Contrafacerea şi pirateria - fenomen extrem de dăunător pentru populaţie

Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2006

Preşedintele Traian Băsescu consideră că fenomenul contrafacerii şi al pirateriei este unul global, care afectează interesele economice ale multor state şi viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean. Prezent ieri la Congresul regional Europa de Est - Asia Centrală pe tema combaterii contrafacerii şi pirateriei, şeful statului a subliniat că este dificil să se găsească în acest moment o formă de răspuns eficientă şi legală la acest fenomen, având în vedere că legislaţia la nivel mondial este slabă iar multe state încurajează încă pirateria şi contrafacerea.

Traian Băsescu a atras atenţia că fenomenul este extrem de dăunător pentru populaţie, care este afectată de calitatea unor produse care se vând sub mărci de prestigiu. Totodată, şeful statului a menţionat că fenomenul pirateriei şi al contrafacerii se întâlneşte în toate domeniile economiei: în industria textilă, alimentară, farmaceutică sau de autoturisme.

În opinia preşedintelui, citat de Rompres, România încearcă "să prindă timpul din urmă" în acest domeniu, lucru care n-ar putea fi făcut fără o cooperare strânsă cu instituţiile internaţionale abilitate.

"Pe piaţa românească există încă fenomenul contrafacerii. Poate avem şi prea multe instituţii care se ocupă de fenomen şi cooperarea este dificilă" - a subliniat Traian Băsescu. În opinia preşedintelui, contrafacerea şi pirateria sunt elemente care afectează grav interesele comunităţii de afaceri, dar şi sumele investite pentru cercetare.

Preşedintele a subliniat că nu vorbeşte de eradicarea fenomenului şi nici de stoparea lui imediată, ci doar de o încetinire a proliferării acestuia, având în vedere că este tot mai mult afectată competiţia loială. De asemenea, şeful statului a subliniat că o realitate care încurajează fenomenul este sărăcia şi a precizat că va fi mult mai uşor pentru ţările bogate să-şi convingă cetăţenii să nu mai apeleze la produse contrafăcute, dar extrem de dificil pentru cele sărace.

"Noi credem că o acţiune decisivă este esenţială în acest domeniu. Mi se apare aproape o crimă ca un stat să se facă a nu vedea că pe teritoriul lui se fac medicamente contrafăcute, o crimă să nu se vadă că sunt produse alimentare contrafăcute, care cresc exponenţial riscul de îmbolnăvire" - a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a mulţumit din partea României organizaţiilor mondiale care cooperează în lupta împotriva contrafacerii şi pirateriei.

La deschiderea Congresului regional au fost prezenţi şi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul justiţiei, Monica Macovei, procurorul general al României, Ilie Botoş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb