Corecţie ex-dividend de 7,28% pentru titlurile Conpet

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2020

Acţiunile transportatorului de petrol şi gaze Conpet (COTE), s-au corectat ieri cu 7,28%, la 79 lei, ca urmare a datei ex-dividend pentru distribuţia de 7,05231147 lei/titlu, realizată atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatut reportat, conform datelor afişate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii companiei dăduseră undă verde dividendului în data de 29 aprilie, iar la cotaţia de atunci a titlururilor COTE, de 78,8 lei, suma oferea un randament brut de 8,9%, în timp ce faţă de ultimul preţ de tranzacţionare din data 9 iunie, ultima zi în care se puteau cumpăra acţiuni Conpet pentru a beneficia de dividende, de 85,2 lei, randamentul brut era de 8,2%.

Practic, societatea va distribui către acţionari suma de 61,05 milioane de lei, circa 57,75 milioane de lei provenind din profitul anului trecut (echivalentul a 88% din rezultatul pentru 2019), în timp ce aproape 3,3 milioane de lei sunt dividende provenite de din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.

Data plăţii este de 25 iunie, iar mai mult de jumătate din dividendele alocate de companie urmeză să meargă către Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 58,72% din transportatorul de petrol şi gaze.

Nu sunt singurele dividende pe care este posibili să le plătească Conpet în acest an. Acţionarii emitentului sunt convocaţi, mâine, pentru aprobarea Strategiei de Investitii a companiei pentru perioada 2020 - 2025.

Este un demers ce vine în condiţiile în care statul caută finanţare pentru susţinerea deficitului bugetar în creştere, puternic afectat de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19, ce au blocat o bună parte din activităţile economice.

Astfel, ulterior analizelor planurilor prezentate, este posibil ca unele companii să distribuie dividende suplimentare, faţă de cele pe care deja le-au acordat în acest an din profitul anului 2019.

Pentru perioada 2020 - 2025, Conpet şi-a planificat investiţii de 450 milioane lei, sumă ce va fi alocată către reabilitarea conductelor, punerea în siguranţă a traversărilor de conducte, dar şi către finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei la traversarea Dunării şi a braţului Borcea, precum şi construcţia şi reabilitarea unor rezervoare de ţiţei, având în vedere că 75% din cele deţinute de companie au peste 40 de ani, conform documentelor informative pentru AGA.

De asemenea, Conpet vrea să construiască şi parcuri fotovoltaice şi să devină prosumator, adică să producă energie electrică în cantităţi mai mici pe care să o folosească iar o parte să o vândă în sistem.

Pe lângă Conpet, mâine mai au programate adunări generale ale acţionarilor Nuclearelectrica (SNN) şi Oil Terminal (OIL), în vederea prezentării şi aprobării planurile de investiţii pentru următorii cinci ani.

Pentru primele trei luni ale anului, Conpet a raportat un profit net de 16,3 milioane lei, în creştere cu 12,8% faţă de cel realizat în perioada similară a anului trecut, dinamică survenită în contextul majorării pe finalul anului trecut a tarifelor reglementate aplicate domeniului de activitate şi a majorării cantităţilor transportate, conform datelor prezentate în raportul trimestrial al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb