CONSILIUL FISCAL: Există un risc ridicat de înregistrare a unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat

Dumitru Coman
Macroeconomie / 29 ianuarie 2017

Există un risc ridicat de înregistrare a unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat

Consiliul Fiscal a avertizat asupra unei potenţiale supraevaluări a veniturilor bugetare în proiectul de buget al Guvernului pe 2017, la care se adaugă o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce creşte puternic riscul înregistrării unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat, de sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unei evaluări preliminare publicate pe site-ul instituţiei.

Proiectul bugetului de stat pe anul 2017, publicat vineri de Guvern, prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), o creştere a veniturilor bugetare cu 31 miliarde lei faţă de anul trecut, de la 223,7 miliarde lei în 2016 la 254,7 miliarde lei în 2017, şi o creştere cu peste 35 miliarde lei a cheltuielilor, de la 242,02 anul trecut, la 278,8 miliarde lei în acest an, informează News.ro.

În lipsa unor măsuri de corecţie, există riscul ca Guvernul să nu poată respecta deficitul proiectat de sub 3%, potrivit Consiliului Fiscal, limita de 3% fiind impusă prin Tratatul de la Maastricht.

În rapoprt se arată: "Evaluarea preliminară a Consiliului Fiscal indică aşadar o potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natură să încline puternic balanţa riscurilor în sensul înregistrării în execuţie a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective".

Reprezentanţii consiliului consideră acest scenariu drept optimist şi nepotrivit din perspectiva unei construcţii bugetare prudente. În cazul evoluţiilor proiectate ale sumelor care vor fi plătite de Uniunea Europeană nu sunt comparabile cu cele istorice, în condiţiile în care bugetul anului 2017 este tranzitat de subvenţiile pentru agricultură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), de 8,1 miliarde lei, precum şi de fonduri pentru agricultură din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), de 4,1 miliarde lei, al căror beneficiar final este sectorul privat.

Totodată, varianta actualizată a proiecţiei de cheltuieli bugetare, primită de Consiliul fiscal în dimineaţa zilei de 27 ianuarie, aduce modificări majore la nivelul unor cheltuieli, de natură să amplifice semnificativ rezervele deja existente în ceea ce priveşte posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal şi adăugând acestora rezerve noi în ceea ce priveşte potenţiala sub-bugetare la capitolele "asistenţă socială", "cheltuieli cu dobânzile" şi "alte transferuri".

Astfel, comparativ cu varianta iniţială, sunt prevăzute reduceri de cheltuieli curente în sumă de circa 5 miliarde lei localizate, în ordine descrescătoare, la "nivelul componentei «alte transferuri» (-1,7 miliarde de lei, având drept sursă diminuarea inexplicabilă a contribuţiei datorate de România la bugetul UE), «dobânzi» (-1,5 miliarde de lei), «cheltuieli de personal» (-867 milioane lei) şi «asistenţă socială» (-821 milioane de lei)", se arată în raport.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dispus convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru marţi, 31 ianuarie, în vederea analizării proiectului de buget pentru anul 2017.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Guvernul GRINDEANU este toxic economic, distrugand toate acumularile de pana acum...Mediul de business este profund afectat, statul bugetofag a renascut!!!

    1. Atata timp cat sunt mai multi pensionari decat angajati, si evident, voturi pe madura, n-ai cum sa ai un guvern responsabil pe partea economica si de dezvoltare.

      Ei stiu sa mints f bine, sa creasca pensiile care sunt pe deficit oricum si sa scoata banii de la investitii. K sa nu mai zicem k si pensiile pilon 2 le diminueaza. Pe termen mediu si lung suntem condamnati la o economie bolnava, pentru interesul pe ts al guvernului. Nu am zis nimic de furturile organizate si pacla asezata in fata transparentei. Ce gresesc ei este k mediul a evoluat, avem mai multa cultura economica acum si planurile de tip "astia e o turma" nu o sa mai functioneze. 

      De pe urma creșterii salariilor și pensiilor suferă multinaționalele. Crize vor mai fi, capitalism fără ajustări nu există, doar afaceri sigure cu statul și transferuri financiare de la stat în conturile anumitor persoane juridice suferă când se schimbă guvernanții.

      Consiliul fiscal nu urlă degeaba, are în spate o întreagă mafie financiară. 

    Cred ca toti dupa 89 au fost toxici.

    Ce treaba are Consiliul Fiscal cu deciziile Guvernului si Parlamentului?

    1. Ionut Dumitru [Fragment eliminat, conform regulamentului]:Consiliul fiscal si Groh,lucru pe care ANI evident ca nu il vede, ce va asteptati sa spuna?Analize corecte sau dictare dupa groful Grih ?

      Daca ati eliminat rectific,acest suplu personaj care este platit din bani pubici,de la Consiliul fiscal si din banii bancii care ii plateste chirie lui Werner ,iar ANI nu se sesizeaza (ea nu se sesizeaza decat la comanda politica)are niste opinii "pe analize corecte si echidistante".

      De fapt se vede si din avion. 

    La ora 17, toata lumea la meeting, Piata UNIVESITATII, capitalele de judet impotriva ordonantelor otravite de gratiere si amnistie!!Jos TIRANIA COMUNISTOIDA!!!

    1. Nu stiu care sunt cele trei culori ale tale dar cred ca in opinia ta ,cei care conduc CEDO sunt tirani din Teleorman.Sa-i aresteze DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb