Cu un război brutal care se desfăşoară în Ucraina şi cu grijă faţă de Rusia din apropiere, democraţia est-europeană a Moldovei îşi întăreşte rapid apărarea naţională - şi caută ajutor la Garda Naţională a Carolinei de Nord, informează U.S. Department of Defense.
"În lumina evenimentelor actuale, Moldova vede importanţa critică a capacităţii lor de a-şi apăra independenţa şi suveranitatea", a declarat generalul armatei Daniel Hokanson, după o vizită recentă acolo.
Mesajele lui Hokanson către Moldova: "Garda Naţională s-a dovedit că este un partener pe termen lung. Suntem aici pentru a vă ajuta în orice fel. Vă vom ajuta să vă îmbunătăţiţi siguranţa şi securitatea."
Şeful Biroului Gărzii Naţionale a condus o delegaţie de apărare a SUA care includea generalul-maior al armatei Todd Hunt, generalul adjutant al Carolinei de Nord şi sergentul comandamentului armatei. Maj. Benjamin Garner, principalul său liderul înrolat.
Pentru Hokanson, Moldova a fost prima oprire a unei călătorii a cinci naţiuni pentru a recunoaşte şi a consolida relaţiile Gărzii Naţionale cu aliaţii NATO şi partenerii europeni.
Oamenii s-au aliniat pe trotuare pentru a-l vedea pe cel mai înalt ofiţer militar american care a vizitat naţiunea [Hokanson este membru al şefilor de stat major comun]. Programul său a inclus întâlniri cu ambasadorul SUA şi personalul ambasadei, ministrul apărării şi şeful apărării al Republicii Moldova, precum şi un briefing cu echivalentul moldovenesc al Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.
Mărginită la nord, est şi sud de Ucraina şi la est de România, Moldova este asociată cu Carolina de Nord în cadrul Programului de Parteneriat de Stat al Departamentului de Apărare al Gărzii Naţionale - o relaţie de durată care se întinde de mai bine de un sfert de secol.
"Puteţi spune că investiţia pe care Garda Carolinei de Nord a făcut-o în parteneriat - şi investiţia pe care Moldova a făcut-o pentru a-şi trimite ofiţerii la şcoli din SUA - a dezvoltat o relaţie grozavă", a spus Hokanson.
Vizita le-a oferit gardienilor din Carolina de Nord şansa de a efectua unul dintre primele lor schimburi în persoană de la vârful pandemiei de COVID-19, care a forţat aproape doi ani de angajamente virtuale. Generalul adjutant a discutat cu soldaţii moldoveni care au fost în statul său sau la o rotaţie de antrenament cu Echipa de luptă a Brigăzii Blindate a 30-a a Gărzii din Carolina de Nord la Centrul Naţional de Antrenament din Fort Irwin, California, sau Fort Bliss, Texas.
"Dorinţa mea este să continuăm acest parteneriat puternic pentru încă 25 de ani", a spus Hunt.
Parteneriatul Gărzii Naţionale a fost catalizatorul pentru ca Moldova să dezvolte relaţii puternice şi cu sectorul civil din Carolina de Nord.
"Garda este despre soldaţi şi aviatorii cetăţeni", a spus Hunt. "Suntem capabili să folosim termenul cetăţean pentru a construi relaţii în sectorul civil. De exemplu, sectoarele medicale şi educaţionale din Carolina de Nord au fost foarte benefice în sprijinirea Moldovei".
În 2019, secretarul de stat al Carolinei de Nord şi premierul Republicii Moldova au reînnoit un acord bilateral de cinci ani care include şi cooperarea agricolă, economică şi de aplicare a legii.
Prezenţa lui Garner a subliniat rolul vital al corpului subofiţerilor în succesul militar al SUA.
"Ei văd cât de important este subofiţerul pentru armata SUA şi cât de multă diferenţă a făcut un corp subofiţer puternic pentru armata ucraineană", a spus Hokanson. "Ei văd o mare valoare în a avea lideri la cele mai de jos niveluri în formaţiile lor."
Moldova continuă să sporească rolul subofiţerilor săi. Ca în toate relaţiile Programului de Parteneriat de Stat, cunoştinţele nu circulă niciodată într-o singură direcţie.
"Este un parteneriat bilateral care ne permite să învăţăm de la Moldova", a spus Garner.
Antrenamentul cu moldovenii şi vizitarea ţării reprezintă o oportunitate de creştere pentru poliţiştii din Carolina de Nord, a spus el. Oferă trupelor mai tinere o perspectivă geopolitică mai largă - şi este un instrument excelent de reţinere.
"Este adevărat că oamenii care se alătură forţelor armate, o fac pentru a ieşi în lume şi a interacţiona cu ceilalţi", a spus Garner. "Puteţi face asta prin Programul de parteneriat cu stat".
Nu numai cunoaşterea curge în ambele sensuri. Membrii Armatei Naţionale a Moldovei au servit în operaţiunile Naţiunilor Unite de menţinere a păcii, au susţinut coaliţia internaţională din Irak şi au contribuit în mod repetat la misiunile NATO în Kosovo. Ei au împărtăşit experienţe cu Garda Naţională din Carolina de Nord.
Cooperarea în domeniul securităţii este prioritatea. Dar partenerii învaţă unii de la alţii şi în operaţiunile interne de răspuns la dezastre - sprijinul acordat autorităţilor civile, care este posibil prin echiparea şi pregătirea pentru misiuni militare.
Armata Naţională a Moldovei se transformă într-o forţă modernă, mobilă, iar Hokanson a participat la deschiderea unei unităţi de întreţinere a vehiculelor militare la care a ajutat banii SUA. "Ar trebui să crească foarte mult capacitatea lor de a-şi menţine toate sistemele, ceea ce va îmbunătăţi pregătirea", a spus el.
El a lăudat, de asemenea, moldovenii pentru efortul lor substanţial şi continuu de a ajuta refugiaţii ucraineni, în ciuda provocărilor economice ale Moldovei. O ţară mică cu o inimă uriaşă, Moldova a primit mai mulţi ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă naţiune.
"Este un efort al întregii societăţi", a spus generalul. "Nu numai că guvernul lucrează prin organizaţii neguvernamentale pentru a ajuta refugiaţii, dar familiile moldoveneşti primesc refugiaţi pentru a-i sprijini până când aceştia se pot întoarce în Ucraina, vor rămâne sau vor decide să călătorească în Europa. În unele cazuri, armata şi-a părăsit. instalaţii care să permită refugiaţilor să rămână şi au mers pe teren să se antreneze".
Uniunea Europeană a oferit atât Moldovei, cât şi Ucrainei statutul de candidat în timpul călătoriei lui Hokanson în străinătate.
După Moldova, Hokanson a călătorit în Germania, unde s-a întâlnit cu Comandamentul European al SUA, Comandamentul SUA pentru Africa şi liderii Armatei SUA în Europa. El s-a întâlnit, de asemenea, cu gardieni naţionali care antrenează trupe ucrainene, inclusiv cu unele trupe care au fost dislocate în Ucraina imediat înainte de invazia neprovocată a Rusiei la începutul acestui an.
"Misiunea lor de a antrena ucrainenii continuă, mai ales că ucrainenii lansează echipamente militare mai capabile din Statele Unite", a spus Hokanson.
El a vizitat, de asemenea, Gărzile Naţionale din Vermont, care zboară din Germania cu avioane de luptă multirol F-35 Lightning, pentru a-i asigura pe aliaţii şi partenerii SUA prin sprijinirea unei misiuni NATO de apărare a zonei aeriene a Europei.
El a continuat la naţiunile baltice din Estonia, Letonia şi Lituania, unde a întărit importanţa parteneriatelor de securitate de trei decenii cu acele ţări şi cu Gărzile Naţionale din Maryland, Michigan şi Pennsylvania.
"Au fost primele trei parteneriate pe care le-am avut în Programul de parteneriat de stat", a menţionat el.
Pe măsură ce programul se pregăteşte să sărbătorească cea de-a 30-a aniversare anul viitor, aproximativ 93 de ţări - 46% din ţările lumii - sunt acum parteneriate cu Gărzile Naţionale din statele, teritoriile şi Districtul Columbia.
"Este reciproc avantajos", a spus Hokanson despre program. "Învăţăm unul de la celălalt. Ne face pe amândoi mai buni. Ne face mai puternici împreună într-un mediu de securitate internaţional din ce în ce mai complex şi mai provocator".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.06.2022, 11:22)
E rost de verzisori,hoata natie,otomani au fost finuti fata de a.ericani,dadeai haraciu si scapai,astia iau ultimul banut pt armament vechi si promisijni pt fraieri,gen art 5!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2022, 14:50)
Rusia sucks , tradatorule
1.2. Stupid people (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.06.2022, 17:28)
A zis Brucan si vad ca te incadrezi!
Si au bagat coada in ua,ua e zob,lasa i ma pe saracii moldoveni ca rezultatul este acelas cand provoci o mare putere!cap ai,minte iti mai trebuuie!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2022, 20:25)
R Moldova trebuie sa isi pastreze neutralitatea.. Nu au nevoie de americani si nici de armamentul lor ruginit pe bani multi.. Ukraina este in razboi cu Russia din cauza SUA si a tampitului de Zelenscki..
1.4. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.06.2022, 08:46)
...