CONTRACTUL PREVEDE O CLAUZĂ DE NON-COMBAT Sobolewski are dreptul la jumătate din salariu, de la BVB, încă doi ani

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2017

Sobolewski are dreptul la jumătate din salariu, de la BVB, încă doi ani

Deşi Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că îşi caută director general, este probabil ca Ludwik Sobolewski să rămână pe statul de plată al BVB, încă doi ani de zile, căci contractul său prevede o clauză "non-combat" (non-compete).

Iar costul nu este deloc mic, căci Sobolewski este îndreptăţit la o plată lunară echivalentă cu jumătate din salariul său, care era de aproximativ 18.000 de euro.

BVB poate renunţa unilateral la această clauză, dar trebuie să îl notifice pe Sobolewski cu o lună înainte.

Pe perioada de "non-combat", fostul CEO se obligă să nu cumpere participaţii la companii similare cu BVB şi să nu ofere servicii similare altor companii cu acelaşi obiect de activitate. Clauza este valabilă în România şi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Polonia.

Dacă directorul general încalcă această clauză, trebuie să returneze sumele pe care le-a încasat în baza acestei prevederi.

Sobolewski a avut o clauză similară şi la Varşovia, la care Warsaw Stock Exchange a renunţat când a venit la Bucureşti.

Surse din piaţă susţin că Sobolewski ar fi cerut deja plata pentru prima lună, în baza clauzei respective.

Asta ar însemna că, indirect, recunoaşte şi Sobolewski că nu mai este CEO-ul BVB.

Iniţial, Sobolewski a anunţat piaţa că mandatul său rămâne în vigoare, deşi contractul de mandat i-a expirat pe 21 august 2017. Ulterior, el a transmis că, "din cauza situaţiei juridice neobişnuite", a decis să nu îşi exercite mandatul.

Prin aceste declaraţii, Ludwik Sobolewski şi BVB au încălcat Codul Civil din România, care stipulează că mandatul şi contractul sunt unul şi acelaşi lucru.

În ciuda delictelor lui Sobolewski, se pare că o parte dintre administratorii BVB doresc ca acesta să revină pe funcţie, iar unii angajaţi ai Bursei chiar dau sfoară în ţară că acest lucru se va întâmpla.

În timpul acesta, neaşteptat, Depozitarul Central din Polonia KDPW a anunţat, pe 4 septembrie, că Iwona Sroka a fost demisă din funcţia de preşedinte, fără să precizeze un motiv.

KDPW l-a numit interimar pentru trei luni pe Pawe³ Gorecki şi va demara un proces de selecţie a unui nou preşedinte.

Sroka conducea KDPW din 2009.

Voci din piaţă au început să se întrebe dacă evenimentele din Polonia reprezintă o coincidenţă cu plecarea lui Sobolewski din Bucureşti. Surse din Polonia nu mizează însă pe o revenire a lui Sobolewski la Depozitarul polonez, căci, la Varşovia, lumea nu a uitat faptele sale de "vitejie", din 2012. Atunci, Sobolewski a fost suspendat şi apoi demis din funcţia de preşedinte WSE, după ce presa a relatat că a solicitat emitenţilor să finanţeze un film în care juca iubita sa de atunci Anna Szarek.

Prin 2015, ziarul BURSA a scris că Ludwik Sobolewski începuse să frecventeze site-uri de anunţuri de locuri de muncă, urmărind posturile disponibile în Dubai şi Abu Dhabi.

Acţionarii BVB sunt convocaţi pe 14 septembrie, pentru completarea Consiliului de Administraţie, singurul candidat pentru postul vacant fiind Radu Hanga.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Da prosti mai suntem daca incheiem astfel de CIM. Sa plece si incompetentul de Lucian Anghel.

    1. Anghel e de Jilava.

      Asta e golanie curata!! Ce fel de administratori au semnat un astfel de contract?!!! Unde s-a mai vazut asa ceva?!! Sunt un actionar de-a dreptul revoltat!! Presedintele Anghel trebuie sa fie transparent si sa nu se ascunda dupa clauze contractuale de el scrise.

      Golanie? Anghel nu-i capabil nici de golanie. Asta este un furt pus la cale de Pogonaru, unde Anghel nu-i decat executant si complice.

      Sa fim realisti, totusi!

      Asta este poate cea mai smechera clauza pusa de Anghel in contract....evident, involuntar, s-a prefacut ca i-a dat lui Sobolewsky ceva, care insa nu valoreaza nimic. 

      Simpla ei reziliere il face somer.

      Sa te gandesti ca polonezul asta va mai fi angajat de vreo bursa, ar insemna ca mai exista un Anghel pe undeva.... Ca parte a naturii, prostia este unica. 

    Clauze de acest gen sunt destul de intalnite in contractele de management ale directorilor generali. Ideea e, in teorie, ca respectivul sa nu se duca la un concurent si sa foloseasca impotriva ta tot ce a aflat cat a fost director la tine, si sa iti fure clientii, etc.

    Sunt sigur ca asa a fost vanduta aceasta clauza. Asta daca cineva a citit contractul si s-a obosit sa intrebe. 

    Ca aceasta clauza n-are nici o valoare in cazul Sobolewski (la ce alta bursa sa se duca el si sa loveasca in BVB?) este o alta discutie.

    Oricum, problema se rezolva usor, daca CA-ul decide ca nu mai vrea beneficiul acestei clauze. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb