Controversa "Rompetrol": oferta de preluare a rămas fără preţ

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2009

Controversa "Rompetrol": oferta de preluare a rămas fără preţ

CNVM cere o nouă evaluare a companiilor "Rompetrol" listate la BVB

Nu este sigur că firma care stabilise preţul iniţial va mai fi acceptată ca evaluator

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins, ieri, rapoartele de evaluare a celor două companii "Rompetrol" listate la Bursa de Valori Bucureşti, pe baza cărora KazMunaiGaz ar fi trebuit să lanseze ofertele publice de preluare pentru "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services", şi a cerut o nouă evaluare.

Tot ieri, comisarul Bogdan Chetreanu a declarat, pentru ziarul BURSA, că societatea care a făcut rapoartele de evaluare pentru kazahi, "Gestaco Business Consulting", a fost suspendată din "Registrul CNVM de evaluatori, dar din cauza unui alt caz unde fusese implicată ca evaluator, aflat, de asemenea, în atenţia Comisiei".

"Gestaco Business Consulting" SRL din Brăila a făcut evaluarea pentru delistarea de pe piaţa Rasdaq a societăţii "Istru" Brăila, contestată vehement de o parte dintre acţionarii minoritari.

Comisarul Chetreanu admite că această coincidenţă ar putea părea ciudată, dar spune că este vorba doar de o succesiune de evenimente: "Aşa s-au succedat evenimentele, nu este nicio coincidenţă. S-a întâmplat ca în şedinţa de azi (n.r.ieri) să fie abordate ambele probleme".

Domnul Chetreanu ne-a mai spus, însă, că argumentele care au stat la baza deciziei CNVM de a cere o nouă evaluare ţin de metodele folosite de "Gestaco" în raportul de evaluare a celor două companii "Rompetrol".

"Când am văzut raportul de evaluare transmis de KMG ne-au sărit imediat în ochi două lucruri: în primul rând, evaluatorul nu a luat în calcul abordarea cu privire la cash-flowurile societăţii şi, în al doilea rând, la calculul activului net, a luat în considerare doar activul net la nivel de grup, nu şi la nivel individual, deşi noi aşa cerusem", a declarat domnul Chetreanu.

Domnia sa a spus că aceste două probleme au fost suficiente ca să determine membrii Comisiei să nu deschidă plicurile care conţineau preţurile din ofertă, deşi acestea au fost trimise la CNVM încă de acum două săptămâni.

"Le-am trimis plicurile închise înapoi şi am ceut o nouă evaluare, cu un nou evaluator pentru că cel vechi nu se mai află în Registrul CNVM de azi".

Domnul Chetreanu face referire de fapt, la o Dispunere de Măsuri a Comisiei de acum trei zile care solicită evaluatorilor independenţi să depună în termen de 30 de zile o serie de documente care să ateste îndeplinirea unor condiţii profesionale ca să se înregistreze din nou la CNVM, fiind între timp suspendaţi.

Cele două oferte de preluare a companiilor "Rompetrol" de pe Bursă au stârnit interes în piaţă, cu mult înainte ca cei de la KazMunaiGaz să anunţe că le vor iniţia.

Un grup de acţionari ai "Rompetrol Rafinare" (RRC), printre care se află şi parlamentarul Verestoy Attila, care deţin 5% din capitalul companiei petroliere, au conovcarea unei Adunări Generale pentru alegerea unui nou Consiliu de administraţie prin metoda votului cumulativ.

Kazahii au dat, însă, un răspuns negativ. Solicitarea celor nouă acţionari a venit la câteva zile după ce arbitrul pieţei de capital a cerut grupului petrolier să lanseze o ofertă publică de preluare şi să dezvăluie, totodată, preţul la care KazMunaiGaz a cumpărat compania, preţ care ar putea fi luat în calcul de către un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat să o ofere Rompetrol Group acţionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Trebuie felicitat CNVM-ul pt pozitia adoptata in cazul RRC, chiar daca a survenit cu o intarziere de vreo 2 ani(multi au pierdut bani grei pe RRC din inactiunea CNVM pana acum).

    Trebuie sa multumim si dlui Senator ungur, dl Verestoy Attila, care, prin actiunea sa pasiva de Parlamentar roman, va ajuta actionarii minoritari sa castige ceva lovele in +.  

    Incepe sa se miste rotita, chiar daca sunt anumite interese la mijloc. 

    1. Corect!!!! CNVM trebuie sapriveasca atent toate cererile de delistare.Evaluatorii de regula NU repet NU evalueaza companiile din avale ale

      celei listate ;investitiile lor financiare sunt luate la valoarea contabila desi firma cumparata a sporit val.inv.uneori

      de pana la 30 ori . 

      Adica eu astazi ma duc pe bursa si iau cu 0,06 si tu spui ca e ok cei 1,2? Ma faceti sa rad. Toti sunteti niste speculatori ordinari, niciodata nu investiti, doar speculati, rusine tuturor celor care isi plaseaza banii doar prin informatii de la insideri

    Aburi cu iz de fum!!!! Fix zero pozitia CNVM!

    Cat a fost Patriciu in companie nu ati scos capul din .... acum ca nu mai e hai sa-i incalecam pe kazahi. RUSINE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb