CONTROALELE DE LA NOI AU AVUT ECOU ÎN AFARA ŢĂRII Schweighofer a intrat şi în colimatorul autorităţilor internaţionale

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 10 august 2015

Schweighofer a intrat şi în colimatorul autorităţilor internaţionale

Certificatele obţinute de companie în Austria, luate la verificat

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de răşinoase din ţara noastră, traversează o perioadă nefastă din istoria companiei, fiind bine cunoscute numeroasele acuzaţii venite în ultima vreme din partea organizaţiilor non-guvernamentale privind ilegalităţile comise de societatea austriacă în ţara noastră.

Schweighofer şi alţi operatori din sectorul forestier au fost controlaţi în ultimele săptămâni de inspectori de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). În urma controalelor efectuate, MMAP a transmis la Parchetul General o serie de rapoarte, în care au constatat mai multe nereguli, fiind vizată şi compania austriacă. La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii Schweighofer au spus că inspectorii MMAP încă nu le-au oferit nicio informaţie privind nereguli sau infracţiuni săvârşite de companie la fabricile din ţara noastră.

Problemele HS de pe plan local au avut ecou şi în afara ţării, intrând în atenţia autorităţilor internaţionale. Astfel, cel mai mare certificator global de produse lemnoase (PEFC) a cerut verificarea certificatelor obţinute de companie, în Austria, de la o firmă cu care s-ar fi aflat în conflict de interese, după cum susţine asociaţia non-guvernamentală Neuer Weg.

Vicepreşedinte asociaţiei, Hans Hedrich, a precizat: "Certificatorul internaţional de produse lemnoase şi de întreprinderi de prelucrare a lemnului, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), cel care a (re)acordat în iunie 2015 firmei Holzindustrie Schweighofer, printr-o firmă împuternicită, un certificat "Custody of Chain - CoC", a trimis o plângere către respectiva firmă "subcontractată" - Holzforschung Austria, prin care îi solicită să verifice conformarea HS cu certificatul emis".

PEFC arată că motivul îngrijorărilor sale este reprezentat de informaţiile apărute în presă cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, cât şi la firmele unor furnizori de lemn. Potrivit autorităţii internaţionale, una dintre cerinţele de bază pentru obţinerea certificatului PEFC CoC este tocmai refuzul lemnului tăiat ilegal sau din surse incerte. "Dacă suspiciunile Ministerului Mediului se adeveresc, înseamna că HS s-a folosit în mod ilegal de certificatul PEFC, iar veniturile suplimentare astfel obţinute sunt şi ele ilegale", consideră vicepreşedintele Neuer Weg, care a subliniat: "PEFC Austria a anunţat că va face publică atât reclamaţia adresată celor de la Holzforschung Austria (Cercetarea lemnului Austria), cât şi răspunsul acestei firme. Într-un email adresat PEFC Austria, am atras atenţia asupra faptului că Holzforschung Austria se află de mai mulţi ani în relaţii comerciale cu HS, ceea ce pune sub semnul întrebării obiectivitatea şi imparţialitatea certificatorului".

Problemele pe care le are Schweighofer în ţara noastră au ajuns şi la urechile presei din Austria, ziarul economic Wirtschaftsblatt şi televiziunea de stat ORF relatând despre suspiciunile de ilegalitate în activitatea HS din ţara noastră, respectiv rapoartele MMAP trimise către Parchetul General.

Potrivit Neuer Weg, imaginea preponderent pozitivă pe care Schweighofer o avea până acum în Austria începe să se apropie tot mai mult de imaginea negativă a HS în ţara noastră. "Asta înseamnă nu doar atragerea antipatiei publicului general ci, mai cu seamă, un risc crescând pentru HS de a-şi pierde tot mai mulţi clienţi (şi aliaţi) de pe piaţa germanofonă", consideră Hans Hedrich.

În perioada 7 mai - 12 iunie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declanşat un amplu control la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, precum şi la sediile principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. Ministerul Mediului a transmis că scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Reprezentanţii MMAP au spus că, după verificarea stocurilor fizice declarate şi a înregistrărilor contabile, au identificat o serie de nereguli, precum suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate sau raportarea în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL) a unor avize de însoţire fictive, de către diverşi agenţi economici. MMAP a mai precizat că nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, până la finalizarea anchetei.

Holzindustrie Schweighofer a fost acuzată, în repetate rânduri, de nereguli privind activitatea sa din ţara noastră, principalul "inamic" fiind organizaţia non-guvernamentală Neuer Weg. Compania a fost acuzată, în luna aprilie, că ar fi acceptat să cumpere lemn tăiat ilegal din România şi, recent, că ar fi prejudiciat statul şi furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, potrivit Neuer Weg. Oficialii companiei austriece au reacţionat la acuzaţiile repetate şi au decis să dea în judecată organizaţia non-guvernamentală, pentru calomnie şi publicarea unor informaţii neadevărate, urmând ca procesul să se judece la Tribunalul din Viena.

Schweighofer preia o fabrică de cherestea din Germania

Grupul austriac Schweighofer a anunţat că va prelua o fabrică de cherestea din estul Germaniei de la grupul Klausner, potrivit unui comunicat al companiei.

"Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat recent şi a fost înaintat spre aprobare autorităţilor competente statutare. Este de aşteptat ca această tranzacţie să fie încheiată la sfârşitul lunii septembrie", potrivit reprezentanţilor Schweighofer, care nu au precizat preţul achiziţiei pentru fabrica Klausner Holz din regiunea Saxonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb