Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a transmis, ieri, că Preşedintele Comisiei pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială din Senatul României, senatorul PSD Ion Rotaru a refuzat să permită preşedintelui AURSF, Alin Iacob, prezent la lucrările Comisiei, să prezinte un amendament susţinut de consumatori.
Solicitarea reprezentantului participanţilor în sistemul de pensii private a fost făcută pentru a explica senatorilor că procentul de 3,75% va diminua valoarea nominală a contribuţiilor, chiar şi pentru angajaţii cărora angajatorii le vor mări salariul brut cu 20%, pentru a nu le fi afectat salariul net, se arată în comunicatul AURSF.
Preşedintele AURSF a trimis Comisiei un amendament, pe care evident, în lipsa posibilităţii de a lua cuvântul, nu l-a putut susţine, care viza modificarea procentului de contribuţie de la 3,75%, aşa cum este prevăzut la Art. II din OUG 82/2017, la 4,25%. Modificarea era necesară pentru a evita scăderea cu care se vor confrunta participanţii la Pilonul II începând cu data de 1 ianuarie 2018, potrivit Asociaţiei.
Alin Iacob a declarat: "Este regretabil că ni s-a refuzat dreptul elementar de a putea să ne exprimăm poziţia. În 1-2 minute am fi fost în măsură să aducem clarificările necesare Comisiei, pentru a constata că principiul clamat al neafectării valorii nominale a contribuţiilor, în urma scăderii procentului la 3,75%, nu este respectat, iar pensiile private a milioane de români vor fi încă o dată diminuate".
Potrivit AURSF, în cadrul lucrărilor, senatorii au respins un amendament al senatoarei USR Florina Presada, care a propus majorarea procentului de contribuţie la 5,5%.
De asemenea, reprezentanţii Ministerului Muncii prezenţi la discuţii nu au putut oferi senatorilor nicio explicaţie în legătură cu fundamentarea procentului de contribuţie de 3,75%, dar nici modul în care va evolua contribuţia din punct de vedere valoric după schimbarea modului de calcul şi a procentului de contribuţie.
Recent, Guvernul a modificat procentul de contribuţie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, de la 5,1% la 3,75%.
La sfârşitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.