Consiliul Fiscal a avizat negativ reducerea CAS cu 5 puncte procentuale

V.B.
Macroeconomie / 6 iulie 2014

Consiliul Fiscal (CF) a avizat negativ propunerea de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale la angajator, apreciind că forma curentă a propunerii nu este de natură să nu afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, conform unui comunicat al CF remis azi redacţiei.

Consiliul Fiscal avertizează că există riscuri ridicate de înregistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal-bugetare începând cu anul viitor, în condiţiile în care, chiar şi în absenţa acestei măsuri cu impact bugetar considerabil, traiectoria de ajustare către obiectivul pe termen mediu apărea drept foarte ambiţioasă, iar adoptarea acesteia ar fi de natură să apropie periculos nivelul deficitului bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB).

În plus, maniera de formulare şi adoptare a propunerii legislative indică faptul că angajamentul de facto al autorităţilor faţă de respectarea regulilor fiscale şi a celorlalte prevederi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare este unul foarte slab, consideră reprezentanţii CF.

Consiliul Fiscal mai punctează că adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, deşi în mod cert dezirabilă din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibilă în condiţiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat (ce incumbă din tratatele europene) fără identificarea unor măsuri compensatorii de dimensiuni echivalente (aşadar de amploare), reprezentate de majorări ori extinderi de bază de impozitare şi/sau de reducerea unor cheltuieli.

CF opinează că o reducere de amploare a cotelor legale de CAS, dezirabilă din perspectiva reducerii poverii fiscale pe muncă, poate fi realizată cu impact bugetar neutru în măsura în care se reduc sau se elimină diferenţele actuale foarte mari de tratament fiscal între diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microîntreprinderi etc.) care discriminează contribuabilii. De asemenea, CF îşi repetă recomandarea făcută anterior cu privire la alternativa unui angajament ferm pentru o traiectorie multianuală de implementare graduală a unor reduceri de contribuţii sociale, care ar putea fi mai uşor compensate cu măsuri discreţionare echivalente ori eventual, acoperite ex-post de o îmbunătăţire a gradului de colectare, reflectat în încasări bugetare mai mari (şi, implicit, în deficite mai mici decât cele programate).

Proiectul de lege privind reducerea CAS a fost aprobat de Guvern în şedinţa din data de 18 iunie 2014 şi ulterior adoptat de Senat (24 iunie) şi de Camera Deputaţilor (2 iulie), fără a avea avizul Consiliului Fiscal, obligatoriu în conformitate cu Articolul 13 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată pe baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. CF îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb