Casa de brokeraj "Tradeville" a devenit, ieri, market maker (n.r. formator de piaţă) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru contractele futures având ca active suport, preţul (exprimat în dolari americani) al unei uncii troy de argint şi al unui baril de petrol de tip Brent Crude Oil. Bogdan Bărbieru, director de dezvoltare la "Tradeville", a declarat că multiplicatorul pentru fiecare dintre cele două contracte este de 100 de lei, iar la cursul valutar dolar/ron actual, vânzarea sau cumpărarea unui contract Futures este echivalentul a 2,96 barili de petrol (pentru Brent Crude Oil) şi 2,96 uncii troy (pentru argint). Bogdan Bărbieru a precizat că evenimentul este o nouă etapă a parteneriatului dintre casa de brokeraj şi BVB, prima etapă fiind cea în care "Tradeville" a devenit market maker pe contractul futures având ca activ suport aurul, lansat la începutul lunii mai, anul acesta.
Bogdan Bărbieru a declarat: "Derivatul pe aur s-a dovedit a fi atractiv pentru investitori, fiind cel mai tranzacţionat contract futures listat la BVB, fapt datorat spread-ului competitiv. În consecintă, Tradeville (...) a decis să activeze ca market maker şi pentru Silver Futures şi Brent Crude Oil Futures. Considerăm că instrumentele derivate de tip futures având ca active suport mărfurile au fost neglijate până în prezent, dar ele au potenţial de dezvoltare".
Reprezentanţii Tradeville au afirmat: "Ca şi aurul, argintul reprezintă un metal preţios ce poate servi drept plasament de refugiu în caz de instabilitate pe pieţele financiare, dar spre deosebire de acesta, prezintă o strânsă legatură cu producţia indus-trială, având în vedere că 40% din cererea mondială de argint îi revine acestui segment".
• Răzvan Furtună, BCR: "Interesul pentru argint este o consecinţă a creşterii interesului pentru metalele preţioase"
Şi Banca Comercială Română (BCR) a lansat, la sfârşitul lui mai, două certificate de investiţii legate de evoluţia argintului, respectiv Turbo Long şi Turbo Short (n.r. un certificat Turbo este echivalent cu o uncie de Argint de 31.1 grame).
Răzvan Furtună, şeful Departamentului de Vânzări Retail în cadrul Direcţiei Pieţe Financiare a Băncii Comerciale Române (BCR), ne-a declarat că până acum, au fost tranzacţionate 34.792 certificate Long (cu valoarea de tranzacţionare de 750.000 lei) precum şi 153.166 certificate Short (cu valoarea de tranzacţionare de 1.900.000 lei).
Domnia sa ne-a declarat: "Interesul pentru argint este o consecinţă a creşterii interesului pentru metalele preţioase, în condiţiile în care volatilitatea argintului este mai mare decât volatilitatea aurului. În principiu, atât aurul cât şi argintul se detaşează faţă de celelalte mărfuri prin raportul stock-to-flow ridicat provenit din utilizarea limitată în industrie. Chiar şi între cele două metale sunt diferenţe mari. În timp ce în cazul aurului, numai 10% din producţia anuală are destinaţie industrială, în cazul argintului, utilizarea industrială este de aproximativ 50%, însă ambele metale au o puternică componentă monetară.
Răzvan Furtună ne-a spus că produsele structurate sunt create special pentru nevoile investitorilor retail de dimensiuni mici şi medii, în timp ce instrumentele financiare derivate futures sunt, în general, utilizate şi adaptate nevoilor investitorilor instituţionali pe pieţele internaţionale, sau a investitorilor de retail sofisticaţi.
Domnia sa a mai adăugat că avantajul certificatelor este că investitorul nu poate pierde mai mult de valoarea certificatului în cazul unei mişcări defavorabile, iar spread-ul este transparent, în timp ce în cazul contractelor futures, spread-ul afişat este pe contract şi nu se raportează la marjă (n.r. suma reală a tranzacţiei).
Utilizarea argintului poate fi grupată astfel: - Investiţii - monede şi lingouri (25% din producţie); - Bijuterii şi obiecte de artă (25% din producţie); - Utilizare industrială în producţia de rulmenţi, baterii, electronice; - Tehnologii noi: aplicaţii medicale, energie solară, tehnologii de purificare a apei.
Casa de brokeraj "Tradeville", a devenit pe 9 mai anul acesta, market maker pe contractul GOLD Futures, având ca activ suport preţul, în dolari SUA, al unei uncii troy de aur cu puritate de minim 99,5%.
Contractul este tranzacţionat pe piaţa derivatelor, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
•
Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a precizat că există 19 contracte derivate futures la BVB, dintre care, 12 contracte au ca activ suport acţiuni, două contracte, cursul de schimb, alte două, indici şi trei contracte pe mărfuri.