Echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională. Din aceste echipe de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar şi ofiţeri din structurile de control.
Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne îşi reafirmă, într-un comunicat de presă, întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist.
• Radu Stroe: Controalele urmăresc partea care se vede mai puţin şi care ţine de comportament
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, ieri, că verificările de la inspectoratele de poliţie din ţară urmăresc partea care se vede mai puţin şi care ţine de comportament. "Să terminăm odată, trebuie să rupem pisica! Înţeleg că vor mai fi nişte probleme pe la Ilfov, pe la Sibiu, dar nu ştiu încă, aşteptăm rezultatele verificărilor", a spus ieri ministrul Radu Stroe. Ministrul a subliniat că în România sunt 52.000 de poliţişti şi el trebuie să apare demnitatea acestor oameni.
Întrebat dacă intenţionează să facă schimbări la conducerea Poliţiei Române în urma scandalurilor din ultima perioadă, Radu Stroe a spus că nu a luat încă o decizie.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Anghel Andreescu a mai spus ieri că şi un şef serviciu de la Şcoala de Subofiţeri Slatina ar fi acuzat de o fostă subalternă că o hărţuia sexual.
• Şeful IPJ Ilfov a fost eliberat din funcţie
Şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţie, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă şi mutat la Poliţia Otopeni, a mai spus ieri Viorel Vasile, adjunct al şefului IGPR.
Viorel Vasile a precizat că în decembrie 2012 s-a dispus cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu.
În cazul şefului Poliţiei Ilfov, s-a dispus, la finalul cercetării disciplinare, eliberarea din funcţie.
Referitor la cel de-al doilea adjunct, Viorel Vasile a spus că Nicolae Baicu este în concediu de odihnă, iar cercetarea va fi reluată după ce acesta se întoarce la serviciu.
Şeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost audiat, ieri, la sediul Poliţiei Române, de către ofiţerii Direcţiei de control intern.
Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, declarase ieri anterior, într-o conferinţă de presă la sediul MAI, că ancheta de la IPJ Ilfov continuă şi, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecinţă.
Ministerul de Interne anunţa, în 18 decembrie 2012, că şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica şi cei doi adjuncţi ai săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, sunt cercetaţi în Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române, în urma unei sesizări a ministrului Mircea Duşa, formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.
• Şeful Centrului Chinologic din Sibiu a fost eliberat din funcţie
Şeful Centrului Chinologic din Sibiu, Crişan Mucenic Lăzureanu, a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţie până la finalizarea cercetărilor prealabile şi a celor administrative dispuse în cazul său la sfârşitul lunii decembrie 2012, a anunţat, ieri, Viorel Vasile, adjunct al şefului IGPR. Vasile Viorel a declarat că, în cazul şefului Centrului Chinologic din Sibiu, au fost dispuse, la sfârşitul lunii decembrie 2012, cercetarea prealabilă şi patru cercetări administrative, acestea fiind în curs de finalizare. El a precizat că, în cazul lui Lăzureanu a fost luată măsura eliberării din funcţie, acesta fiind pus la dispoziţia IGPR până la finalizarea cercetărilor.
Crişan Mucenic Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic din Sibiu, unitate din cadrul MAI, spune că acuzaţiile aduse de un bărbat şi o femeie, angajaţi ai centrului, privind loviri şi hărţuire sunt vechi, el fiind verificat şi găsit nevinovat de către mai multe instituţii de control.
• Şeful Poliţiei Balş şi cinci şefi din IPJ Olt, cercetaţi disciplinar
Şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, şi cinci şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt sunt cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în urma controalelor efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.
Vasile Viorel a precizat că cercetarea prealabilă dispusă la IPJ Olt a fost finalizată ieri, fiind dispusă sesizarea Consiliului de disciplină al Poliţiei Române pentru neglijenţă în exercitarea dispoziţiilor de serviciu în cazul şefului Poliţiei Oraşului Balş, Ion Şotea, şi al altor şefi din IPJ Olt, respectiv şefii serviciilor Rutier, Arme şi Investigarea Fraudelor, precum şi doi şefi de birou de la Investigarea Fraudelor. De asemenea, tot la IPJ Olt, au fost dispuse mustrări scrise în cazul şefului Serviciului de Ordine Publică şi al celui de la Serviciul Resurse Umane. Alţi doi şefi, de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Grupări Infracţionale, au primit atenţionări.
Viorel Vasile a reamintit că, în cazul adjunctului şefului IPJ Olt Valerian Iliescu, cercetarea prealabilă a fost suspendată, întrucât acesta este în concediu medical, iar celălalt adjunct, Emilian Mladin, a fost pensionat în 10 ianuarie.