Copiii spanioli ies în stradă să se joace după şase săptămâni de izolare

I.M.
Internaţional / 26 aprilie 2020

Copiii spanioli ies în stradă să se joace după şase săptămâni de izolare

Copii spanioli, închişi în casă de şase săptămâni, pot ieşi duminică să se joace în stradă, în timp ce Europa încearcă în mod prudent să iasă din izolarea împotriva pandemiei noului coronavirus care a ucis peste 200.000 de oameni în lume, relatează AFP.

Ei aşteptau de mult timp acest lucru. "Copiii s-au trezit foarte devreme şi au întrebat dacă pot ieşi în stradă", declară Miguel Lopez, tatăl a doi copii în vârstă de şase şi trei ani, la Madrid.

Însă restricţiile sunt numeroase. Copiii nu au dreptul să se joace cu vecini şi nici să se îndepărteze mai mult de un kilometru de domiciliu sau să iasă fără un adult. Durata este limitată la o oră, iar parcurile rămân închise.

A treia cea mai afectată ţară de pandemia care a pornit din China la sfârşitul lui 2019, Spania (23.190 de morţi) a adoptat unul dintre cele mai stricte regimuri de izolare din lume.

În privinţa mortalităţii, ea este precedată de Statele Unite (peste 53.000 de morţi) şi Italia (26.384), şi este urmată de Franţa (22.614) şi Regatul Unit (20.319).

La Londra, premierul Boris Johnson, care a contractat virusul, urmează să revină luni la serviciu, o întoarecere foarte aşteptată, în contextul în care britanicii vor să-i afle planurile în vederea punerii economiei în funcţiune şi cu privire la ieşirea din izolare.

Externat la 12 aprilie, liderul conservator, în vârstă de 55 de ani, a recunoscut că lucrurile "s-ar fi putut schimba" în ceea ce-l priveşte. El este în prezent într-o "formă foarte bună", a dat asigurări ministrul său al Sănătăţii Matt Hancock.

ÎNDOIELI CU PRIVIRE LA IMUNITATE

Ieşirea din izolare rămâne o bătaie de cap planetară - în aşteptarea descoperirii unuivaccin sau a unui remediu, care numai ele, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pot permite oprirea pandemiei.

Spania - supusă de la 14 martie unei izolări extrem de stricte - a prelungit-o până la 9 mai, inclusiv. Şeful Guvernului Pedro Sanchez urmează să prezinte marţi un plan de relaxare avut în vedere de la jumătatea lui mai.

În Franţa, omologul său francez Edouard Philippe urmează să-şi prezinte în aceeaşi zi "strategia naţională a planului ieşirii din izolare", care urmează să înceapă la 11 mai prin redeschiderea controversată a şcolilor.

În Africa de Sud, cea mai afectată ţară africană - cu 75 de morţi -, purtarea sistematică a măştii urmează să fie obligatorie începând de la 1 mai, data la care măsurile de restricţionare urmează să fie uşor relaxate.

În vederea unei ieşiri din izolare, unele ţări implementează programe de testare seriologică - precum Italia, care urmează să înceapă la 4 mai o campanie vizând 150.000 de persoane la scară naţională, într-o încercare de a afla mai multe despre pandemie.

Însă OMS a făcut un duş rece spreanţelor celor care mizau pe o eventuală imunitate a persoanelor care s-au infectat cu noul coronavirus în vederea unei facilitări prim emiterea unor "paşapoarte imunitare".

Fără să excludă faptul că o asemenea imunitate ar putea să existe, OMS a amintit că, "în prezent, nu există nicio probă a faptului că persoanele care s-au refăcut după covid-19 şi care ar avea anticorpi sunt înarmate împotriva unei a doua infectări".

Iar ameninţarea unui al doilea val sângeros planeză în continuare.

În Canada, premierul Justin Trudeau îndeamnă la "prudenţă" şi dă asigurări că nu mizează pe o ipotetică imunizare colectivă.

CADAVRE ÎN TOALETE

La New York - cel mai afectat oraş din lume cu peste 15.000 de morţi -, importantul sector bancar ia în calcul să prelungească pe termen nedeterminat munca de la distanţă şi să eşaloneze programul de venire la birou.

În capitala economică americană, vederea camioanelor frigorifice folosite pe post de morgi temporare i-a trezit amintiri teribile lui Maggie Dubris.

"Mi-am amintit morga construită la World Trade Center", după atentatele de la 11 septembrie 2001. "Cu acelaşi sentiment că ceva teribil, cu mulţi morţi, s-aîntâmplat".

În oraşul portuar ecuadorian Guayaquil - cel mai afectat în America Latină -, altă oroare bântuie nopţile unui îngrijitor, la spitalul la care munceşte - amintirea "deschiderii uşii toaletei cu toate cadavrele" înghesuite acolo, din cauza lipsei locurilor altundeva.

În acest context, liderii mondiali întârzie în continuare să găsească un răspuns colectiv celei mai grave crize sanitare şi economice de la al Doilea Război Mondial.

Aceasta este imaginea Consiliului de Securitate al ONU, paralizat de disensiuni chinezo-americane şi aproape mut de la începutul pandemiei. El urmează să încerce săptămâna aceasta să adopte o rezoluţie privind "o coordonare consolidată între toate ţările" şi o "încetare a ostilităilor" în ţările aflate în război.

Lumea musulmană a început vineri luna postului Ramadanului, fără rugăciuni colective şi fără mese împărţite, iar uşile moscheilor rămân închise şi adunările familiale sunt interzise.

Însă există temeri cu privire la faptul că încălcări ar putea favoriza un nou impuls al pandemiei, mai ales în Iran şi Pakistan. În această din urmă ţară, credincioşii s-au năpustit în moschei, în pofida recomandărilor sanitare.

CÂINII, POPULARI

În contextul în care jumătate de omenire este izolată de multe săptămâni, o rebeliune, foarte minoritară, apare în anumite ţări occidentale - Statele Unite, Canada sau Germania.

La Berlin, aproximativ 100 de persoane au fost arestate sâmbătă, din cauza nerespectării reglementărilor cu privire la distanţarea socială, în marja unei manifestaţii împotriva măsurilor impuse contra covid-19 la care au luat parte 1.000 de persoane.

Într-o lume care se confruntă cu recesiunea, anumitor întreprideri le merge bine.

Giganţii tehnologiei Amazon, Google ou Facebook au un trafic comparabil celui de Anul Nou. Iar comenzile start-upului german Uvis, care comercializează un procedeu de dezinfectare a rampelor scărilor mecanice cu raze ultraviolete, au "explodat".

Altă veste bună împotriva pandemiei este că refugiile animalelor se golesc în Statele Unite.

"Câinele răspunde unei nevoi şi aduce confort, iubire şi distracţie", declară Jalene Hillery, o profesoară din San Diego, în California, care a adoptat un pitbull tânăr pentru fiii săi în vârstă de nouă şi 11 ani,informează News.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De la promotori ai democratiei, am ajuns rapid numaratori de cadavre si despoti ai apropierii sociale intre oameni. Cum va inchipuiti ca or sa fie scosi copiii pe strada si tinuti in lesa, sa nu se apropie unii de altii?

    La gradinita, la scoala.. cine ii va pazi ca pe caini sa nu se apropie unii de altii? Ma refer la copii mici.. pana la 10 ani, sa spunem.. ii legam de banca, cum facem, ca nu inteleg ?? 

    Sa spunem ca iesi cu un copil la plimbare si trece pe langa el un nene cu un caine, copilul se duce spre caine, cainele vine spre copil.. Nici copilul nici cainele nu au masca.. Cum procedam, cum facem ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb