Controalele de la firmele lui Adrian Sârbu, o glumă care se îngroaşă

VLAD PÂRVU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 9 iulie 2014

Controalele de la firmele lui Adrian Sârbu, o glumă care se îngroaşă

Piperea: "Ponta ar fi trebuit să sesizeze DNA cu privire la ce i-a propus Sârbu"

11 inculpaţi reţinuţi, după percheziţiile de la "Media Pro"şi alte 25 de firme

Victor Ponta susţine că Adrian Sârbu i-ar fi cerut să oprească controalele la firmele sale, suspectate de evaziune fiscală. Faptul nu ne-ar mira, pentru că nu ar fi decât un corolar la modul în care ştim că Adrian Sârbu şi-a edificat imperiul media.

Adrian Sârbu spune că Victor Ponta minte; nici acest lucru nu ne-ar mira, ştiind că premierul nu se poate abţine în această direcţie.

Cert în această situaţie este un singur lucru: Adrian Sârbu şi-a pierdut umorul. El nu-şi mai permite consideraţii despre "Disneyland-ul politic", cum încă o făcea recent. Ci comentează printr-un singur cuvânt spusele lui Ponta: "Minte". Asta mai înseamnă şi că gluma s-a îngroşat, iar el a înţeles.

Actualizare - Domnul Vişinescu Mihai, regizor, a fost achitat în Dosarul nr. 324/P/2015, prin clasarea cauzei, conform Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din data de 31.01.2019.

---------

Afirmaţiile lansate de Victor Ponta luni seara, conform cărora Adrian Sârbu ar fi fost la el în birou pentru a-i solicita să oprească mai multe controale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la firmele sale, ar putea avea efect la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

Conform domniei sale, dacă afirmaţiile premierului au şi o bază reală, atunci Victor Ponta ar fi trebuit să sesizeze DNA: "În mod normal, dacă aşa s-a întâmplat, Victor Ponta ar fi trebuit să sesizeze de urgenţă DNA-ul, doar este procuror", a menţionat Piperea, care a atras atenţia şi asupra faptului că DNA se poate autosesiza pe baza afirmaţiilor premierului.

"DNA-ul s-ar putea autosesiza foarte uşor cu privire la acest caz, aşa cum a mai făcut-o de atâtea ori până acum", a completat Gheorghe Piperea. Avocatul ne-a mai spus că, totuşi, la nivelul la care se discută, graniţa dialogului este de multe ori împinsă la extrem: "Nu putem să nu observăm totuşi că această graniţă a dialogului, de la acest nivel, care se poartă între înalţii demnitari şi mari afacerişti, este de multe ori împinsă la extrem. Fiecare vorbă poate fi interpretată într-un fel sau altul", a specificat Piperea.

Domnia sa susţine, totodată, că afirmaţiile premierului pot fi trecute cu vederea, în cazul în care Victor Ponta "nu a vrut altceva decât să evidenţieze faptul că nu face pe placul oricui, în pofida presiunilor".

Premierul Victor Ponta a susţinut luni: "Singurul care a fost (la mine în birou) a fost domnul (Adrian) Sârbu, care mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc. I-am spus că nu pot". Ponta a precizat că din punctul sau de vedere nu există "moguli" buni sau răi, ci doar patroni de presă care îşi plătesc taxele sau nu.

În opinia primului ministru, acesta este principalul motiv pentru care Mediafax şi Gândul (deţinute de Adrian Sârbu) "insistă" asupra posibilului caz al traficului de influenţă dintre Ponta şi Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi. Într-o replică la afirmaţiile premierului, Adrian Sârbu a declarat, scurt, că Ponta "minte", potrivit Mediafax.

Ieri, percheziţii la Media Pro şi alte 25 firme pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Poliţiştii Capitalei au efectuat, ieri dimineaţă, percheziţii în 26 de locuri din Bucureşti şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat de 1,5 milioane euro, surse din Poliţia Capitalei declarând, pentru ziarul BURSA, că, printre altele, sunt vizate studiourile Media Pro din Buftea.

"În fapt, poliţiştii bucureşteni au documentat activitatea infracţională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi-fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi a impozitului pe profit. Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro", se arată în comunicatul Poliţiei.

În urma descinderilor, au fost reţinute 11 persoane (vezi insert1).

Oficialii Studiourilor Media Pro au declarat că oferă autorităţilor întregul sprijin "pe durata acestui demers". "În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers. Aşa cum am demonstrat şi în aprilie, suntem preocupaţi să respectăm legislaţia în vigoare şi să promovam cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor", au explicat oficialii PRO TV SA.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că nu a avut nicio informaţie despre descinderile poliţiei la sediul Media Pro din Buftea, când a declarat că Adrian Sârbu i-a cerut să pună capăt controalelor.

Şeful Guvernului a explicat: "Nu am avut niciun fel de informaţie - a fost o întâmplare. Nu ştiu ce se întâmplă azi (nr. ieri), nu am aflat decât din presă. Eu ştiu că, din 2012 sau 2013, ANAF îşi face datoria şi controlează toate firmele şi eu nu pot să opresc şi nici nu vreau să opresc vreun control de la ANAF, chiar dacă asta presupune să fiu în conflict cu vreun proprietar de media".

De asemenea, Ponta a menţionat că, neexistând înregistrări din biroul său de la întâlnirea cu Sârbu, nu îşi aminteşte detalii exacte despre discuţie.

Pe 10 iunie, Adrian Sârbu declara că s-a întâlnit de mai multe ori cu Victor Ponta, dar că afirmaţia premierului din interviul televizat în seara precedentă, în legătură cu o discuţie pe care cei doi ar fi avut-o, este "pură fantezie".

Într-un interviu de la începutul lunii iunie, premierul Victor Ponta a susţinut că are "o mică neînţelegere, deja de lungă durată" cu Adrian Sârbu, pornind de la o discuţie avută cu acesta. "Dânsul mi-a zis că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Şi i-am spus că nu, mulţumesc, aş prefera să-şi plătească taxele. Şi de atunci suntem în relaţii foarte reci", a afirmat Ponta la data respectivă.

Ca reacţie, Sârbu a explicat: "M-am întâlnit de multe ori cu domnul Ponta, şi nu la cererea mea. Afirmaţia făcută este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei".

11 persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Media Pro

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus reţinerea a 11 inculpaţi implicaţi în cazurile de evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Cei 11 inculpaţi sunt Bilciurescu Tudorel, Şoachete Valentin, Dorobanţu Silviu Ştefan, Petchi Roxana, Tudor Ion, Vişinescu Mihai, Răileanu Dan Cristian, Răduţiu Răzvan Adrian, Panaitescu Vlad Ioan, Calapereanu Elena şi Prescure Puiu.

Potrivit informaţiilor de pe Internet, Tudorel Bilciurescu este administrator ASKO International, dealer Honda, iar Valentin Şoachete este director AS Grup International, companie de amenajare spaţii expoziţionale, organizare evenimente culturale

Silviu Ştefan Dorobanţu apare drept director All.Ways Forward SRL, companie cu alte activităţi de tipărire, în timp ce Mihai Vişinescu este producător şi regizor, iar Răzvan Adrian Răduţiu este director Blue Film.

Vlad Ioan Panaitescu este director Autentic Set, firmă de construcţii din Buftea.

Inculpaţii urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile şi, în acelaşi timp, "s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracţiunilor de spălare a banilor".

Potrivit documentului, "din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009 - 2014, inculpaţii au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens doun moduri de operare". Astfel, "inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip «fantomă», ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societnţilor cu comportament de tip «fantomă», de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora".

Totodată, raportul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţine că "inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societnţi comerciale cu comportament de tip «fantomă», încasând ulterior prin conturile acestora din urmn sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor - realizându-se astfel «ascunderea» faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate".

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală este estimat la suma de 1.500.000 euro, în timp ce sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

Poliţia Română a mai efectuat percheziţii în aprilie

Poliţia Română a mai efectuat, la începutul lunii aprilie, "28 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite şi la sediul unor societăţi comerciale, dintre care 20 în municipiul Bucureşti şi 8 în judeţul Ilfov, pentru probarea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani", se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre companiile vizate s-au aflat şase companii înfiinţate sau controlate de Adrian Sârbu, respectiv Alerria Management SA (4,8 milioane lei prejudiciu), Apropo Media SRL (2,6 milioane lei prejudiciu), Mediafax SA (49,9 milioane lei prejudiciu), Mediafax Group (5,1 milioane lei prejudiciu), Compania de Producţie şi Intertainment (6,4 milioane lei prejudiciu), Publimedia International (20,5 milioane lei prejudiciu).

Vicenţiu Gherghe, Procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a declarat că percheziţiile efectuate în aprilie nu au vizat locuinţa lui Adrian Sârbu şi nici sediul Pro TV din strada Pache Protopopescu.

Staţia de televiziune Pro TV a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, de la data respectivă, că nu este cercetată în această investigaţie, dar admite că obiectul acţiunii îl constituie relaţiile comerciale pe care companii din industria media le-au avut din anul 2009: "Menţionăm că PRO TV SA nu este cercetată în această investigaţie a parchetului bucureştean şi că la sediul său din bulevardul Pache Protopopescu nu a avut şi nu are loc nicio percheziţie. Investigaţia la care face referire Parchetul are drept obiect relaţiile comerciale pe care firmele vizate, societăţi comerciale din toată industria media, le-au avut din anul 2009".

În vara anului trecut, Ffondatorul Pro TV, Adrian Sârbu, a fost înlocuit de la conducerea grupului internaţional care deţine postul de televiziune, CME.

La sfârşitul lui 2013, la Pro TV a fost numit un nou director general, Aleksander Cesnavicius, moment urmat de o serie de schimbări de management şi modificări masive în structura de personal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica primu ministru a favorizat infractoru ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb