se va discuta în cadrul Conferinţei internaţionale la nivel de experţi privind redresarea Ucrainei, care va avea loc la Berlin, la 25 octombrie 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 09:42)
Pretul energiei IN EUROPA trebuie RIDICAT,
ca sa avem fonduri ptr. Zelenski
Sa traiasca razboiul si profitul altora
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 16:59)
Din pacate tot analizeaza...
E foarte greu sa vii cu o decizie , se mai opune 1, apoi altu si tot asa...