Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a solicitat să fie făcut, astăzi, un control la Spitalul de Arşi din Capitală, pentru a verifica dacă dezinfecţia în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a fost făcută corect înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, urmând să fie luate probe de pe toate suprafeţele, dar şi de pe instrumentar, au declarat surse din domeniul sanitar, potrivit News.ro.
La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri urmează să ajungă doi epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică, inspectori de la Inspecţia Sanitară de Stat şi specialişti de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Controlul a fost dispus de ministrul Sănătăţii după ce un ziar a scris, ieri, că Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Capitală ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare, pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor înaintea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, iar potrivit unor analize de laborator făcute în toamnă, în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Cristina Pelin, declara luni că nu a primit nicio solicitare pentru o inspecţie epidemiologică la Spitalul de Arşi, Secţia de Terapie Intensivă nefiind deschisă, dar când va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, aşa cum prevede legea.
Ea a explicat că pereţii trebuie trataţi cu anumite substanţe şi că sunt izolaţi cu produse speciale, care să nu permită dezvoltarea microbilor.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a mai spus: "Dacă există o suspiciune că ar exista microbi în pereţi, vom recolta probe şi de acolo. Dar la pereţi este important cu ce material au fost izolaţi, pentru că sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor".
Inspecţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi va urmări dacă sunt respectate circuitele, dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect, a precizat Cristina Pelin.
Pelin a mai spus: "Vom analiza dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafeţele, din sală, de pe pereţi, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul condiţionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate pentru aceste servicii".
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, Adrian Stănculea, a spus că probele analizate până acum de unitatea sanitară sunt negative.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au arătat, luni, că analizele realizate de către Spitalul de Arşi au fost asumate prin documente oficiale, care au stat la baza începerii şi derulării lucrărilor.
Aceştia au adăugat că nu au primit nicio notificare, în octombrie-noiembrie 2016, despre existenţa altor analize medicale făcute la pereţii din interiorul secţiei ATI, precizând că numai Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti are atribuţii în redeschiderea sau nu a Secţiei ATI a spitalului.
Secţia Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar redeschiderea acesteia se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeaşi instituţie, a precizat Primăria Sectorului 1, conform News.ro.