Constructorii germani - în grevă pentru majorarea salariilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2007

Constructorii germani - în grevă pentru majorarea salariilor

Constructorii germani, printre care şi angajaţii companiei "Hochtief" AG, cea mai mare din ţară în acest sector, au oprit ieri lucrul, declanşând prima grevă din ultimii cinci ani, în domeniu. Uniunea sindicală IG BAU a votat, zilele trecute, în proporţie de 88% pentru grevă în landurile Saxonia de Jos şi Schleswig-Holstein, după ce patronii companiilor din regiune au res­pins propunerea de majorare salarială. Conform informaţiilor uniunii sindicale, aproximativ 100 de şantiere în construcţie au fost afectate de greva de ieri.

IG BAU speră să creeze presiuni asupra patronatelor din cele două landuri, astfel încât acestea să accepte propunerea făcută luna trecută de fostul minis­tru german al Economiei şi Muncii, Wolfgang Clement, care a încercat să arbitreze conflictul.

Clement a propus o majorare salarială de 3,5% pentru cei 680.000 de muncitori din sectorul german al construcţiilor, lege care ar fi putut fi aplicată începând cu data de 1 iunie. Această propunere a necesitat aprobarea unanimă din partea tuturor asociaţiilor patronale, dar a fost respinsă de patronii din cele două landuri menţionate. Într-o primă etapă (în iunie), majorarea ar fi fost de 3,1%, respectiv de 0,4% după 10 luni.

Invocând progresul indus­triei construcţiilor, uniunea sindicală a cerut iniţial o majorare a salariilor cu 5,5%.

"Numărul mare de voturi exprimate în favoarea grevei arată cât de furioşi sunt colegii noştri din cauza opoziţiei exprimate de asociaţile patronale", a spus preşedintele IG BAU, Klaus Wiesehuegel. Acesta a adăugat: "Vom rămâ­ne în grevă până când vom obţine semnăturile patronilor pe înţelegerea privind salariile".

Greva vine într-un moment în care sectorul german al construcţiilor se redresează după 11 ani cu creştere zero. Industria construcţiilor s-a redresat în 2006, ceea ce a contribuit semnificativ la expansiunea celei mai mari economii a Europei, care a fost cea mai rapidă de după 2000.

Mişcarea declanşată de lucrătorii din construcţii urmea­ză negocierilor salariale din sectorul soluţiilor de inginerie şi cel chimic, încheiate cu succes. Metalurgiştii germani au obţinut o majorare salarială de 4,1% vreme de 12 luni, respectiv de 1,7% pe alte cinci luni. Lucrătorii din sectorul chimic au obţinut o majorare de 3,6%, plus o plată de 70 de euro (94 de dolari) vreme de 14 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb