Deputaţii Comisiei pentru Libertăţi Civile susţin propunerile cu privire la reintroducerea controalelor la frontiera spaţiului Schengen numai atunci când este absolut necesar, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Parlamentului European.
Potrivit sursei citate, deputaţii au adoptat joi un proiect de raport privind reforma Codului frontierelor Schengen cu 39 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 12 abţineri şi au autorizat începerea negocierilor cu Consiliul cu 49 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 0 abţineri. Ca răspuns la controalele din ce în ce mai permanente la frontieră în spaţiul Schengen, propunerea urmăreşte să clarifice regulile, să consolideze libera circulaţie în cadrul UE şi să introducă soluţii specifice pentru ameninţările reale.
Deputaţii europeni doresc să asigure un răspuns coerent al UE în cazurile de urgenţe de sănătate publică transfrontalieră la scară largă, permiţând restricţii temporare de intrare în spaţiul Schengen, dar scutind de la acestea cetăţenii UE, rezidenţii pe termen lung şi solicitanţii de azil, arată sursa citată.
Potrivit Parlamentului European, ca alternativă la controalele la frontieră, noile reguli ar promova cooperarea poliţienească în regiunile de frontieră. În cazul în care resortisanţii ţărilor terţe cu statut neregulamentar sunt reţinuţi în timpul patrulelor comune şi există dovezi că au sosit direct din altă ţară a UE, aceste persoane pot fi transferate în acea ţară dacă aceasta participă la patrule comune. Deputaţii europeni doresc să excludă mai multe categorii, inclusiv minorii neînsoţiţi, de la astfel de returnări.
Controale la frontieră justificate şi limitate în timp, pentru maximum doi ani, atunci când este necesar
În comunicatul PE se precizează că: "În text, deputaţii propun criterii clare pentru impunerea controalelor la frontieră ca răspuns la ameninţări grave care pun în pericol funcţionarea spaţiului Schengen. Ar trebui să existe un motiv justificat, cum ar fi o ameninţare "identificată şi imediată" a terorismului, cu termene mai stricte pentru controalele la frontieră ca răspuns la ameninţările previzibile, până la maximum optsprezece luni. Dacă ameninţarea persistă, mai multe controale la frontieră ar putea fi autorizate printr-o decizie a Consiliului".
Propunerile ar permite, de asemenea, reintroducerea controalelor la frontieră în mai multe ţări atunci când Comisia primeşte notificări cu privire la o ameninţare deosebit de gravă care afectează simultan majoritatea ţărilor, pentru o perioadă de până la doi ani, susţine sursa citată.
Parlamentul European mai susţine că deputaţii europeni propun eliminarea anumitor concepte legate de migraţie din propunere. Aceştia susţin că dispoziţiile privind instrumentalizarea migranţilor (în cazul în care ţările terţe facilitează sau încurajează migranţii să treacă pe teritoriul UE cu scopul de a destabiliza ţările) ar trebui să fie acoperite de o propunere separată, dedicată , pe care legislatorii UE o discută în prezent.