Având în vedere dificultăţile economice din prezent, pe fondul mediului financiar complex şi într-o continuă transformare, multe persoane doresc o relaţie financiară stabilă, bazată pe încredere şi profesionalism. Una dintre cele mai importante decizii ce trebuie adoptată în această direcţie este alegerea unor consultanţi de investiţii profesionişti, cu experienţă pe piaţa financiară.
Activitatea de consultanţă de investiţii presupune o paletă largă de activităţi, care îmbină cunoştinţe economice, tehnice şi socio-psihologice. În principal, activitatea se poate reduce simplist la anticiparea corectă a momentul implementării deciziei investiţionale, adică alegerea precisă a momentelor de vânzare şi cumpărare. Activitatea de investiţie în instrumente financiare presupune consultanţă şi intermediere prin investirea economiilor băneşti şi a disponibilităţilor financiare, care, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară, pot da rezultate pozitive sau negative.
Consultanţa de investiţii este o activitate care constă în prestarea cu titlu profesional de servicii de analiză a instrumentelor financiare, de evaluare, precum şi recomandări în legătură cu vânzarea şi cumpărarea de valori mobiliare în condiţii cât mai eficiente şi corespunzătoare, în aşa fel încât deţinătorul de capital care foloseşte sfaturile primite de la consultantul de investiţii să obţină protecţie şi rezultate maxime.
Posibilităţile de investiţii sunt, în principal, în valori mobiliare, emise de stat şi unităţi administrative ale statului (precum instrumente financiare cu venit fix, titluri de stat, depozite bancare), fonduri financiare (deschise sau închise), societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de valori mobiliare cotate şi necotate sau piaţa derivatelor.
De asemenea, comisioanele percepute pentru activităţile principale sunt plătite la cumpărarea sau vânzarea acţiunilor.
Activitatea de consultanţă de investiţii în valori mobiliare exclude acceptarea, prelucrarea, executarea şi decontarea ordinelor clienţilor de a dobândi şi înstrăina valori mobiliare, inclusiv deţinerea de disponibilităţi băneşti sau valori mobiliare pe contul clienţilor. (art. 96 alin.2 din Legea 52/1994).