Mai mulţi operatori din piaţa noastră de energie s-au trezit, în ultima perioadă cu controale inopinate de la ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie), potrivit unor surse din piaţă. Încă de la începutul anului, aşa cum a relatat în exclusivitate ziarul BURSA, ANRE investighează contractele bilaterale pentru vânzarea certificatelor verzi încheiate anul trecut, ca să vadă dacă au existat înţelegeri între operatori înainte de încheierea tranzacţiilor pe OPCOM, susţin surse din piaţă.
Deocamdată, controalele nu s-au lăsat cu amenzi şi nici nu se vor opri prea curând din cauza multitudinii contractelor care trebuie luate la puricat, conform surselor citate.
Reglementatorul doreşte să vadă dacă producătorii de energie verde au vândut electricitatea mult sub media pieţei, "la pachet" cu certificatele verzi la tariful minim instituit prin lege.
Anul 2014 a fost marcat de ploaia de amenzi date de ANRE pentru operatorii care au tranzacţionat electricitatea la preţuri şi cantităţi variabile, gestul generând un scandal imens, care a ajuns până în Parlament.
Specialiştii ANRE consideră că piaţa noastră de electricitate a fost manipulată în 2014, prin tranzacţii care s-au încheiat pe OPCOM cu preţuri şi cantităţi variabile, conform unui document care a intrat în posesia ziarului BURSA în luna septembrie. Acest document reprezintă nota de justificare a noilor reguli de tranzacţionare adoptate de ANRE, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi care nu mai permit încheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preţuri şi cantităţi variabile.
Toţi jucătorii pieţei amendaţi au contestat în instanţă deciziile ANRE, considerând că obligativitatea de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu pe OPCOM nu presupune încheierea contractelor la preţuri şi cantităţi fixe, aşa cum interpretează reglementatorul.
Sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi este modul în care statul subvenţionează producţia de energie curată. Astfel, populaţia şi industria sunt obligate să plătească aceste certificate, în funcţie de consumul lunar.
Anul trecut, pe piaţă au existat circa 2,5 milioane de certificate verzi peste cota obligatorie, fapt ce i-a determinat pe producători să recurgă la diverse strategii pentru a-şi valorifica atât energia, cât şi certificatele. Prin piaţă se spune că garantarea unui preţ minim de tranzacţionare a certificatelor verzi a creat posibilitatea producătorilor să vândă energia la preţ de "dumping", în detrimentul producătorilor clasici de energie.
Tot la începutul anului, deputatul Dumitru Chiriţă a depus o iniţiativă legislativă prin care doreşte eliminarea acestui preţ minim garantat pentru certificatele verzi şi stabilirea tarifelor pe bursa de energie, în funcţie de cerere şi ofertă.
Industria de profil a reacţionat, considerând că măsura ar falimenta multe proiecte.
1. Cerere si oferta
(mesaj trimis de Adi în data de 09.03.2015, 12:55)
Cererea si ofertele sa fie echilibarte nu sa le strice cu tot felul de masuri abuzive, fortare tranzactionare pe Opcom, scutire de achizitie a CV, de plata a CV, etc, daca strica de tot piata o sa platim si certificatele si amenzile! si o s ani se scumpeasca si energia, o sa raminem la mina carbunarilor, gazarilor si importurilor.
2. Cerere si oferta
(mesaj trimis de Adi în data de 09.03.2015, 13:25)
Cererea si ofertele sa fie echilibarte nu sa le strice cu tot felul de masuri abuzive, fortare tranzactionare pe Opcom, scutire de achizitie a CV, de plata a CV, etc, daca strica de tot piata o sa platim si certificatele si amenzile! si o s ani se scumpeasca si energia, o sa raminem la mina carbunarilor, gazarilor si importurilor.