Consiliul Europei a solicitat Turciei să retragă un amendament la Codul Penal care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru diseminarea publică de "informaţii false sau înşelătoare" în Turcia şi pierderea legitimaţiei de presă pentru jurnaliştii găsiţi vinovaţi de această infracţiune, transmite AFP, conform Agerpres.
Într-un "aviz de urgenţă" publicat ieri seara, Comisia de la Veneţia, organism al Consiliului Europei care monitorizează menţinerea statului de drept, s-a declarat "îngrijorată de consecinţele potenţiale" ale textului, inclusiv de riscul de "întărire a autocenzurii" în perspectiva următoarelor alegeri din iunie 2023.
Documentul consideră că incriminarea difuzării de "informaţii false sau înşelătoare" reprezintă o ingerinţă în libertatea de exprimare şi de informare, care este protejată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
De asemenea, atrage atenţia asupra diferitelor traduceri oficiale în limba engleză furnizate de autorităţile turceşti şi constată că nu se oferă o definiţie clară a ceea ce constituie "informaţii false sau înşelătoare".
În acest sens, se remarcă faptul că noţiunea de "diseminare publică" este "foarte amplă şi se poate aplica unei game largi de evenimente", de la luarea de cuvânt la o conferinţă până la transmiterea sau aprecierea unei postări pe reţelele de socializare.
De asemenea, reaminteşte că manualul UNESCO privind ştirile false face distincţie între diferitele concepte de dezinformare, informaţie eronată şi informaţie rău intenţionată, lucru pe care proiectul de lege turc nu îl face.
Documentul notează că proiectul de amendare nu prevede criterii pentru ca experţii judiciari să stabilească dacă o informaţie se încadrează în domeniul ce urmează a fi interzis şi că nu există criterii care să definească ce este o informaţie autentică.
Din acest motiv şi din alte motive, Comisia de la Veneţia solicită autorităţilor turce să nu promulge acest amendament la articolul 217/A din Codul Penal.
Deşi Comisia de la Veneţia recunoaşte necesitatea de a combate campaniile de dezinformare, aceasta consideră că arsenalul juridic turc conţine deja texte care vizează ''cele mai periculoase aspecte ale 'informaţiilor false sau înşelătoare' " şi că nu există o "nevoie socială imperioasă" de a adopta un text care să conţină posibile "restricţii arbitrare asupra libertăţii de exprimare".
Acest aviz va fi supus spre adoptare în cadrul următoarei sesiuni plenare a Comisiei de la Veneţia din 21 şi 22 octombrie.
Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg (Franţa), este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 1949, care reuneşte 46 de state europene şi care are ca obiective principale apărarea şi promovarea drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept.
Proiectul de amendare a Codului Penal din Turcia a fost depus în parlament de către deputaţii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) la sfârşitul lunii mai şi a fost adoptat în septembrie de două comisii parlamentare.
Marţi, în timp ce proiectul de lege era discutat în parlamentul de la Ankara, mai multe asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor au protestat, considerând proiectul de lege drept o încercare de cenzură din partea autorităţilor.
Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative programate pentru iunie 2023, liderul turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să exercite un control sporit asupra presei şi a reţelelor de socializare, potrivit observatorilor.
ONG-urile denunţă în mod regulat erodarea libertăţii presei în Turcia, care ocupă locul 149 din 180 în clasamentul pe 2022 al libertăţii presei publicat de Reporteri fără frontiere (RSF).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2022, 23:00)
Atunci sa se retraga si puterea data CNA-ului romanesc de a interzice posturi de televiziune prin amenzi aberante si abuzive.