Consultanţii fiscali: Noile măsuri de combatere a evaziunii vor bloca firmele care desfăşoară operaţiuni intracomunitare

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 23 iunie 2010

Noua Ordonanţă de Urgenţă prin care Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală va crea mari dificultăţi firmelor care derulează operaţiuni de achiziţii, livrări sau prestează servicii intracomunitare, consideră consultanţii fiscali.

Ordonanţa are şanse mari să fie publicată în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare de la 1 iulie, iar noile măsuri care urmează să fie aplicate ar putea să împiedice societăţile comerciale să realizeze operaţiuni intracomunitare la începutul lunii, avertizează consultanţii fiscali.

Avocatul Gabriel Biriş, specialist în drept fiscal, a declarat, pentru Agerpres: "Nicio firmă nu se va putea înregistra în noul Registru al Operatorilor Intracomunitari la 1 iulie. Timpul va fi atât de scurt încât vor exista momente de întrerupere a afacerilor, pentru că implicaţiile faptului de a nu avea un cod de TVA valabil în UE sunt semnificative".

În opinia sa, firmele care vor fi prinse cu operaţiuni pe relaţia cu UE, care trebuie neapărat derulate în perioada dintre 1 iulie şi momentul înscrierii lor în nou-înfiinţatul Registru al Operatorilor Intracomunitari, vor avea o problemă.

Avocatul Gabriel Biriş a explicat că introducerea Registrului Operatorilor Intracomunitari implică, practic, scoaterea din baza de date a UE a tuturor codurilor de TVA ale com-paniilor româneşti şi reînregistrarea lor pe baza unui dosar.

Potrivit lui Biriş, un alt aspect din Ordonanţă care va afecta sever mediul de afaceri este închiderea antrepozitelor de depozitare a produselor petroliere, care va implica plata imediată a accizelor pentru mărfurile depozitate. Companiile care au în derulare contracte cu astfel de produse vor trebui să îşi asigure finanţarea pentru plata imediată a accizelor, a precizat expertul în drept fiscal.

Toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomu-nitare vor fi cuprinse în "Registrul operatorilor intracomunitari", care se va înfiinţa, începând cu data de 1 iulie 2010, în cadrul Agenţiei Na-ţionale de Administrare Fiscală, conform Ordonanţei de Urgenţă.

Trei miliarde lei în plus la buget prin unificarea CAS şi plafonarea bazei de calcul

Bugetul statului ar câştiga suplimentar trei miliarde lei prin unificarea reglementărilor privind contribuţiile de asigurări sociale (lărgirea bazei de impozitare) şi plafonarea bazei de calcul, conform estimărilor consultanţilor fiscali.

"Calculul contribuţiilor de asigurări sociale ar trebui să nu mai difere în funcţie de modul de obţinere a veniturilor, ci de nivelul câştigurilor", a apreciat avocatul Gabriel Biriş.

Domnia sa a precizat că estimările pe baza cifrelor lunii decembrie 2009 arată că impactul pozitiv al lărgirii bazei de impozitare în cazul contribuţiilor de asigurări sociale şi plafonarea bazei de calcul la un venit de 7.000 lei ar fi de trei miliarde de lei.

În prezent, nivelul contribuţiilor de asigurări sociale este diferit în funcţie de modul de obţinere al veniturilor, tratamentul fiscal cel mai dezavantajos fiind în cazul contactelor de muncă, iar cel mai favorizant în cazul drepturilor de autor, unde sarcina fiscală este de numai 9,6%.

"În prezent, este mult mai avantajos în România să nu declari salarii ci orice altă formă de venituri", a încheiat Gabriel Biriş. (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb