Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, acuzat de trafic de influenţă

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 aprilie 2016

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 25 aprilie 2016 faţă de Constantin Niţă, fost ministru în Guvernul Ponta, deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, potrivit unui comunicat de presă.

Constantin Niţă trebuie să depună o cauţiune în valoare de 150.000 lei, urmând să se comunice procurorului în termen de 6 zile lucrătoare de la data prezentei ordonanţe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând să fie consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei la o unitate bancară.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2013, Niţă Constantin, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. "Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri", mai arată procurorii. Potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) urma să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

Astfel, la data de 21.07.2013, Constantin Niţă a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti, mai spun procurorii, care adaugă că, la solicitarea fostului ministru, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013.

Procurorii mai menţionează: "În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitată integral, ci în două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb