Controverse între politicieni privind implicarea lui Băsescu în formarea noului Guvern

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2012

Controverse între politicieni privind implicarea lui Băsescu în formarea noului Guvern

Traian Băsescu cere politicienilor să nu-l implice în disputele USL

Preşedinte Traian Băsescu solicită politicienilor "să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale", potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei Bogdan Oprea.

Preşedinţia precizează, într-un comunicat: "Referitor la zvonurile, vehiculate de o parte a presei în cursul dimineţii de miercuri, 12 decembrie a.c., potrivit cărora preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi implicat în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale (USL), purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declaraţie: < Domnul preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale. De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu face un apel la jurnalişti ca, atunci când primesc o informaţie neoficială care-l implică pe preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială, să o verifice în mod oficial înainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformări în spaţiul public >".

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, marţi seară, că deţine informaţii potrivit cărora şeful statului ar fi contactat o persoană din PSD pentru a-i propune poziţia de premier, însă acest lucru nu s-ar fi materializat, menţionând că i s-ar fi confirmat acest lucru din "expresia" persoanei respective.

Antonescu a fost întrebat dacă ştie că preşedintele Traian Băsescu ar fi contactat alte persoane din USL pentru a le propune desemnarea pentru poziţia de prim-ministru.

"Cred că da, după informaţiile... dar repet neconfirmate în sens juridic aşa, da", a răspuns Antonescu, precizând că Băsescu "a sunat, a trimis vorbă".

"Privesc chipul oamenilor, cunosc faţa omului când minte, când îi e frică. Toţi avem o experienţă de viaţă", a spus liderul PNL, citat de Mediafax.

Ulterior, el a precizat că Băsescu ar fi "căutat în interiorul USL, a explorat alte ipoteze" şi nu ştie sigur dacă a fost vorba despre o convorbire telefonică a şefului statului cu persoana în cauză.

Antonescu a precizat că nu poate să spună despre cine este vorba.

"Din PSD, din PNL nu se punea problema, de la bun început. Singura posibilitate a domnului Băsescu de a crea, să zicem aşa oarecare neclaritate în sânul USL, teoretic nu putea fi decât prin PSD. Pentru că o variantă cu cineva din PNL, în afară de faptul - trebuie să spun - nimeni din PNL nu se preta la o asemenea ipoteză, nu mergea", a mai spus Antonescu.

Preşedintele PSD Victor Ponta a confirmat, ieri, ceea ce liderul PNL a declarat cu o seară în urmă, la un post de televiziune, respectiv faptul că au fost sunate persoane din Partidul Social Democrat de către Traian Băsescu, pentru a li se propune funcţia de premier.

Întrebat dacă această persoană va fi exclusă din PSD, premierul a răspuns afirmativ: "Evident!".

Ponta nu a dorit să precizeze despre cine este vorba, adăugând că aceasta este o problemă internă de partid. Mai mult, a spus Ponta, se pare că persoana respectivă nici măcar nu a fost ofertată de şeful statului pentru o funcţie de premier, ci pur şi simplu s-ar fi lăudat la colegi cu acest lucru.

Surse politice au declarat, citate de Agerpres, că persoana respectivă ar fi Mircea Geoană.

Videanu nu exclude varianta numirii unui alt premier decât Ponta

Partidul Democrat Liberal (PDL) nu va participa la negocierile cu şeful statului cu o propunere de premier, a declarat, ieri, preşedintele interimar al PDL Bucureşti Adriean Videanu, care susţine că, teoretic, există posibilitatea desemnării unui alt prim-ministru decât Victor Ponta.

Videanu nu exclude posibilitatea ca la şefia Executivului să fie numită o altă persoană decât Victor Ponta.

"Ce facem mâine dacă, Doamne fereşte, domnul Ponta pleacă din ţară şi nu se mai întoarce? Ca să nu spun altceva. Ce facem, nu-şi mai desemnează USL candidat la funcţia de prim-ministru?", a întrebat Videanu.

Acesta a catalogat drept speculaţii afirmaţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu, potrivit cărora şeful statului ar fi contactat lideri ai USL în afară de Victor Ponta în vederea unei eventuale nominalizări la funcţia de premier.

Videanu a arătat, totodată, că PDL nu va susţine un Guvern din care nu va face parte. El a adăugat că "responsabilitatea şefului statului este foarte mare în ceea ce priveşte desemnarea premierului".

"Administraţia Prezidenţială trebuie lăsată să lucreze în temeiul constituţional şi să vină cu deciziile cele mai bune, corecte, pentru România", a spus liderul PDL.

Ponta: "În primul Comitet Executiv va fi discutată excluderea persoanei care a negociat în PSD în numele lui Băsescu"

Premierul Ponta susţine că există o problemă în PSD dată de faptul că "cineva din partid" a vorbit cu alţi membri ai PSD, în numele lui Traian Băsescu, pentru a obţine susţinerea pentru o eventuală desemnare ca premier, spunând că acea persoană va fi exclusă.

Victor Ponta a declarat că în primul Comitet Executiv al partidului, ce va fi convocat pentru aprobarea structurii Guvernului şi a propunerilor de miniştri, va fi discutată "secundar" şi problema excluderii persoanei care a negociat în partid în numele lui Traian Băsescu.

Ponta a precizat că, în mod categoric, va exista o şedinţă privind situaţia persoanei care ar fi negociat în PSD, în numele lui Traian Băsescu, pentru a obţine sprijin şi ulterior pentru a fi desemnat premier.

Primul-ministru a spus că primul Comitet Executiv al PSD se va reuni imediat după ce va fi desemnat noul premier, "când începem discuţiile despre structura guvernului şi, evident, şi despre cei care vor ocupa portofoliile".

Victor Ponta a precizat că liderul PNL Crin Antonescu, a avut dreptate atunci când a declarat că preşedintele Traian Băsescu a contactat pe cineva din PSD în vederea încercării de a forma Guvernul, precizând: "Crin Antonescu a avut dreptate cu ce a spus aseară. Şi eu sunt informat, avem o problemă şi o vom rezolva în PSD".

Întrebat ce nume poartă această "problemă" şi dacă este vorba despre Mircea Geoană, Ponta a răspuns: "Avem o problemă a noastră internă şi, cum am făcut întotdeauna în PSD, ne rezolvăm problema în partidul nostru".

La întrebarea legată de declaraţia lui Geoană referitoare la ambiţia lui de a numi premieri, şi nu de a fi numit prim-ministru, Ponta a râs, spunând: "Aţi reuşit să mă binedispuneţi, când aţi început cu Mircea Geoană chiar m-aţi binedispus".

"Evident că nu mai are ce căuta în PSD cel care a considerat să încalce deciziile Congresului şi obligaţiile pe care noi ni le-am asumat faţă de români", a completat Ponta, subliniind că Băsescu nu va desemna acea persoană ca premier.

"Nu am niciun fel de dovadă că preşedintele Românei (s-a implicat în negocieri - n.r.), eu am toate dovezile că un membru al PSD a vorbit şi în numele preşedintelui României. Faptul că a vorbit în numele preşedintelui României e problema lui. A vorbit cu alţi colegi de partid. Eu nu ştiu ce s-a întâmplat în alte partide, ştiu ce s-a întâmpat în PSD şi o să o rezolvăm în PSD", a mai spus Victor Ponta.

Geoană: "Ambiţia mea este să desemnez prim-miniştri, nu să fiu desemnat"

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, ieri, că "ambiţia" sa este să desemneze prim-miniştri, nu să fie desemnat premier.

El a spus că roagă insistent ca zvonurile privind "aşa-zise" negocieri care ar exista pentru ca el să fie desemnat premier să înceteze.

Geoană a spus că nominalizarea premierului trebuie să fie făcută de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile, în speţă PSD şi USL.

Senatorul independent Mircea Geoană declara, în august, că el nu a plecat niciodată din PSD şi că se consideră în continuare un social-democrat.

El a fost exclus, cu scandal, din PSD, în 2011, după ce a pierdut cursa pentru Preşedinţie în 2009 şi după ce a fost înlocuit de la şefia partidului de Victor Ponta.

Geoană a fost înlocuit şi de la şefia Senatului, în urma unei propuneri din partea PSD.

Mircea Geoană a obţinut, în urma alegerilor de duminică, cel de-al treilea mandat de senator în colegiul Segarcea-Dăbuleni din Dolj, cu un scor de 70,75 la sută din voturi, fiind urmat de candidatul PP-DD, Adrian Stoica, cu 14, 85 la sută, în timp ce candidatul ARD la Dăbuleni a obţinut doar 13,69 la sută din voturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb