Actualizare 13:41 Primar grec: "Această decizie ridică probleme de legalitate, constituţionalitate şi moralitate"
• Uniunea municipalităţilor şi comunităţilor din Grecia se întrunesc azi pentru a discuta măsura executivului lui Tsipras
Decizia guvernului grec prin care prevede că administraţiile locale sunt obligate să-şi transfere rezervele de depozite la banca centrală, de la băncile comerciale, "nu numai că ridică probleme de legalitate şi constituţionalitate, ci şi o problemă de morală", a declarat George Papanikolaou, primar al Glyfada, a treia cea mai mare municipalitate ca mărime din regiunea metropolitană Attica, după Atena şi Pireu, relata, ieri, site-ul zerohedge, care citează Bloomberg.
"Avem o responsabilitate de a servi interesul public", a declarat, ieri prin telefon, Papanikolaou.
Glyfada are aproximativ 16 milioane de euro în rezerve de numerar, a declarat acesta.
"Este o decizie politică şi instituţională inacceptabilă", potrivit lui Giorgos Patoulis, primarul oraşului Marousi şi preşedinte al Uniunii Centrale a Municipalităţilor şi Comunităţilor din Grecia.
"Niciun guvern de până acum nu a îndrăznit să se atingă de banii municipalităţilor", a mai afirmat acesta. A fost nevoie de un guvern de stânga precum cel ales în Grecia acum două luni, completeză zerohedge.
Consiliul Atenei şi uniunea municipalităţilor şi comunităţilor din Grecia se întrunesc azi pentru a dezbate măsura executivului lui Alexis Tsipras, a declarat un purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei elene.
(Alexandru Costea)
------------
Oficialii de la Atena au emis, ieri, un decret care prevede că administraţiile locale sunt obligate să-şi transfere rezervele de depozite la banca centrală, de la băncile comerciale, potrivit zerohedge.com, care notează că, după ce, în trecut, a apelat la fondurile de pensii, acum, guvernul elen îşi "centralizează" toate lichidităţile, aducând ca argument pentru această măsură "nevoile extrem de urgente şi neprevăzute".
Conform Bloomberg, Grecia a emis, ieri, un act legislativ care obligă entităţile din sectorul public să transfere rezervele de numerar inactive la banca centrală.
În trecut, Grecia a apelat la rezervele de lichidităţi ale fondurilor de pensii şi ale entităţilor din sectorul public prin tranzacţii repo, în condiţiile în care avea probleme în acoperirea necesarului de finanţare.
Prevederile actului emis ieri nu se aplică fondurilor de pensii şi unor companii controlate de stat. De asemenea, rezervele de lichidităţi necesare plăţilor imediate sunt exceptate de la reglementarea emisă ieri.
Potrivit unor surse citate de Bloomberg, măsura stabilită ieri, "care confiscă în mod efectiv rezervele de numerar deţinute la băncile comerciale şi le transferă la banca centrală, va genera statului aproape 2 miliarde de euro". Sursele afirmă că aceşti bani vor fi utilizaţi pentru plata obligaţiilor, precum o datorie către FMI, de 770 milioane de euro, la data de 12 mai.
Oficiali din Ministerul Finanţelor de la Atena au refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.
În opinia analiştilor, măsura stabilită ieri de guvernul de la Atena precede impunerea controlului pe mişcările de capital.
1. fără titlu
(mesaj trimis de h20 în data de 21.04.2015, 07:55)
astia chiar nu inteleg ca sunt in faliment!! drahma devalorizare 80% vs euro si vedem ce se intampla .Grecia nu poate plati datoria chiar daca ar creste economia 10%/an timp de 10 ani.Matematic vorbind...Nemtii si-au dat seama ca nu se va palti datoria...dotusi se asteptau sa stea capra si sa mai vanda cava teritorii..a se citi dezvoltarea de proiecte hoteliere si facilitati pentru cetatenii nordici.Lucrurile se cam complica
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2015, 09:57)
Aceasta-i dra(h)ma Greciei.
1.2. soarta... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de lucian în data de 21.04.2015, 11:08)
Nu se bucura nimeni de necazul grecilor,dar cand cheltui mai mult decat produci...ajungi la faliment.Cred ca e destul de logic!