CONTROVERSĂ EXPLOZIVĂ Construirea unei moschei la Bucureşti agită scena publică!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 13 iulie 2015

Construirea unei moschei la Bucureşti agită scena publică!

Anunţul privind construirea în Capitală a unui centru dedicat cultului musulman, care să conţină cea mai mare moschee din Europa, a încins scena publică mai tare decât toate codurile de caniculă. Subiectul, unul sensibil, poate deveni exploziv dacă abordările nu sunt bine calibrate. Cum în discuţie au intrat cei mai importanţi oameni din stat din ultimii ani (actualul preşedinte Klaus Iohannis, fostul preşedinte Traian Băsescu, premierul Victor Ponta) nimeni nu mai poate spune că se acordă prea multă atenţie unei probleme care, teoretic, ar privi doar o minoritate religioasă.

O scurtă trecere în revistă a declaraţiilor de săptămâna trecută demonstrează că acest proiect cultural-religios se poate transforma într-o problemă reală de securitate cu implicaţii foarte neplăcute, dacă lucrurile nu sunt lămurite în cel mai scurt timp. Primul care a reacţionat, după ce s-a anunţat că Guvernul Victor Ponta a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa, a fost Traian Băsescu, unul dintre mesajele postate pe contul său de facebook fiind extrem de dur : "Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu vă ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic. Muftiule (n.r. muftiul Iusuf Murat), am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani şi Europa Centrală? Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă.Ponta, sigur te-ai operat la picior şi nu la cap?"

Cu câteva ore înainte de postarea mesajului de mai sus,preşedintele Klaus Iohannis a participat, alături de mai mulţi membri ai comunităţii musulmane, la cina de Iftar, care marchează postul cel mare al musulmanilor, unde a rostit un mesaj de susţinere pentru aceştia: "Cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european şi angajamentul nord-atlantic. Proiectele naţionale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile şi drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept. Comunitatea musulmană se bucură, şi nu doar prin declaraţii, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului. Relaţia dumneavoastră cu ceilalţi cetăţeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă, este - mă bucur să citez aici o declaraţie a muftiului cultului musulman din România - una de frăţietate şi corectitudine". Imediat după această întâlnire a reacţionat şi premierul Victor Ponta, lăudând iniţiativa preşedintelui: "Un gest lăudabil şi normal din partea unui Preşedinte al unei ţări democratice / sper ca în acest fel să se mai spele ruşinea şi confuzia provocată societăţii noastre de declaraţiile iresponsabile împotriva comunităţii musulmane, promovate de politicieni expiraţi, dornici de atenţie şi de campaniile de presă ale unor jurnalişti evazionişti fiscali!"

Actor principal în toată această controversă, muftiul Iusuf Murat a anunţat, în cadrul unui interviu, că va retrage proiectul dacă se va constata că această moschee reprezintă un risc pentru ţara noastră. Pe de altă parte Iusuf Murat i-a cerut lui Traian Băsescu să nu implice comunitatea musulmană într-un scandal politic cu subtrat religios: "Opinia publică se doreşte a fi divizată de un conflict politic cu tendinţe confesionale. S-a spus că după construirea moscheii centrale din Bucureşti vor sosi şi studia în România 6.000 de studenţi musulmani şi ţara noastră va deveni centru al islamului din Balcani. Eu garantez că niciodată în ţara noastră nu se va înfiinţa o universitate teologică musulmană şi, mai mult, nu există 6.000 de studenţi teologi musulmani în Bulgaria, Bosnia şi Macedonia, la un loc! Fostul preşedinte Băsescu să nu implice Cultul Musulman într-un conflict politic cu pretext religios!"

Cum facebook-ul a devenit locul în care se reacţionează cel mai rapid la orice controversă, pe reţeaua de socializare a şi apărut un cont cu numele "Nu vrem mega-moschee în Bucureşti", care săptămâna trecută a strâns 6000 de aprecieri, şi unde se vorbeşte despre oportunitatea unor manifestaţii de stradă. Pe de altă parte, Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului din România a cerut public Guvernului să nu iniţieze proiectul privind construirea complexului cultului musulman "fără a investiga mai întâi sursele de finanţare" şi entităţile aflate în spatele acestei iniţiative.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. doar biserici se fac la fiecare colț de stradă, să mai încercăm și niște moaște noi, de la martiri proaspăți (cu miros de dinamită prăjită, dacă se poate...)!

    1. Bine ca-l aduc pe Allah aici, ca Dumnezeu nu ne mai apara.

      probabil ca domnul Basescu doreste ca in loc de moscheie si de biblioteca sa se faca un bordel si poate si un cazinou,sa aiva unde sa se initieze ,nepotii dumnealui,sa i traiasca.

      E de preferat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb