Consiliul Uniunii Europene a aprobat astăzi în mod oficial una dintre propunerile Comisiei Europene menită să simplifice regulile UE. Este vorba despre aşa-numita directivă "Stop-the-clock", care amână aplicarea anumitor cerinţe privind raportarea şi diligenţa sustenabilităţii corporative, potrivit unui comunicat de presă.
Adam Sz³apka, ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, a declarat:
"Astăzi ne-am ţinut promisiunea de a simplifica legislaţia UE. Adoptarea rapidă a acestei directive este un prim pas important pentru reducerea birocraţiei, oferirea de siguranţă juridică companiilor şi creşterea competitivităţii Uniunii Europene."
Această măsură face parte din pachetul "Omnibus I" lansat de Comisie în februarie 2025 pentru a simplifica legislaţia privind sustenabilitatea. Având în vedere impactul major asupra companiilor, Consiliul şi Parlamentul European au tratat această propunere ca o prioritate.
Concret, s-a decis:
-amânarea cu doi ani a aplicării cerinţelor din Directiva privind raportarea sustenabilităţii corporative (CSRD) pentru companiile mari care încă nu au început raportarea şi pentru IMM-urile listate;
-amânarea cu un an a termenului de transpunere şi a primei etape de aplicare a Directivei privind diligenţa sustenabilităţii (CSDDD) pentru cele mai mari companii.
Această înţelegere rapidă le oferă instituţiilor UE timp să finalizeze şi alte modificări substanţiale propuse în cadrul aceluiaşi pachet.
Ce urmează:
-Directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare a doua zi după publicare. -Statele membre trebuie să o transpună în legislaţia naţională până la 31 decembrie 2025.
Liderii UE au cerut din toamna lui 2024 măsuri urgente pentru reducerea birocraţiei şi susţinerea competitivităţii, inclusiv prin "revoluţia simplificării" lansată în Declaraţia de la Budapesta. Ca răspuns, Comisia a prezentat două pachete legislative "Omnibus" în februarie 2025, iar liderii UE au cerut adoptarea rapidă a acestora, în special a mecanismului "Stop-the-clock", cel târziu până în iunie 2025, se precizează în comunicat.