Contracte "cu dedicaţie" pentru o firmă apropiată lui Darius Vâlcov

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2019

O firmă din Slatina a beneficiat, anul trecut, de acordarea de către diferite instituţii publice a unor contracte în valoare totală de aprope 8 milioane de euro. În contractele respective, executantul lucrărilor este firma de construcţii Aceti SRL din Slatina, societate care apare într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca fiind controlată de Darius Vâlcov, actualul consilier de stat, fost primar al municipiului Slatina.

Conform documentelor aflate pe sis-temul electronic de achiziţii publice - SEAP - firma ACETI SRL a primit, anul trecut, contracte de lucrări publice în valoare de 34,4 milioane lei (peste 8 milioane de euro). Aceasta în condiţiile în care, în anul 2017, aceeaşi firmă primea un singur contract de lucrări publice, în valoare de 600.000 lei.

Cele mai multe contracte din 2018, adică după ce Vâlcov a devenit consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, au fost încheiate prin încredinţare directă de edilii unor localităţi către SC Aceti SRL.

Astfel, primarul comunei gorjene Jupîneşti a încheiat, pe baza unei proceduri simplificate, un contract de 8,93 milioane lei cu societatea din Slatina. Tot în 2018, grădiniţa cu program prelungit nr.8 din Slatina a acordat prin încredinţare directă un contract de aproape 400.000 de lei, sub limita de 100.000 de euro prin care se pot da contracte fără licitaţie. În acelaşi oraş din judeţul Olt, Colegiul Economic "Petre S. Aurelian" a încheiat, prin încredinţare directă, cu Aceti SRL un contract în valoare de 162.035 de lei. Contract, la care ulterior, s-a adăugat un altul, cu acelaşi colegiu, prin atribuire directă. În valoare de 254.348 lei.

Se pare că anul trecut, firma apropiată lui Darius Vâlcov s-a specializat în reabilitarea unităţilor de învăţământ, atât timp cât Colegiul Naţional Vocaţional "Nicolae Titulescu" din Slatina i-a încredinţat direct o lucrare în valoare de 362.567 de lei.

Cu toate acestea, cel mai mare contract, în valoare de 23,8 milioane lei, a fost semnat de firma Aceti SRL cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Contractul vizează refacerea amenajării sistemului de irigaţii din localitatea Borcea de Sus, judeţul Călăraşi, programul naţional de reamenajare a acestor sisteme fiind demarat de Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Nimeni altul decât colegul de partid şi din Guvern al consilierului de stat Darius Vâlcov.

Firma Aceti SRL, de la Consiliul Local Slatina, la un investitor privat

Societatea Aceti SA a fost înfiinţată de Consiliul Local Slatina şi avea drept obiect de activitate realizarea construcţiilor de mică infrastructură din municipiul reşedinţă al judeţului Olt.

Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, a iniţiat în anul 2009, o hotărâre de consiliu local, prin care aleşii au decis privatizarea firmei de construcţii Aceti SA. La sfârşitul anului 2009, societatea este scoasă la vânzare, iar la 17 februarie 2010, Adunarea Generală a Acţionarilor consemnează că toate acţiunile Aceti SA au trecut la SC Rupiah SRL conform contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 18943/29.12.2009. Din acel moment, Aceti SA a devenit Aceti SRL, conform aceleeaşi hotărâri din februarie 2010.

Procurorii DNA susţin că ambele firme au fost controlate, prin interpuşi, de Darius Vâlcov. Acest lucru a fost stabilit şi de testul poligraf solicitat în anul 2015 de către actualul consilier de stat. Poligraful a consemnat că Darius Vâlcov a minţit atunci când a spus că nu a controlat activităţile comerciale ale societăţilor Aceti SRL şi Rupiah SRL, aparatul indicând modificări specifice unui răspuns nesincer. În acest dosar de corupţie, Darius Vâlcov a fost condamnat de instanţa de fond la opt ani de închisoare, cauză care în acest moment se află în stadiul apelului.

Ar mai fi de menţionat că, la momentul tranzacţiei din 2009, firma Rupiah SRL era controlată de Andrei Ovidiu Ramba, un apropiat al lui Darius Vâlcov. Ulterior, Ramba s-a transformat într-unul dintre denunţătorii actualului consilier de stat. Legăturile lui Ramba cu Vâlcov au fost stabilite cu câţiva ani înaintea tranzacţiei din 2009, când, una dintre firmele controlate de Ramba, SC Plus Confort SRL Bucureşti, a încheiat cu primarul Darius Vâlcov un contract de reabilitare termică a blocurilor din municipiul Slatina.

În anul 2016, Aceti SRL a fost preluată de Cristian Nicolae Deaconu, prieten al lui Constantin Cristian Cizmaru, fostul consilier personal al primarului Darius Vâlcov.

În anul 2012, Cizmaru a devenit city-manager al municipiului Slatina, iar conform declaraţiei sale de avere soţia sa este angajată la una dintre firmele controlate de Cristian Deaconu, SC Topnef Reciclare, firmă care deţine 99,98% din totalul acţiunilor SC Aceti SRL. Restul de 0,02% din totalul acţiunilor aparţine tatălui patronului firmei Topnef Reciclare.

Conform unui raport din anul 2014 al Curţii de Conturi, în urma privatizării SC Aceti SA prin vânzare către firma Rupiah SRL, bugetul localităţii Slatina a fost prejudiciat cu 633.345 de lei.

Conform documentului Curţii de Conturi, "Achiziţia acţiunilor de către celălalt participant la licitaţie s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoa-rea totală de 465.000 mii lei faţă de valoarea contabilă de 1.098.345 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acţiunilor în sumă de 633.345,30 lei".

În raport se mai arată că, pentru a da o aparenţă de legalitate a privatizării firmei Aceti SA, la procedură a participat şi SC Imobiliare Consloc SRL, societate care aparţinea tot Consiliului Local Slatina şi care a mimat participarea la licitaţia publică.

Până la închiderea ediţiei, consilierul de stat Darius Vâlcov nu ne-a răs-puns la apelurile pe telefonul mobil şi nici la mesajele trimise.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru ca putem.

    Pentru ca asa vrem noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb