Contractul lui Sobolewski, publicat de Houdini

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2014

MAKE: "Bravo, Ludwik Sobolewski! Mi-a luat ceva timp!"

MAKE: "Bravo, Ludwik Sobolewski! Mi-a luat ceva timp!"

  • document ataşat Draft contract
    apasă aici pentru a descărca.

    Contractul lui Sobolewski!

    O lume întreagă l-a cerut.

    Şi, vorba poetului, el nu l-a dat.

    L-a cerut ziarul "BURSA" şi ne-a spus că nu ni-l dă. În răspunsul său a invocat faptul de nedorit că pe piaţa Bursei sunt listate companii care nu dezvăluie contractul de management şi că, în virtutea unui principiu moral întors pe dos, îşi va dezvălui contractul de management atunci când toate companiile vor fi făcut asta. Bursa de Valori Bucureşti nu dă un exemplu, ci îşi ia drept exemplu un comportament împotriva căruia invocă principiile guvernanţei corporative.

    I l-au cerut acţionarii. La Adunarea Generală din luna aprilie, au fost acţionari care au invocat scrisoarea deschisă pe care ziarul "BURSA" i-a adresat-o lui Sobolewski şi în care îi ceream să confirme ciudatele clauze contractuale prin care este răsplătit generos înainte să mişte vreun deget. Acţionarii i-au cerut să confirme că este reală uluitoarea clauză prin care performanţele managementului său din anul 2014 sunt comparate cu performanţele din anul 2012, iar nu cu cele din 2013. A fost una dintre cele mai ciudate Adunări generale, în care angajatul şi-a înfruntat angajatorii, iar aceştia din urmă au plecat acasă cu buzele umflate şi cu ochii în soare (era noapte, deci urlau la lună).

    După atâta tevatură, din pură curiozitate, Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a cerut contractul. Ei bine, ASF-ului i l-a dat, dar nu din prima. Ci, după insistenţe, şi ASF niciodată nu a afirmat public că l-a primit.

    Dar, l-a primit. ASF l-a băgat în seif şi nu l-a mai scos de acolo.

    Prin urmare, să afişăm pe site-ul www.bursa.ro un draft de contract între Ludwik Sobolewski şi Bursa de Valori Bucureşti reprezintă "un gest de Houdini" şi bineînţeles, orice scamatorie rămâne neexplicată.

    În schimb, sperăm ca acest gest să fie luat drept exemplu de toate celelalte societăţi listate la Bursă, astfel ca Ludwik Sobolewski să nu mai aibă nici un motiv să nu-şi afişeze contractul pe site-ul BVB.

    El însuşi,

    Nu noi.

    Probabil că acţionarii BVB nu ar fi de acord cu clauzele acceptate de Consiliul Bursei în contractul directorului general, Ludwik Sobolewski, dacă le-ar cunoaşte.

    Deşi a primit întrebări insistente pe acest subiect şi de la presă, dar şi din partea acţionarilor, Ludwik Sobolewski a refuzat să îşi dezvăluie salariul, precizând că îl va publica atunci când va exista o regulă în acest sens pentru toţi emitenţii.

    Ludwik Sobolewski a semnat cu BVB un contract pe patru ani, pentru un venit brut lunar de 16.667 euro, la care se adaugă, în anumite condiţii, un bonus de performanţă între 80 şi 150% din salariul brut anual (între 160.000 de euro şi 300.000 de euro) şi un bonus suplimentar egal cu venitul din anul precedent (salariu plus bonus de performanţă, adică între 360.000 de euro şi 500.000 de euro), potrivit draftului de contract intrat în posesia noastră.

    În piaţă, s-a discutat că Sobolewski ar fi încasat un bonus de performanţă de 150.000 de euro pentru 2013, în condiţiile în care abia fusese angajat de patru luni, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind criteriile stabilite în contractul său.

    Potrivit draftului de contract, directorul BVB avea dreptul, pentru cele patru luni din 2013, la jumătate din bonusul de performanţă calculat pentru 2013, dacă finaliza restructurarea personalului (pondere de 67% în stabilirea performanţei) şi raporta un profit de 4,6 milioane de lei (pondere de 33% în stabilirea performanţei) pentru 2013.

    Doar atât.

    Dacă ar fi îndeplinit 100% criteriile, atunci bonusul ar fi fost de numai 100.000 de euro. Sobolewski se pare că le-a depăşit.

    Oare Consiliul Bursei a evaluat şi în ce măsură îndeplinirea obiectivelor a depins de CEO?

    Spre exemplu, profitul BVB pentru primele şase luni din 2013 era de 4.236.880 lei, iar la nouă luni era deja de 5.459.769 lei, adică bifat, înainte să pună Sobolewski piciorul în biroul său.

    Apoi, restructurarea personalului nu era atât de greu de făcut, cantitativ. Peste zece angajaţi şi-au părăsit posturile de la Bursa de Valori Bucureşti, în toamna trecută, aceştia primind salarii compensatorii, în funcţie de negocierile purtate.

    Astfel, BVB a suportat cheltuieli cu restructurările, pe lângă bonusul acordat lui Sobolewski pentru asta.

    În plus, nu este clar dacă conducerea BVB a evaluat procesul de restructurare şi calitativ. Mai mult decât atât, pe lângă concedieri, Sobolewski a făcut şi angajări, doi polonezi şi foşti ziarişti.

    Salariu indexat cu inflaţia

    Potrivit draftului de contract, salariul lunar al lui Ludwik Sobolewski va fi indexat cu inflaţia. În plus, acesta poate urca cu 10%, anual, după primul an, dacă îndeplineşte indicatorii de performanţă în proporţie de 80% şi dacă au loc 5 IPO-uri, în primele 12 luni de la numire, iar ulterior numărul de IPO-uri urcă cu 20% anual, şi în plus lichiditatea se apreciază cu 10%

    Rata lichidităţii este raportul dintre valoarea tranzacţiilor şi free-floatul total (suma deţinerilor individuale mai mici sau egale cu 5%).

    Toţi indicatorii pentru 2014 se compară cu cei din 2012, urmând ca, din 2015, comparaţiile să fie de la an la an.

    Bonusurile se acordă 50% cash şi 50% în acţiuni. Această clauză a creat însă o întreagă problemă pentru Bursă, întrucât, ca să îi dea acţiuni lui Sobolewski, ar fi trebui să facă o răscumpărare, pentru care ar fi avut nevoie de aprobarea acţionarilor. Soluţia a fost găsită rapid, pe principiul "merge şi aşa", prin înţelegerea ca Sobolewski să primească bani de care să cumpere acţiuni, ceea ce l-a dus în altă capcană, întrucât, prin regulamentul de ordine interioară personalul BVB nu avea voie să cumpere acţiuni BVB. Reprezentanţii BVB au susţinut până în pânzele albe că CEO-ul nu face parte din personal, chiar dacă ASF a avut o părere contrară, prin vocea vicepreşedintelui Mircea Ursache.

    Criteriile de performanţă pentru 2014, comparate cu 2012

    Ca să îşi ia bonusul de performanţă pentru 2014, Ludwik Sobolewski trebuie să crească valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, unităţi de fond, drepturi şi produse structurate cu 50% faţă de 2012 (pondere de 40,5%), valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni, cu 150% (pondere de 4,5%), să urce cu 60% profitul operaţional (pondere de 35%), iar valoarea media a acţiunilor BVB să fie de 22 lei (pondere de 20% în evaluare), se mai arată în draftul contractului. Aceste cote scad pentru următorii ani.

    Bonus suplimentar extraordinar

    Sobolewski a negociat şi un bonus suplimentar exatrordinar - dacă creşte capitalul cu 25% sau dacă creşte valoarea activelor nete cu 25%, atunci primeşte de două ori suma dintre ramuneraţia anuală şi bonusul de performanţă din anul anterior.

    Contractul CEO-ului BVB are o durată de patru ani. În acest timp, Sobolewski beneficiază de asigurare profesională plătită de BVB, maşină de serviciu şi şofer, laptop, telefon mobil, 1000 de euro brut pe lună pentru cazare (sumă care poate să ajungă la 2.000 de euro dacă este necesar), patru bilete dus- întors, lunar, Bucureşti-Varşovia, lecţii de română la cerere şi asigurare medicală la o clinică privată.

    Conform draftului de contract, Ludwik Sobolewski trebuie să îşi dedice 100% din timpul său de lucru Bursei de Valori Bucureşti. El are program de lucru luni până vineri, cel puţin opt ore pe zi, mai puţin sărbătorile legale din România şi Polonia şi are dreptul la vacanţă de 25 de zile lucrătoare.

    Salarii compensatorii şi clauză "non compete"

    Dacă Bursa reziliază unilateral contractul cu directorul general, acesta ar avea dreptul să primească o indemnizaţie brută egală cu venitul brut plătit pe anul fiscal anterior.

    Dacă acest lucru ar avea loc în 2014, atunci i se va da un venit total brut egal cu venitul brut pentru luna în care a avut loc denunţarea contractului, înmulţit cu 12.

    Ludwik Sobolewski ar beneficia şi de o clauză de neconcurenţă ("non-compete"). Astfel, timp de doi ani după terminarea contractului, polonezul nu ar avea voie să cumpere participaţii la alte companii similare, nu va furniza direct sau indirect, servicii similare pentru alte companii.

    Clauza este valabilă pentru Europa Centrală şi de Est şi pentru România.

    În baza acesteia, în perioada dintre terminarea contractului şi data încetării clauzei non-compete, CEO-ul va primi 50% din remuneraţia lunară medie, din cele şase luni de dinainte de terminare, fără bonusuri.

    Compania poate renunţa la clauza non-compete.

    Dacă această clauză este încălcată, beneficiarul trebuie să returneze banii. (ADINA ARDELEANU)

    Opinia Cititorului ( 58 )

    1. In Europa sint trei tari de ca... pardon! de performanta modesta: Romania, Grecia si Polonia. Primele doua sint nedreptatite. Adica sint nedreptatite fiind indreptatit catalogate drept cih, in timp ce a treia e urcata pe un nemeritat piedestal, ca un cocos aburcat pe un morman de balegar etichetat "Aconcagua". Polonia a dat lumii un papa, sindicatul "Solidaritatea", pe Lolek si Bolek, pe grasele care vindeau rujuri la solar, pe Sobolewski, pe alalalt Sobolewski de la Templeton, samponul "Polena", Whirlpool-urile cracanate de la "Polar", pe adulterina Walewska... De la Gogol incoace i-au mai citit unii si i-au umplut de respect pe lesi. Europa se face ca-i admira si noi, romanii, am dezvoltat un sincer complex de inferioritate fata de ei, de se invirte Stefan cel Mare in mormint ca ventilatorul de la Polski Fiat. Daca vrei sa stii cit de tare eco tara, te uiti la produsele ei: lasa nemtii sau frantujii! sa luam tari "mici": Belgia face trufe de ciocolata, Duracell, Browning, diamante, bere de abatie; Austria face Red Bull si Swarowski; Cehia face cea mai buna bere din lume, c4, cristal; Slovacia - xRay; pina si Romania face Logan si magiun de Topoloveni... Ce face Polonia? Manageri supraplatiti care administreaza suse falimentare prin coclauri!

      1. Care bursa?!? Daca n-ar fi dealurile interSif-uri, niscai fepereala si cite un tunulet disperat, bvb ar avea o cifra de afaceri cit un exchange din arondismentul 1 intr-o zi slaba...

        Draga comentacule MA, inainte de a insira aberatii doar de dragul de a-ti vedea nick-ul la capatul articolului poate ca ar fi mai bine sa-ti dai niste tigai in cap. E singura solutie pe care o ai pentru a incerca sa revii cu picioarele pe pamant(sau de autopedepsire pentru aberatiile emise).

        Polonia are un PIB de peste 800 mld $ si o crestere estimata pt. 2014 de 3.4%. Intr-o Europa anchilozata, Polonia e una din economiile performante care, in ciuda prohoadelor pe care i le canda gandaci d-astia ca tine, functioneaza beton. Asa ca, alaturarea Poloniei in grupul ”de lux” Grecia-Romania e o dovada de prostie galopant-turbata.  

        Este adevarat,polonezii sunt laudarosi,dar nici ca noi,sa ne plangaem zilele in cea mai frumoasa tara din Europa!Si noi,si polonezii,am avut de suferit cotropirile,dar diferenta de abordare a fost evidenta.Romanii au arestat o suta de mii de tarani si intelectuali care nu au acceptat comunismul ca ideologie.Polonezii si-au pastrat micile proprietati taranest,dar si constiintele de oameni care nu se vand.Faptul ca a fost nevoie sa aducem un presedinte al bursei de valori din alta tara nu ar trebvui sa ne umple de mandrie.Iar cei care au negociat si aprobat cu acesta un contract de management rusinos pentru o tara dezvoltata si civilizata sunt"de-ai nostri",fii de daci.

        Ah, n-am stiut ca Polonia are ditamai pib-u' care inca va mai si creste cu 3,4 la suta, ca n-a avut tata bani sa ma dea la scoala! Acu' ca aflai, fug sa-mi iau frigider Polar, il umplu cu bere Zywiec si in fiecare seara citesc din Sinkiewicz in fata posterelor cu Zbigniew Cybulski si Kazimierz Deyna, in vreme ce zlotii mi se inmultesc triumfal la Bank Gospodarki Zywnosciowey!

        Da' tu ce crezi? Ca "cititorii tai" vor cadea in kur cand vor citi aberatiile tale si ironiile tale fara fond. Una este un manager de bursa care da kix si alta este sa-ti bati joc (fara motiv si motivatie) de o tara. N-ai nici macar hazul lui Lolek (sau al lui Bolek).

      Brava!

      Acum toti putem dormi fericiti. Ai rezolvat problema fundamentala a bursei. 

      Pe mine ca investitor nu ma interesa salariul lui Sobolewski.  

      Bursa a inceput sa se miste in ultimele luni si asta ma intereseaza, ca am cum sa fac un exit, am cum sa cumpar usor. Daca ar scadea si impozitul... Daca ati investi, ati sti care sunt lucrurile care intereseaza. Altfel, este usor sa stai pe margine si sa dai cu batul in balta, sa fii in opozitie. in politica au fost multi in opozitie si cand au ajuns la putere au inceput sa se impiedice si sa nu mai stie cum si ce trebuia facut...  

      E usor a scrie versuri  

      Când nimic nu ai a spune,  

      Insirând cuvinte goale

      Ce din coada au sa sune. 

      1. Excelent! Avem un investitor fericit! Asteptam si actionari BVB care sa ne spuna cat de fericiti sunt acum, dupa ce au vazut contractul.

        E usor a scrie versuri, cind le copiezi.

        De fapt, nu ai nimic de spus, doar trancaneala, facind pe desteptul, ca Beze. 

        Nu, este clar ca problema fundamentala a bursei n-a fost rezolvata! Dar cum a inceput sa se miste in ultimile 6 luni? Unde? Despre ce vorbesti? Despre vanzarea actiunilor statului pe bursa? Asta inseamna ca "s-a miscat bursa"? Cred ca glumesti... Cumva poti sa cumperi sau sa vinzi actiuni de vreo 30-40 milioane dolari? Asa, de incercare? Investitorule fericit , d-ta cat ai investit? In ce? Se dezvolta vreo societate pe bursa? Ca sa dea dividende bune si sa continue sa se dezvolte? Iar Bursa sa stii ca nu sta pe margine, ci incearca sa faca jurnalism de piata de capital, agitandu-se mult mai mult decat cei care se chinuie cu BVB-ul. Nu de alta, insa n-am vazut chiar nimic concret la BVB sau pe piata de capital, decat niste noi functii pentru vechi ofiteri specialisti in sectorul bancar si niste planuri asa cum au fost toate in ultimii 15 ani. In rest, media zilei de 5-6 mil.euro arata vreo crestere a volumului bursier? Visezi d-le, pur si simplu esti aiurea cu mintea...

        Numarati-ma si pe mine! Sint extrem de fericit, poate si din cauza faptului ca n-am avut, nu am si nu voi avea in aceasta viata vreun cent investit pe bvb, nu platesc vreun leu Statului roman, cu exceptia sumelor indirect inevitabile, nu lucrez cu banci din UE si nu am proprietati sau detineri in Europa continentala.

        Bine, doi. Asteptam si un actionar, macar :))

      Iar Sobieski a declarat ca nu are nevoie de strategie. A inchis piata derivatelor, nu a adus nimic nou pe bursa .....decat pe "masculul alfa".

      1. foarte bine ca a inchis derivatele la BVB, atata timp cat nu sunt market makeri care sa creeze lichiditate

        BVB nu e broker sa poata sa introduca ordine in piata 

        cand vor fi brokeri puternici care sunt capabili sa sustina derivatele la BVB atunci se va redeschide 

        BVB creaza cadrul de tranzactionare si istrumentele, mai departe tine de intermediari 

        deocamdata sa se dezvolte BVB - piata de actiuni, sa creasca brokerii, poate vin altii capabili din strainatate si vor actiona ei pe derivate

        sunt sigur ca se va redeschide cand o sa fie indeplinite conditiile optime 

      lacomie... asta explica de ce a ajuns cea mai anchilozata institutie si nu-si reduce comisioanele, desi toata lumea spune ca e cea mai scumpa piata. pana si asf si-a reduis comisioaele cu 25%.

      1. comisioanele BVB

        - Vanzator 0,117% din valoarea vanzarilor  

        - Cumparator 0,045% din valoarea cumpararilor 

        la broker ai comision si de 1%, adica si de 10 ori mai mult decat ia BVB 

        degeaba scade BVB comisioanele cu 50% si brokerii le mentin la fel, pentru investitor nu e nici o diferenta pentru ca ponderea foarte mare din comisioane este la brokeri 

        daca pe pietele dezvoltate vezi comision de 0.2% inseamna ca brokerii de acolo isi pun maxim 0.15% comision, nu ca la noi unde au de cateva ori mai mult 

        acum trebuie intelesi si brokerii si BVB, daca lichiditatea este redusa nu poti sa stai cu comisioane foarte mici, ai nevoie si de venituri pentru a te mentine pe piata ca societate comerciala 

        la ASF e mai simplu sa scada, ei nu sunt societate comerciala

        Da, problema comisioanelor este o prostie. Este asa de neimportanta incat trebuie s-o foloseasca toti. De parca comisioanele determina dezvoltarea pietei si cresterea numarului de societati cotate si a ofertelor publice pentru majorare de capital in scopul dezvoltarii. Altceva este interesant... Oare de ce s-au batut atatia bancheri/bancari pe functiile din piata de capital? Oare cum de derivatele au disparut? Deci nu are nevoie lumea de hedging? Adica de protectia financiara a activitatii comerciale si de productie? Nu mai inteleg nimic, noi ce fel de economie avem? Adica daca BNR vine si calca, primul-ministru al tarii n-are puterea sa dezvolte ceva in tara asta? De ce D-zeu nu-si pune nimeni ambitia cu piata asta care duce la dezvoltare si mobilitate si flexibilitate si aduce bani in Romania? Oare totul s-a oprit in 2008 pentru piata asta? A trebuit sa vina un polonez ca sa anuleze tot ce s-a facut bun? Eu credeam ca polonezul dezvolta ce s-a facut bun. Ca rau n-a fost nimic, decat ca specialistii BVB au uitat sau au neglijat anumite principii si regulamente si au cauzat probleme investitorilor, insa astea sunt rezolvabile rapid. In rest, dupa un an de zile nu vad nimic ca lobby pentru incurajarea dezvoltarii pietei si a investitiilor bursiere. Nimic, nada, niente. Aud numai de salarii imense, de aproape aceiasi oameni in institutii, rotiri de cadre, atat. Ce pacat, ce frumos se dezvolta piata asta, nou-nouta in economica socialista a tarii noastre.

        Un nenorocit precum Sobo conduce bursa romaneasca. Deci? A venit apocalipsa, n-asa?

        Totusi, ce te faci ca Sobo era inainte de a scris tu articolul respectiv?  

      greu de spus daca e mare salariul sau e mic

      daca Sobolewski reuseste sa duca BVB in categoria burselor emergente nici nu mai conteaza ca primeste bonusuri mari 

      dupa 4 ani ne lasa cu o bursa adevarata 

      cei 360.000 euro sunt impozitati, asa ca poate ramane cu vreo 250.000 euro sau mai putin, pe an 

      mai putin decat castiga un fotbalist din liga 1 de la Steaua, sau cat ia Dan Negru, despre care in ziare scrie ca are salariu de 15000 euro pe luna la Antena 

      este fals cand se spune ca nu a facut mare lucru 

      uitati-va cate modificari legislative s-au adus, cata munca este in spatele acestui proiect de aderare la pietele emergente, lichiditatea a cresut binisor, exista mai multa incredere in piata de capital, faptul ca pentru prima data a reusit sa puna la masa guvernul, ASF, BNR, BVB este un lucru important.  

      a trecut abia un an de cand e la BVB si eu spun ca a adus multa stabilitate si coerenta, acum piata de capital are o directie clara si omul stie ce trebuie facut 

      Trebuie tinut cont ca ati extras date dintr-un draft si aveti contractul oficial al lui Sobolewski 

      sa nu fie ca in cazul Ioanei Petrescu

      1. Ei, cum sa fie mare! E mic, da-l incolo, ca daca il comparam cu venitul lui Messi, de exemplu (ca tot ai vorbit de fotbalisti), ma apuca mila de Sobolewski, incep sa ma intreb cum se descurca, saracul!

        Si mi se pare nedrept ca salariul lui este doar cu 30% mai mare decat a lui Mugur Isarescu (si asta excluzand prime si bonusuri), pentru ca Sobolewski este clar mult mai valoros! 

        Ar fi bine sa fie asa, dar in criteriile sale de performanta nu sunt reflectate obiectivele de care vorbesti . Isi ia bani, chiar daca nu le face... Modificari legislative au fost propuse multe, facute cred ca nu sunt nici 10%, iar unele dintre ele sunt contestate. In spatele proiectului cu piata emergenta este f multa munca, dar ea a inceput mult inainte sa vina el, iar pe langa criteriile calitative (unde s-a adaugat electria, din marinimia statului), le mai avem pe alea tehnice... Depozitarul le lucreaza de cand haul si ultima data au spus ca vor fi gata anul asta. Sa vedem! Lichiditatea se datoreaza in buna masura dealurilor ( care ar trebui sa fie exceptii, daca piata ar functiona). Ponta este la masa doar pentru voturi... S-a vazut ca nu a tinut cont de nimic din ce i-au spus cei de la faimoasa coalitie pt dezvoltarea romaniei.... Pe mine nu m-a convins! Nu inteleg de ce si-a luat bonus pentru nimic in 2013?! Daca era de bunsimt il refuza. Pb nu sunt banii, ci targeturile.

        Nu-i de vina cel care cere, ci pleiada de romanasi din consiliul bursei care spera sa-si lege veniturile personale de venitul lui Sobolewski.

        Nu s-a dorit un roman pentru ca s-ar fi stiut toate amanuntele iar presa l-ar fi tocat marunt. 

        Asta vrem asta avem si ne mai plingem ca nu merge nimic in Romanica. Ba, se fura mult, vorba aia "nu producem noi cit pot ei sa fure"

        ASF- oadunatura de politicieni care n-au legatura cu economia. 

        Tu,aveai, macar, draftul?

        atunci puteai sa te uiti direct pe un raport financiar de la fondul proprietatea care a fost prezentat AGA si acolo gaseai o coala de hartie care in background avea inscriptionat aceste litere magice :-)

        contractul oficial poate sa fie diferit de draft

        draftul e doar o schita, poate ca forma finala e diferita 

      Nu cred ca Ludwik mai are ceva de demonstrat. Ca are valoare a aratat in Polonia. Problema e daca BVB v-a reusi sa se ridice la valoarea lui...

      1. ce vina are Sobolewski ca Parlamentul Romaniei amana votarea legilor la nesfarsit

        Ursache a mers in comisia de buget finante in decembrie 2013 pentru modificari importante la legea pietei de capital, pragul la BVB si altele, dar cei din comisie au amanat spunand ca nu s-au documentat 

        au mai trecut 7 luni de atunci si tot nu s-a ajuns pe ordinea de zi sa se voteze, ca parlamentarii au alte prioritati

        au prmit de citit 600 de pagini in 10 minute.... ai fi vrut sa voteze?

        "Ludwik" habar n-are piata. Are habar doar de buzunarul lui., fara sa mai fie nevoie sa o demonstreze, dupa ce ai vazut contractul.

        Cind ai scris, te-ai gindit, cumva, ca "Ludwik" este chiar cel care are sarcina sa ridice BVB "la valoarea" lui si ca, daca nu reuseste, atunci idemonstraza ce nu are de demonstrat? 

        A aratat valoare in Polonia de i-a naucit pe aia, pe cuvant. Nici acum nu cred ca si-au revenit, motiv pentru care l-au rugat mult sa plece, ca era efectiv prea tare pentru ei!

        Iar Bursa noastra nu se va ridica niciodata nici macar la nivelul de profesionalism al unui CAP cu Anghel presedinte. 

        .. ca ne-ai adus aminte cine e pe post de presedinte de la BVB. Ca la cat de activ si de implicat e , uitasem. Ma apuca rasul cand ma gandesc ca nataraii de actionari BVB sperau in sinea lor ca daca sunt aia de la Erste in conducerea BVB le cumpara Viena bursa si se umplu bani! Hihhii si hohoho ! Si cand colo se umplu altii de bani! Sucesuri!

      este normal ca obiectivele din 2014 sa fie raportate la cele din 2012 deoarece anul 2013 nu era incheiat cand a venit la BVB si nu stia pe ce date se bazeaza

      putea ca 2013 sa fie un an de exceptie pentru ca se stia de cele doua listari si nu cred ca un profesionist putea sa ofere niste obiective raportate la ceva necunoscut 

      numai in romania se merge asa pe las ca vedem noi

      omul a luat ultimele date incheiate si s-a raportat la ele, cum este si normal 

      1. Ultimele date incheiate pe 2013 erau la semestru... profitul era deja 4.23 milioane lei... el si-a pus ca obiectiv sa ajung la 4.6 pana la finalul anului... tare!

      Make, atentie!

      Sobolewski te-a umplut de postaci! 

      1. Nu l-a umplut pe Make, s-a umplut pe el insusi de postaci. Platiti bine din banii BVB. Adica din banii nostri.

        Eu te-as intreba ceva: preferi sa iei dividende de 10 ori maimari de la BVB si directorul sa aiba salariul de 1 milion de euro pe ani, sau sa iei mai mici si sa ia sobolanski salariul de 1000 pe luna? Ca asa avem gandirea asta comunistoida ramasa in subconstient, sa nu cumva sa ia unul bani multi si sa faca treaba buna, sa luam toti cit mai putin tovarasi, ca asa ne-a invatat echitatea socialista!

        Ti-a dat Sobo dividende de 10 ori mai mari?!?

      N-are relevanta ce salariu are Messi... Nimeni nu-i vrea slujba. Nici ce salariu are Sobolewski nu e, in principiu, important. Ar putea fi platit cu un catralion de krugerranzi pe picosecunda, daca performanta ar justifica-o. In situatia in speta, si o mie de lei e mult. Lucru pe care, in forul interior, o stiu si idiotul in cauza si dobitocii sai de angsjatori, ca de-aia e asa mare secret contractul lui. Un contract pe care n-ar trebui sa-l dezgroape un ziarist...

      1. pai la ce societate de pe bursa avem contractul de munca al directorului publicat ?

        spuneti-mi si mie una 

        nici la SIF-uri nu avem contractul de munca al nici unui conducator publicat sa vedem cat castiga si ce bonusuri iau 

        nici alti directori de la BVB nu au avut pana acum contractele publice  

        de ce ziarul BURSA nu cere contractul de munca al doamnei Mariana Gheorghe sau al SEO de la BRD 

        sa vedem daca il primeste spre publicare

        de unde atata interes pentru contractul unul om care a venit cu greu la BVB, avea el si alte oferte, iar acum sa fie discutat in presa de niste amatori care nu stiu ce inseamna dezvoltarea unei burse si de ce sunt asa acele clauze 

        Va rog respectuos sa va stapaniti revolta ca sa evitam vreun accident vascular, ceva. Va rog, de asemenea, sa va retrageti de pe acest site de "amatori" si sa ne lasati in durerea noastra cauzata de incompetentii care ne conduc bursa. Mergeti sa-l pupati unde doriti pe dl. Sobolewski. Multumim anticipat!

      Ce ne facem nea Make? Toata ziua criticam conducerea BVB? Mai sa fie...

      Sincer, dupa opinia ta de mare specialist in ale bursei, Sobo a facut rau firmei BVB sau pietei de capital din Romania? Nu de alta, dar pe un expert in ale bursei precum matale, toata il asculta.  

      Ca aca ne uitam...cotatia BVB a crescut mult mai mult decat restul pietei de cand a venit Sobo, n-asa?  

      Vai...dar ce te faci cand sunt alte interese?  

      1. Prietene, e simplu: asteptari mari, dezamagire mare. Omul si-a cultivat o imagine de zmeu, iar noi toti constatam, dupa un an, ca este de fapt un... pacalici. Pe bani multi, negociati de tampitul de Anghel.

        Asta e problema, istetule. 

        Pai de ce omnule anonim? Sau domnule Make. Investitorii BVB au castigat f.mult de cand a venit Sobo, n-asa ?

        Deci?  

        Ce au castigat investitorii, dle. Dintisor? Poate aveti o persectiva speciala asupra situatiei, va rugam sa ne-o impartasiti!

        Dureaza mult documentarea la etajul 14? Alergam mult prin birouri sa ne explice cineva diferenta dintre actionar si investitor, nu?

        Poate va refereati la actionarii BVB, nu la investitori in general, dle. Dintisor. Imi pare rau, insa am gresit mai devreme, nu sunteti istet, sunteti chiar tampit! 

        Domnule Dintisor, va invit sa aruncati putin o privire de ansamblu. Rolul directorului bvb nu este doar de a creste cotatia actiunilor (care oricum a crescut pe fondul cumpararilor facute de conducerea bvb, ca si bonus, deci tot pe banii companiei). Bvb este o institutie de interes national, stindardul unei piete, institutia centrala. Iar directorul general trebuie sa fie vizionar, sa dezvolte proiecte, sa fie liant intre actorii pietei, sa gaseasca numitori comuni intre interesele actionarilor, investitorilor, partenerilor etc. Adica sa mute munti. Puneti in balanta lipsa acestor lucruri cu cativa lei in plus la cotatie si sa vedem ce rezulta?! Asa ca lasati-ne cu teoriile, ca smecheria nu se invata din manuale ;)

        Adica vrei ca dl. Dintisor sa se spovedeasca? asta vrei sa spui, da?

        Nu, nu, ma spovedesc eu la el :)))

        Este clar ca nu ai vrea, dar daca nu stii gramatica si ai pus virgula si dupa al doilea "nu", spui ca de fapt te spovedesti la el.

        Dintisor, invata, intii scrisul si cititul, nu te arunca sa mai ai si opinii! 

        articolul cu salariul lui Sobolewski ii priveste pe actionarii BVB, adica cei care au actiuni BVB

        nu cred ca pe restul investitorilor ii intereseaza cat castiga SEO BVB, ca nu ii afecteaza cu nimic 

        singurii care ar putea sa fie nemultumiti sunt actionarii companiei la care este angajat BVB 

        dintisor spune bine: el ca si actionar este multumit

        ce mai vreti ? 

        Exact asta am si dorit sa spun, ca ma spovedesc eu la el si nu invers. Pentru ca el are expertiza ;))

        A spus dl. Dintisor ca este actionar? Ca mie mi s-a parut ca a vorbit de "investitori", si nu de actionari, si nu a facut oricum referire la calitatea in care vorbeste domnia sa (banuiala mea este ca nici nu ar putea sa o marturiseasca). Iar noi aici nu vorbim doar de bani, ci si de principii, care ii privesc pe toti participantii la piata (vezi argumentatia 10.5.). Incercati, va rog, sa ne urmariti cu atentie...

        Total de acord. Asta spun si eu.

        Cu atat mai mult, cu cat de cand a venit Sobo, titlurile BVB au crescut mai mult decat indicii bursieri. Deci, investitorii/actionarii ar trebui sa fie multumiti.  

        Nu crezi c-ar putea sa fie vorba despre altceva aici? Nu cumva nenea Make are alte interese? si toti cei de la ziarul domniei sale? care ii satisfac toate poftele? 

        Ar trebui sa se spovedeasca cei care critica din interese personale. Materiale, n-asa ?

        UN investitor/actionar al companiei Bursa de Valori Bucuresti...cred ca tre' sa fie multumit de venirea lui Sobo.  

        Cati dintre voi aveti actiuni BVB? Si daca aveti, nu vreti sa creasca cotatia? Pai si n-a crescut de cand a venit Sobo?  

        Vorbiti de principii? :))) Pai vedeti intai care sunt motivele pentru care nenea Make critica conducerea BVB. Si apoi vorbiti de principii. Principiul interesului personal ?:))) N-asa nea Make?  

        Este si asta o strategie: cand n-ai argumente, o faci pe tampitul. Si te rog eu mult, mai lasa-ne cu alintul asta cretin "Sobo". Spune-i draqului pe nume!

        Toti actionarii BVB pe care ii cunosc sunt multumiti de conducerea companiei.

        Mai oameni buni, cand cumperi actiuni ale unei companii listate, vrei ca pretul actiunilor sa creasca. Si sa faci profit.  

        Ori de cand a venit Sobo (nu-l alint, doar ca e mult mai rapid sa-l numesti asa), cotatia BVB a crescut mult peste restul pietei.  

        Si toti actionarii companiei BVB sunt multumiti de acest lucru. Nu am intalnit nici macar unu' singur care sa-l critice pe Sobo.  

        Voi nu aveti argumente.

        E vreun actionar BVB care sa-l critice? Daca da, veniti fratilor cu argumente?  

        Cit iti da "Sobo" sa minti asa?

        Putin. Romanii se vand ieftin, din pacate. Nu ca polonezii...

        Bai dintisor, tu nu intelegi niste notiuni elementare. O tot tragi cu pretul actiunii, actiunea, ca ce mare e actiunea. Si piata? Cum e piata? E mare sau mica? Noi aici vorbim de piata, de angajamente respectate, de target uri asumate si de praf in ochi. De la "Sobo".

        Actiunea e singurul tau argument, tu nu vezi? 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb