Constantin Dichel: Transferul emitenţilor între depozitari ar trebui să fie liber

Anca Tudor
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2010

CV: Constantin Dichel are 53 de ani şi este de profesie avocat, activând în Baroul Sibiu. De-a lungul carierei a ocupat diverse funcţii de conducere la societăţi comerciale şi a acordat de asemenea consultanţă juridică la numeroase firme printre care chiar Bursa din Sibiu şi Casa Română de Compensaţie. De asemenea, a ocupat şi funcţia de Director General al SVM Sibinvest S.A (actualmente Carpatica Invest S.A.).

CV: Constantin Dichel are 53 de ani şi este de profesie avocat, activând în Baroul Sibiu. De-a lungul carierei a ocupat diverse funcţii de conducere la societăţi comerciale şi a acordat de asemenea consultanţă juridică la numeroase firme printre care chiar Bursa din Sibiu şi Casa Română de Compensaţie. De asemenea, a ocupat şi funcţia de Director General al SVM Sibinvest S.A (actualmente Carpatica Invest S.A.).

Depozitarul Sibex doreşte să-şi dezvolte relaţia cu Depozitarul din Polonia din perspectiva listărilor duble, să atragă împreună cu Bursa din Sibiu emitenţi noi şi, nu în ultimul rând, vizează rezolvarea problemelor legate de implementarea sistemului de conturi globale, ne-a spus Constantin Dichel, preşedintele Depozitarului Sibex, în cadrul unui interviu. Domnia sa ne-a vorbit şi despre concurenţa cu Depozitarul Central din Bucureşti.

Reporter: Domnule Constantin Dichel, de ce a fost nevoie de un nou Depozitar?

Constantin Dichel: A fost nevoie atât de apariţia pieţei spot la Sibiu cât şi de apariţia Depozitarului, într-un context în care pe piaţa de capital apar foarte des probleme legate de furturi de acţiuni, de comisioane mari, de scurgerea unor informaţii privilegiate. Depozitarul Sibex a apărut tocmai pentru ca astfel de probleme să dispară şi va duce, în timp, odată ce numărul emitenţilor va creşte, la redimensionarea pieţei, după principii concurenţiale de performanţă şi profesionalism, aducând în primul rând mai multă siguranţă investitorilor şi răspunzând în acest sens semnalelor primite din piaţă.

Reporter: Au circulat deja informaţii cu privire la companii care doresc să se transfere de la Depozitarul Central la Depozitarul Sibex şi implicit de la BVB pe piaţa spot administrată de la Bursa din Sibiu. Care sunt stadiile în care se află demersurile lor?

Constantin Dichel: De la bun început, aşa cum reprezentanţii Sibex au declarat, scopul principal a fost şi este aducerea de noi emitenţi şi nu atragerea celor deja listaţi şi noi nu am făcut vreun demers sau vreo presiune în acest sens. Este însă adevărat că am primit solicitări din partea unor emitenţi care ne-au contactat manifestându-şi intenţia de a se transfera de pe piaţa BVB şi de la Depozitarul Central pe piaţa spot administrată de Bursa din Sibiu şi la Depozitarul Sibex. Astfel de intenţii de transfer au fost comunicate Sibex încă din primele faze ale procesului de implementare a pieţei spot la Sibiu, iar aceste solicitări reprezintă un act de voinţă al acestor emitenţi.

Reporter: Care este poziţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare faţă de această chestiune?

Constantin Dichel: Din discuţiile cu reprezentanţii Bursei din Sibiu ştiu că, pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor acestor emitenţi, Bursa a solicitat CNVM încă din luna februarie a anului curent clarificări referitoare la procedura necesară pentru transfer. Apoi, s-a ajuns chiar mai departe prin implementarea în regulamentele bursei a unei proceduri de transfer. Din păcate, aceasta a fost respinsă cu motivaţia că arbitrul pieţei nu a adoptat încă o decizie cu privire la modalitatea transferării unui emitent de pe o piaţă pe alta. În prezent, la mai bine de şase luni de la cererea trimisă, această problemă aşteaptă încă soluţionarea pe masa de lucru a CNVM. Or, din câte ştiu conform ordonanţei 27/30.01.2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, orice petiţie (cerere, reclamaţie, sesizare, propunere formulată în scris etc.) trebuie să primească un răspuns favorabil sau nefavorabil în termen de 30 zile de la data înregistrării sale, sau în cazul în care aspectele necesită o cercetare mai amănunţită, termenul se poate prelungi cu 15 zile. Singurul răspuns primit a fost că problema transferării unui emitent de pe o piaţă pe alta necesită o analiză mai atentă. Din februarie şi până acum cred că a fost depăşit cu mult acest termen.

Reporter: Cum justificaţi această întârziere?

Constantin Dichel: Cred că CNVM este bine intenţionată, dar sunt mulţi care nu văd cu ochi buni concurenţa. Noi nu suntem în Capitală, iar când eşti din provincie, câştigi teren mai greu. Diferenţa de abordare ne pune în imposibilitatea de a oferi emitenţilor serviciile dorite. Regretăm că eforturile noastre sunt înfrânate, la mijloc fiind şi interesele concurenţei, de a limita dezvoltarea pieţei Sibex. Dacă se doreşte cu adevărat, barierele legis­lative pot fi însă uşor eliminate, şi avem în acest sens exemplul pieţei de telefonie care se afla la un moment dat în aceeaşi situaţie ca şi piaţa de capital, cu un monopol impus de un singur operator. S-a găsit, însă, soluţia implementării unui raport concurenţial, bazat pe calitatea serviciilor, şi s-a trecut la liberul trans­fer de la un operator la altul, fără taxe suplimentare. Acest lucru trebuie aplicat şi pe piaţa de capital. De altfel, această lege funcţionează şi în cadrul pieţei financiare, unde avem exemplul băncilor ai căror clienţi pot să rezilieze un contract chiar de credit, transferând practic creditul la altă bancă. De ce nu s-ar aplica aceste lucru şi pe piaţa bursieră?

Reporter: Aţi atins un punct sensibil, concurenţa dintre Depozitarul Central şi Depozitarul Sibex. Cum se răsfrânge asupra dezvoltării pieţei, din punctul dumneavoastră de vedere?

Constantin Dichel: Raporturile concurenţiale sunt o problemă delicată, întrucât cele două instituţii se raportează în mod diferit una la cealaltă. Spre exemplu, în momentul în care BVB a implementat o piaţă futures, Sibiul a acceptat concurenţa, a privit-o ca pe un factor motivator care va duce la creşterea numărului de clienţi şi care a adus o motivaţie în plus pentru găsirea şi implementarea unor produse performante. Nu au fost luate măsuri prohibitive, nu s-au introdus taxe suplimentare, nu i-am obstrucţionat cu nimic.

Acest lucru demonstrează încă o dată că Sibiul nu se teme de concurenţă pentru că, încă de la bun început, atât Bursa din Sibiu cât şi instituţiile care s-au dezvoltat pe lângă ea au fost rodul unor iniţiative private, fără sprijinul statului. Aş dori totodată să arăt că Depozitarul Sibex şi-a declarat încă de la început intenţia unei colaborări loiale pe plan tehnic cu alte instituţii similare din ţară şi din străinătate, inclusiv cu Depozitarul Central, căruia i-am adresat în scris o cerere în acest sens, fără a primi vreun răspuns până în prezent. În schimb, încă de la început piaţa spot sibiană şi Depozitarul Sibex au fost privite cu teamă de instituţiile concurente din capitală care au impus o serie de măsuri restrictive companiilor care au dorit să se transfere la Sibiu, limitându-le acestora posibilitatea de a alege piaţa pe care doresc cu adevărat să se tranzacţioneze.

Reporter: Puteţi exemplifica o astfel de situaţie?

Constantin Dichel: Depozitarul Central Bucureşti a introdus o serie de măsuri, aş zice abuzive, care ridică obstacole în calea transferării emitenţilor. Concret, dacă un emitent solicită Depozitarului Central predarea registrului deţinătorilor de instrumente financiare către emitent sau altă entitate, şi vă citez exact din lista de tarife şi comisioane de pe site-ul acestuia: "la terminarea contractului din iniţiativa emitentului, fără ca instrumentele financiare emise de respectiva societate sa fie retrase de la tranzacţionare de pe o piaţă reglementată şi/sau de pe un sistem alternativ de tranzacţionare", se percepe o taxă de 5 lei pentru fiecare acţionar. Imaginaţi-vă, să zicem, că un SIF ar dori să se transfere pe piaţa la vedere de la Sibiu, la Depozitarul Sibex. Acesta, la 1,2 milioane de acţionari ar trebui să plătească nu mai puţin de 6 milioane lei (RON), ceea ce este enorm.

Frica de colaborare a Depozitarului Central Bucureşti cu Depozitarul Sibex se observă şi din măsura de a percepe un tarif prohibitiv în cazul în care Depozitarul Sibex ar dori conectarea la Depozitarul Central. Tariful de acordare a dreptului de a participa la sistemul Depozitarului Central, a altor depozitari centrali, depozitari internaţionali si instituţii financiare internaţionale este de 400.000 lei. Din nou unul extrem de ridicat. La această sumă se adaugă şi un tarif anual de menţinere a calităţii de membru în sistemul Depozitarului Central, a altor depozitari centrali, depozitari internaţionali si instituţii financiare internaţionale în valoare de 100.000 lei precum şi o taxă de 0,15% pentru instrumentele care sunt tranzacţionate în sistemul propriu, dar care au ca depozitar - Depozitarul Central. Nu ştiu cine ar dori să se conecteze cu Depozitarul Central, la astfel de taxe. De asemenea, apar şi tergiversări în rezolvarea solicitărilor pe care o societate care doreşte transferul pe altă piaţă le întâmpină din partea Depozitarului Central, cu privire la acordarea Registrului Acţionarilor. De aceea, pentru dezvoltarea activităţii noastre, suntem dispuşi să asigurăm consultanţă juridică gratuită emitenţilor care doresc să utilizeze serviciile Depozitarului Sibex.

Reporter: Cum veţi proceda în continuare?

Constantin Dichel: Ne vom continua demersurile pe lângă arbitrul pieţei pentru a face lumină, în cele din urmă, asupra procedurilor de transfer, acţionând în interesul emitenţilor şi pentru dezvoltarea pieţei de capital pentru că nu este normal ca o persoană juridică să ţină cu forţa sub contract o alta. Emitenţii trebuie să poată alege piaţa pe care vor să se tranzacţioneze acţiunile lor, piaţa care răspunde cel mai bine necesităţilor şi aşteptărilor lor şi vom face tot ceea ce depinde de noi să-i ajutăm. Sunt convins că vom reuşi.

Reporter: Ce alte proiecte mai are Depozitarul Sibex?

Constantin Dichel: În primul rând, cel mai importat proiect este realizarea cu succes a majorării capitalului social până la nivelul de 5 milioane de euro aşa cum suntem obligaţi de arbitrul pieţei. Apoi ne dorim să dezvoltăm relaţia cu Depozitarul din Polonia din perspectiva listărilor duble, ne dorim să atragem împreună cu Bursa din Sibiu emitenţi noi, atât din sectorul privat cât şi din cel de stat şi nu în ultimul rând vizăm rezolvarea problemelor legate de implementarea sistemului de conturi globale, în sensul aprobării de către BNR şi CNVM a modificărilor aduse regulamentelor privind implementarea acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb