Două proiecte importante pentru elevii din judeţul Buzău au primit finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În total, este vorba despre aproximativ 70 de milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru achiziţia de microbuze electrice şi pentru amenajarea unor biblioteci în mediul rural. Cele două proiecte au fost depuse de Consiliul Judeţean Buzău, potrivit căruia iniţiativa reprezintă o premieră pentru judeţ, în condiţiile în care până acum nu există niciun microbuz verde dedicat transportului elevilor de acasă la şcoală.
"Primul proiect pentru care Consiliul Judeţean Buzău a obţinut finanţare nerambursabilă prin PNRR este «Dotarea cu microbuze şcolare verzi (electrice) pentru unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Buzău». Proiectul este finanţat prin PNRR, Pilonul VI: Politici pentru noua generaţie, Componenta C15 - Educaţie, Investiţia 10. Dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze verzi. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populaţie scăzută, ecologice, prietenoase cu mediul şi cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor şi tinerilor la educaţie, prin protejarea mediului înconjurător în acelaşi timp", anunţă Consiliul Judeţean Buzău.
În total vor fi achiziţionate 61 de microbuze electrice care vor ajunge în tot atâtea localităţi din mediul rural.
"Achiziţia microbzuelor trebuie să se facă până la 31.12.2024. În total vor fi 61 de microbuze electrice de 16+1 locuri pentru 61 UAT-uri din judeţul Buzău: Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Căneşti, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costeşti, Gălbinaşi, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliştea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzăleşti, Mărăcineni, Merei, Mihăileşti, Murgeşti, Pârscov, Podgoria, Poşta Câlnău, Robeasca, Ruşeţu, Scorţoasa, Vipereşti, Pietroasele, Puieşti, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Săruleşti, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Ţinteşti, Unguriu, Vadu Paşii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Verneşti, Vintilă Vodă, Zărneşti şi oraşele Nehoiu, Pătârlagele şi Pogoanele", mai informează reprezentanţii CJ Buzău.
Valoarea totală a proiectului este de 66.406.186 cu TVA inclusă, din care: valoarea maximă eligibilă din PNRR este de 30.172.560 lei; valoarea contribuţiei neeligibile a UAT Judeţul Buzău/Consiliul Judeţean Buzău este de 30.500.839 lei (cu TVA inclus), la care se adaugă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR, în valoare de 5.732.786 lei.
Al doilea proiect vizează renovarea şi modernizare a trei biblioteci locale pentru a deveni Hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale şi dotarea cu echipamente IT a 26 de biblioteci locale din judeţul Buzău.
"Este vorba tot despre un proiect finanţat prin Programul Naţional De Redresare Şi Rezilienţă, Pilonul II: Componenta 7.Transformare digitală, Operaţiunea D. Competenţe digitale, capital uman şi utilizarea internetului, Investitia I17.Scheme de finanţare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea competenţelor digitale de bază ale comunităţilor cu acces limitat la formare digitală şi ale grupurilor marginalizate", se arată într-un comunicat de presă emis de CJ Buzău.
Obiectivul specific al proiectului îl constituie renovarea/modernizarea şi echiparea cu calculatoare şi echipamente tehnice a bibliotecilor UAT Lopătari, UAT Verneşti, UAT Scorţoasa, în vederea transformării în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale şi dotarea cu echipamente IT a unui număr de 26 de biblioteci aflate în zone cu comunităţi marginalizate din judeţ (Berca, Bozioru, Brăieşti, Buda, Cernăteşti, Glodeanu Siliştea, Luciu, Mihăileşti, Năieni, Padina, Pîrscov, Racoviţeni, Râmnicelu, Ruşeţu, Săhăteni, Săpoca, Smeeni, Tisău, Topliceni, Vintilă Vodă, Vipereşti, Zărneşti, Valea Salciei, Pogoanele, Măgura şi Murgeşti), în vederea dezvoltării competenţelor de bază cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educaţia în domeniul mass-mediei, crearea de conţinut digital, securitatea digitală şi educaţia antreprenorială digitală, pentru un număr de 2.500 de cetăţeni din aceste comunităţi.
Durata maximă de implementare este 30 iunie 2023 - 30 iunie 2026. Valoarea totală a proiectului este de 2.696.997,27 lei, din care valoarea totală nerambursabilă fără TVA - 2.696.997,27 lei şi valoarea totală a TVA - 512.429,48 lei. Cheltuielile totale neeligibile se ridică la 2.015.005,72 lei.
"Cu fiecare proiect depus de Consiliul Judeţean Buzău pentru care obţinem finanţare, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru principal - atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului Buzău. Mă bucur foarte mult că cele două proiecte se adresează elevilor. Putem achiziţiona microbuze electrice pentru a oferi condiţii de transport foarte bune elevilor şi, de asemenea, le putem oferi acces mai facil la tot ceea ce înseamnă sprijinul tehnologiei utilizat în educaţia copiilor.", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.