Discriminările împotriva minorităţilor naţionale 'persistă' în Croaţia, mai ales împotriva comunităţilor romă şi sârbă, a atras atenţia Consiliul Europei într-un raport publicat astăzi, informează AFP, citată de Agerpres.
În raport, Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale recunoaşte că în Croaţia a fost adoptată o legislaţie şi au fost puse în aplicare programe pentru 'a favoriza egalitatea de tratament' şi a răspunde cazurilor de discriminare.
Dar, în fapt, observă Comitetul, 'discriminările împotriva unor persoane aparţinând anumitor grupuri persistă, mai ales împotriva minorităţilor naţionale romă şi sârbă'.
Textul subliniază că 'infracţiunile motivate de ură' şi 'afirmaţiile de ură în media şi discursul politic s-au înmulţit' între 2017 şi 2020, alimentând 'ascensiunea naţionalismului radical'.
Autorii documentului consideră 'insuficiente' punerea în aplicare a 'legilor antidiscriminare', precum şi prezenţa minorităţilor în media naţionale.
Potrivit raportului, dezbaterea publică în Croaţia 'este dominată de o retorică şi de prejudecăţi anti-minorităţi', ale căror victime sunt în primul rând comunităţile 'sârbă şi romă'. Acestea, la fel ca şi comunitatea evreiască, fac obiectul unui 'revizionism istoric', mai arată Comitetul.
Prin urmare, el îndeamnă autorităţile croate să definească o 'strategie globală vizând promovarea dialogului' şi să predea 'în toate şcolile' cultura şi istoria minorităţilor naţionale.
Raportul mai notează că accesul la locuri de muncă rămâne 'problematic pentru anumite minorităţi', cum este şi cel la condiţii de locuit pentru familii rome, care trăiesc 'în tabere ilegale'.
Pe plan politic, Comitetul consultativ 'îndeamnă' autorităţile croate să revadă metodele recensământului pe care se bazează reprezentarea minorităţilor în parlament, astăzi 'dezechilibrată'.
'Pragurile fixate pentru a putea beneficia de anumite drepturi acordate minorităţilor sunt prea ridicate şi dezavantajează minorităţile naţionale mai puţin numeroase', îşi exprimă regretul Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale.
1. discriminare "negativa"
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2021, 09:03)
Exista vreun organism care sa protejeze majoritatile? Daca luam primele 100 de functii din fruntea statului roman, vor rezulta 25%-30% ortodcsi pentru o populatie care are cca 85% ortodocsi! Cat de intamplator poate fi, ca doara s-ar zice ca lucram cu numere mari?