CONTROVERSĂ APRIGĂ ÎN PARLAMENT Pragul la SIF-uri: Guvernul s-a izbit de opoziţia PSD

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2005

Parlamentarii PSD au fost la un pas să părăsească şedinţa comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat, cînd s-a luat în discuţie limita deţinerii maxime la SIF-uri

Reprezentanţii opoziţiei nu au agreat suprapunerea dezbaterilor legate de societăţile de investiţii peste cele ale demutualizării Bursei de Valori

Confruntaţi cu poziţia senatorilor PSD, parlamentarii puterii au ales să treacă problema limitei maxime de deţinere la SIF-uri într-un proiect de lege separat

Senatorii PSD au refuzat ieri să discute în cadrul unui singur proiect de lege şi modificarea pragului de deţinere a acţiunilor SIF şi demutualizarea Bursei de Valori. Controversa aprigă din Comisia de Buget, Finanţe - Bănci dintre senatorii PSD şi cei ai Coaliţiei guvernamentale a avut ieri ca punct de plecare dis-cuţiile pe marginea modificării pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare. Propunerea Guvernului ca investitorii să poată achiziţiona pînă la 5% din capitalul social al unui SIF i-a nemulţumit pe senatorii opoziţiei.

Autorităţile au avansat recent ca pragul de deţinere să se majoreze de la 0,1% la 1%. Propunerea de 5% vine din partea Guvernului şi a fost discutată în Comisie.

Preşedintele Comisiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, organizată după dezbaterile din comisiei: "Membrii Comisiei au analizat propunerea Guvernului de a ridica pragul de deţinere la SIF-uri, dar ne-am lovit de refuzul categoric al colegilor de la PSD care erau, de asemenea, iniţiatori ai propunerii legis-lative. Aceştia au ameninţat că vor părăsi sala dacă se ia în dis-cuţie acest aspect". Domnia sa a adăugat faptul că propunerea Guvernului a fost pusă într-un proiect de lege separat semnat de Comisie şi depus la Parlament. Varujan Vosganian a mai adăugat: "Problema pragului la SIF-uri stîrneşte dezbateri de natură politică pătimaşe, de aceea s-a făcut o iniţiativă separată pentru a nu fi influenţată în nici un fel iniţiativa privind demutualizarea Bursei aprobată în cadrul aceleiaşi discuţii de astăzi (n.r. - ieri)".

Senatorul PSD Ion Florescu ne-a declarat că s-au încălcat tehnicile legislative în cadrul şedinţei de ieri. Astfel, în opinia domniei sale în Comisie problema principală de discuţie a fost cea a pieţei de capital, fără nici o legătură cu SIF-urile.

Ion Florescu mai spune că intenţia Guvernului reprezintă de fapt un şantaj: "Ne-au inserat două paragrafe care nu se găseau anterior în proiect. Problema SIF-urilor reprezintă un dictat al guvernului mulat pe propunerea comisiei. Membrii arcului guvernamental au iniţiat un proiect separat de lege privind impunerea limitei de deţinere la 5%, însă statutele proprii ale societăţilor de investiţii financiare specifică un prag de deţinere de 0,1% din capitalul social".

Domnul Florescu ne-a mai declarat: "Prin cumpărări succesive se fac presiuni pentru ridicarea deţinerii la 5%, rezultînd concentrarea acţiunilor SIF într-un număr mic de buzunare". Acest lucru este în opinia domniei sale neproductiv, luîndu-se în acest mod acţionarilor SIF dreptul de decizie.

Cotaţiile acţiunilor SIF au evoluat contradictoriu ieri. În prima parte a şedinţei de tranzacţionare, cursurile lor au crescut, însă spre final au înregistrat scăderi. Două dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut cotaţii în creştere faţă de şedinţa anterioară, iar celelalte au înregistrat scăderi. SIF Banat Crişana Arad a fost cel mai transferat titlu, cu un rulaj de peste 34 miliarde lei. Dintre indicii bursieri, indicele BET-FI care reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor SIF a înregistrat cea mai mică depreciere, respectiv de 0,15% datorită evoluţiilor bune ale cotaţiilor acţiunilor din componenţa sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb