În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (CDRRD SE), care s-a desfăşurat recent la Brăila, prin votului membrilor, funcţia de preşedinte al consiliului a fost preluată de Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), pentru un mandat de un an. Din anul 1997, cînd a fost înfiinţată Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, este pentru prima dată cînd o funcţie de conducere, respectiv un mandat de vicepreşedinte sau pre-şedinte, revine judeţului Constanţa.
Purtătorul de cuvînt al CJC, Cristian Moldovanu, a declarat: "Noua conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est va urmări, în continuare, punerea în aplicare a programelor de dezvoltare regională precum şi atragerea de noi surse financiare pentru îmbunătăţirea infrastructurii din zona sa de res-ponsabilitate, inclusiv din judeţul Constanţa". În subordinea CDRRD SE se află Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, instituţie creată cu scopul de a facilita absorbţia fondurilor de tip structural la nivelul celor şase judeţe componente ale acestei regiunii (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), atît prin activitatea de promovare a identităţii re-gionale, cît şi prin administrarea pro-gramelor europene care fac parte din strategia de pre-aderare elaborată de UE.
Noul preşedinte Nicuşor Constantinescu, care de anul trecut deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Uniunii Consiliilor Judeţene din România, a declarat: "CDRRD SE este o formă de organizare prin care proiectele cu finanţare europeană sînt dirijate şi accesate în interesul celor şase judeţe din regiune. Consiliul este condus prin rotaţie de fiecare judeţ în parte dar, din păcate, Constanţa, pînă în acest an, nu a avut reprezentare la nivel de preşedinte sau vicepreşedinte. Astăzi, judetul Constanţa a reuşit să se impună la preşedinţia regiunii, care reprezintă 10,7% din populaţia României. Noua conjuctura va permite judetului Constanţa ca alături de celelalte judeţe să beneficieze de o dezvoltare pe fonduri structural europene mult mai viabilă decît pînă acum. Întrucît în următoarele 12 luni fiecare proiect din regiune va trebui să aibă mai întîi aprobarea judeţului Constanţa, acesta va deveni şi oficial, nu numai faptic, cel mai important din regiune în ceea ce priveşte capacitatea financiar- economică, putînd să devină o locomotivă pentru celelalte cinci judeţe din cadrul Regiunii de dezvoltare sud-est".