Francezii au ieşit, ieri, la urne ca să-şi exprime votul pentru Constituţia Uniunii Europene. Startul referendumului naţional, crucial pentru viitorul UE, a fost dat la 8.00 dimineaţa (ora locală), iar urnele urmau să se închidă la 20.00, cu excepţia marilor oraşe Paris şi Lyon, în care finalul votului a fost programat pentru 22.00, ora la care erau aşteptate şi primele rezultate ale exit-poll-urilor. Francezii votează, în mod tradiţional, în a doua parte a zilei, astfel că la prînz a fost înregistrată o participare de 25%.
Opt sondaje de opinie realizate în ultimele două săptămîni au arătat că majoritatea francezilor resping tratatul pentru instituirea unei Constituţii a blocului european, ca semn de protest faţă de preşedintele Jacques Chirac, a cărui popularitate a ajuns la nivelul minim al ultimilor opt ani. Ultimele două sondaje, publicate la data de 27 mai, indicau faptul că între 51 şi 56% dintre francezi s-au hotărît să spună "nu" noii Constituţii.
Un vot negativ în Franţa ar însemna stoparea procesului de instituire a noii Constituţii Europene, întrucît aceasta are nevoie de adoptarea unanimă din partea statelor membre. Totodată, un rezultat negativ al referendumului de ieri ar fi primul de acest gen faţă de noua Constituţie europeană, venit din partea unui stat membru fondator. În plus, un "nu" ar ameninţa evoluţia monedei unice adoptate de 12 ţări din UE. Analiştii sînt de părere că euro ar putea să piardă între 5 şi 10 procente în cazul respingerii Constituţiei europene.
Pînă în acest moment, Constituţia europeană a fost ratificată de nouă din cele 25 de state membre ale UE. Este vorba despre Austria, Ungaria, Italia, Germania, Grecia, Lituania, Slovacia, Slovenia şi Spania.