CONSTRUCŢII POLITICE Partidul care îşi pierde aleşii şi parlamentarii fără formaţiune

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2014

Coaliţia guvernamentală strânsă în jurul PSD a coagulat mai multe formaţiuni politice foarte interesante. O scurtă privire asupra acestora creionează un portret al diversităţii de interese care se manifestă în arcul guvernamental. Partidul Poporului - Dan Diaconescu susţine în continuare Guvernul, în ciuda faptului că de la alegerile parlamentare şi până acum şi-a pierdut 90% dintre aleşi, iar Partidul Liberal Reformator se pregăteşte să intre la guvernare cu toate că această formaţiune politică nu există deocamdată în acte. Alte două formaţiuni aflate la putere - Uniunea Naţională pentru Progresul României şi Partidul Conservator - s-au remarcat prin faptul că au ajuns de fiecare dată în Parlament în alianţă cu un partid mai puternic, fără să mai treacă prin emoţiile obţinerii pragului electoral.

După primul an în Parlament, PP- DD îşi pierduse 50% din cei 68 de deputaţi şi senatori, toţi aceştia migrând către USL. Fenomenul a continuat, partidul lui Dan Diaconescu fiind acum foarte departe de forţa pe care o avea în 2012, când a obţinut 14% din voturi la alegerile parlamentare. Situaţia a devenit dramatică în ultimele luni, demisiile şi excluderile subţiind serios rândurile acestei formaţiuni. După şedinţa Comitetului Executiv al PPDD, de săptămâna trecută, Dan Diaconescu, fondatorul partidului, a anunţat că nu contează numărul de parlamentari pe care îi mai are, ci "calitatea lor": "Comitetul Executiv şi-a spus răspicat cuvântul, noi am continuat să tăiem în carne vie şi am confirmat excluderea unor parlamentari din grupul PP-DD din cauza rezultatelor obţinute de aceştia, dar şi abaterilor disciplinare din interiorul partidului. Nu contează numărul de parlamentari, ci calitatea lor".

O situaţie interesantă este şi în ceea ce îi priveşte pe parlamentarii adunaţi în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu, peste 30, care teoretic activează sub "umbrela" Partidului Liberal Reformator, dar formal acesta nu există, în septembrie Tribunalul Bucureşti respingând cererea de înregistrare depusă de Tăriceanu. Cu toate acestea, şeful partidului neînregistrat are planuri politice mari, legate de participarea la actul de guvernare : "Prezenţa liberalilor în Guvern îi face pe oameni să se gândească la ministerele economice. Suntem într-o discuţie, cu premierul, dar la nivelul principiilor. Ne gândim la Finanţe, Transporturi, Economie, dar sunt şi alte ministere unde ar fi utilă o prezenţă liberală, Învăţământ, Cultura".

La fel de interesantă este şi situaţia UNPR şi PC, partide specializate în alianţe. O serie de parlamentari independenţi, proveniţi din PSD, PNL şi PC au format în mai 2010 UNPR, care imediat s-a aliat cu PDL şi UDMR, alături de care au guvernat până în 2012, când a căzut cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. După alegerile locale din 2012, UNPR s-a aliat cu PSD, formând Alianţa de Centru-Stânga, iar ulterior după ce PNL şi PC şi-au dat acceptul formaţiunea a intrat în USL. În decembrie 2012, UNPR urma să fuzioneze prin absorbţie cu PSD, dar proiectul a fost abandonat.

Partidul Conservator a fost fondat în 1991, sub numele de Partidul Umanist Român (PUR), în cei 23 de ani de existenţă reuşind să intre în alianţe cu aproape toate partidele care activează pe scena politică autohtonă (PDL, PNL, PSD...). A intrat de fiecare dată în Parlament alături de un aliat mai puternic, acest lucru fiindu-i adesea imputat.

În aceste condiţii, noile construcţii politice (un partid fără sediu, care să activeze mai mult pe facebook, sau un altul, ce se construieşte exclusiv pe această reţea de socializare) care sunt pregătite în vederea alegerilor parlamentare din 2016, nu mai par atât de ...ciudate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. corecta radiografia actualei guvernari, o constructie subreda.

    1. Sunt o "adunatura" de AGEAMII . Performante cu acestia nu poti face.

    Parea ca lucrurile se aranjeaza pe un fagas normal. USL urma sa i-a totul in 2014, sa scoata de pe scena politica PDLul corupt si aiurit, si sa guverneze in prima parte a anului 2015. In 2016 urmau sa participe la alegeri doua partide puternice: PSD si PNL, curatate de toti jegosii, de catre Justitia supusa presiunii internationale.

    O manevra neclara a dus la spargerea USL, la aparitia unui PNL care probabil va ajunge puternic. 

    In 2016 vor concura pentru votul nostru tot doua partide puternice: PSD si PNL. Sa speram ca Justitia le va despaduchia, sa apara la alegeri curate, uscate si frumos mirositoare. Un rol fast in aceasta actiune l-ar putea juca Klaus. Depinde doar de el cum va hotari sa actioneze. Sper s-o ia pe calea a buna.

    Hai Iohannis!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb