Context inedit pentru creşterea dobânzilor

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 februarie 2008

Context inedit pentru creşterea dobânzilor

Băncile noastre comerciale oferă dobânzi din ce în ce mai atractive pentru produsele de economisire adresate clienţilor persoane fizice.

După ce Banca Naţională a anunţat decizia de majorare cu un punct procentual a nivelului dobânzii de politică monetară, tot mai multe bănci au venit cu valuri de creşteri de dobândă în special pentru plasamentele populaţiei. Bancherii susţin că principalul motiv care i-a determinat să facă oferte mai bune clienţilor pentru economiile constituite în lei a fost reprezentat de faptul că BNR a crescut dobânda de intervenţie pe piaţă.

Pentru OTP Bank România majorarea dobânzilor a fost determinată, în primul rând, de creşterea nivelului dobânzii de intervenţie, ne-a declarat domnul Cristian Nae, Director al Direcţiei Produse Divizia Retail OTP Bank România. În al doilea rând, creşterea dobânzilor s-a hotărât şi pentru asigurarea unor surse adiţionale de finanţare (prin atragerea de depozite), reducând utilizarea liniilor de credit atrase de pe pieţele internaţionale, a mai spus Cristian Nae."Nu în ultimul rând, banca a ţinut cont şi de evoluţia dobânzilor la ceilalţi jucători de pe piaţa bancară", ne-a mai spus reprezentantul OTP Bank România.

Pentru Bancpost, la fel, decizia de majorare a dobânzii la depozite a fost determinată în mare măsură de decizia BNR privind creşterea dobânzii de politică monetară, după cum ne-a declarat domnul Mihai Bogza, preşedintele băncii. Domnia sa a adăugat că un alt motiv l-a constituit dorinţa de a asigura o dobândă real pozitivă clienţilor, protejându-le astfel economiile, în condiţiile în care inflaţia a cunoscut, în ultima perioadă o evoluţie ascendentă.

Altă bancă ale cărei dobânzi au crescut recent este Alpha Bank. Domnul Sergiu Oprescu, preşedinte şi CEO al băncii ne-a declarat: "Dorim ca remunerarea depozitelor să fie în linie cu preţul monedei în care sunt constituite aceste depozite.

Tendinţa evoluţiei preţului unei monede este dată de evoluţia dobânzii de politică monetară a ţării care emite respectiva monedă şi reflectă anumite evenimente macroeconomice". Politica monetară din orice ţară influenţează costul fondurilor, a adăugat preşedintele Alpha Bank.

Şi Banca Transilvania a realizat majorări la dobânzile în lei acordate populaţiei , luând în considerare atât decizia Băncii Naţionale, cât şi mişcările de pe piaţa monetară interbancară sau dobânzile practicate de concurenţi pentru produsele de economisire ale clienţilor persoane fizice, ne-a declarat domnul Robert Rekkers, director general al băncii.

Domnia sa consideră că majorările dobânzilor trebuie să se realizeze gradual şi orice decizie în acest sens trebuie foarte bine analizată. Astfel, deşi BNR a crescut nivelul dobânzii cu un punct procentual, banca a hotărât o majorare cu 0,25 puncte procentuale pentru cele mai multe dintre produsele de economisire realizate de persoane fizice.

Deciziile Băncii Naţionale orientează în mod evident mişcările de pe piaţa bancară. Restricţiile pe care le impune, menţinerea unui nivel mare pentru rezervele minime obligatorii şi creşterea provizioanelor pentru creditele acordate în valută persoanelor fizice ar trebui să încetinească creditarea şi să crească economisirea.

Cristian Nae, reprezentantul OTP Bank România este de părere că, având în vedere că inflaţia estimată pentru anul 2008 va fi cel mai probabil situată în jurul valorii de 7%, iar creşterile salariale medii de 10-14%, economisirea nu va marca vreun salt spectaculos. " Faţă de 2007 nu estimez o creştere mai mare de 10%, aceasta deoarece veniturile reale ale populaţiei vor scădea semnificativ în 2008", ne-a mai spus Cristian Nae. Domnia sa este de părere că va continua să crească creditarea, fiind alimentată în principal de creditele cu ipotecă. În 2008, vor fi finalizate în jur de 60.000 de unităţi locative, care au fost contractate în anii precedenţi iar o parte semnificativă a preţului va trebui achitată în 2008. De aici nevoia de credite care să finanţeze aceste achiziţii, a explicat Cristian Nae. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de faptul că, în piaţă, normele de creditare mai relaxate (chiar dacă multe bănci se gândesc să reducă gradul de relaxare) vor determina mulţi clienţi să-şi refinanţeze creditele pe perioade mai mari şi în acelaşi timp să-şi suplimenteze creditele, a mai explicat domnul Nae.

"Faţă de măsurile anunţate deja de BNR, vizând stimularea economisirii şi temperarea expansiunii creditării, cred că în acest an vom vedea o anumită apropiere a ritmului de creştere a celor două activităţi, comparativ cu anul 2007, în care dinamica economisirii a fost devansată în mod sensibil de cea a creditării", apreciază şi Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank apreciază, însă, că economisirea se va accelera în acest an. Preţul leului este mai mare, ceea ce stimulează economisirea şi descurajează consumul deoarece şi costul creditării va fi mai mare faţă de cel de anul trecut. "În consecinţă, dacă această creştere de cost nu este contrabalansată de o creştere de venituri, atunci ne aşteptăm ca ritmul creditării să încetinească comparativ cu anul 2007", a adăugat Sergiu Oprescu.

Este posibil ca restricţiile BNR să încetinească creşterea împrumuturilor acordate de bănci, a opinat Robert Rekkers. Totuşi este greu de spus în acest moment dacă volumul împrumuturilor va scădea, dat fiind nivelul ridicat al cererii de pe piaţă, a adăugat directorul general al Băncii Transilvania.

Evident, înăsprirea politicii monetare va avea ca efect şi scumpirea creditelor în lei, apreciză bancherii.

Evoluţia preţului creditelor urmează aceeaşi logică cu cea a remunerării depozitelor. Trebuie să reflecte preţul monedei în care se contractează plus riscurile pe care o bancă şi le asumă ca urmare a acceptării creditării, teoretizează Sergiu Oprescu. În plus, va reflecta şi criza de lichiditate pe plan internaţional şi, ca atare tendinţa va fi de crestere a dobanzii active,a adăugat preşedintele Alpha Bank.

OTP Bank România va încerca să vadă care este impactul creşterii dobânzii asupra gradului de îndatorare în aşa fel încât să nu provoace probleme de rambursare clienţilor, ne-a declarat Cristian Nae. Domnia sa a adăugat: "Decizia va fi clar de majorare a dobânzilor, singurul punct care trebuie hotărât pe baza analizelor este valoarea cu care vom majora aceste dobânzi".

Din argumentele bancherilor rezultă că actuala creştere a dobânzilor nu seamănă cu cele trăite de noi în primul deceniu postrevoluţionar, pentru că, intervin într-un context nou: între timp am traversat o perioadă de explozie a creditării. Ceea ce avem, se pare că influenţează comportamentul pieţei, într-un mod inedit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb