Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank au anunţat că instituţia de credit nu are în vedere realizarea de restructurări colective în perioada următoare şi nici nu derulează, în prezent, vreun proces de acest fel, deşi zvonuri circulă în piaţă, în ultima vreme.
Surse din piaţa bancară susţin că instituţia s-ar pregăti să concedieze un număr semnificativ de angajaţi în acest an, în vederea reducerii costurilor cu personalul.
Mai mult, sindicaliştii din UniCre-dit spun că banca refuză dialogul şi că nu respectă legislaţia în privinţa dialogului social, adică nu îi informează în privinţa planurilor de disponibilizări.
Oficialii băncii neagă aceste informaţii, precizând: "Suntem o bancă profitabilă şi eficientă, făcând eforturi susţinute şi continue, mai ales în ultimii ani, pentru a performa la nivel optim".
"Astfel, UniCredit Ţiriac Bank continuă dezvoltarea ariilor de business, a crescut semnificativ atât volumul finanţărilor acordate, cât şi pe cel al depozitelor atrase şi încercăm, în permanenţă, să înţelegem şi să servim cât mai bine nevoile clienţilor noştri".
UniCredit a relocat operaţiunile de retail, corporate şi leasing într-un singur sediu, acolo unde a fost posibil, şi a închis mai multe sucursale de dimensiuni reduse, care erau neprofitabile, din cauza plasării în zone cu trafic restrâns, mai arată oficialii băncii.
Aceştia ne-au mai declarat: "De altfel, evaluăm continuu performanţa sucursalelor noastre, pe baza rezultatelor înregistrate într-un orizont de timp relevant, pentru a lua cea mai adecvată decizie, care poate varia între a le menţine, a le reloca în zone mai bune pentru business, a le închide sau chiar a deschide noi unităţi, în oraşe cu potenţial mai ridicat. În cazul unei sucursale restructurate, angajaţilor acesteia li s-a oferit întotdeauna posibilitatea de a continua activitatea în cadrul UniCredit, pe poziţii similare sau pe alte poziţii".
• Sindicatele reclamă refuzul băncii să dialogheze
Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), ne-a declarat că oficialii băncii refuză să discute cu sindicatul angajaţilor, motiv pentru care nu are cunoştinţă despre eventuale disponibilizări. "UniCredit Ţiriac este singura bancă din România care nu respectă legislaţia cu privire la dialog social, neinformând sindicatele în termenul legal, de 60 de zile, despre măsurile pe care intenţionează să le ia şi care îi vizează, şi refuzând încheierea contractului colectiv de muncă", ne-a precizat domnia sa.
În replică reprezentanţii instituţiei de credit ne-au declarat că respectă toate prevederile legislative în vigoare privind dialogul cu sindicatele şi are o relaţie constructivă cu sindicatul angajaţilor, încă de la constituirea acestuia stabilind întâlniri periodice de informare şi consultare, cea mai recentă având loc în luna februarie. "În plus, la unele din întâlnirile noastre au participat în 2011 şi 2012 şi reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci", arată domniile lor.
În ceea ce priveşte încheierea contractului colectiv de muncă, oficialii UniCredit Ţiriac Bank precizează că nu au fost demarate negocierile acestuia, din cauza neîndeplinirii prevederilor legale de reprezentativitate (n.r. numărul membrilor să fie de cel puţin 50% plus unu din numărul total de angajaţi), iar acest motiv este cunoscut reprezentanţilor sindicatului angajaţilor.
Anul trecut, au fost disponibilizaţi peste 4.000 de angajaţi din sistemul bancar autohton. De asemenea, au fost închise, 322 de unităţi. Cele mai mari concedieri, vizând 1.600 persoane, au fost anunţate la BCR.