Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică care a survolat nordul Japoniei

A.I.
Internaţional / 29 august 2017

Rachetă balistică (Sursa foto: Wikipedia)

Rachetă balistică (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 16:40 Trump cere "toate opţiunile de pe masă", după ce Coreea de Nord a lansat rachete asupra Japoniei

Coreea de Nord a lansat azi o rachetă balistică în nordul insulei Hokkaido în Japonia, provocând un avertisment din partea preşedintelui american Donald Trump care cere "toate opţiunile pe masă", acesta fiind răspunsul din partea SUA, potrivit Reuters.

Testul, unul dintre cele mai provocatoare din istoria statului, a fost lansat în timp ce forţele americane şi sud-coreene efectuau exerciţiile militare anuale pe peninsulă, care au înfuriat Coreea de Nord, deoarece le consideră pregătitoare pentru o invazie.

Coreea de Nord a efectuat zeci de teste de rachete balistice sub conducerea liderului Kim Jong Un, cel mai recent fiind cel de sâmbătă, în contradicţie cu sancţiunile SUA, dar proiectilele de ardere pe continentul Japoniei sunt rare, conform sursei citate.

Trump a spus că lumea a primit cel mai recent mesaj al Coreei de Nord "tare şi clar".

El a afirmat: "Regimul a denunţat dispreţul faţă de vecinii săi, de membrii Naţiunilor Unite şi faţă de standardele minime ale comportamentului internaţional acceptabil ... Acţiunile ameninţătoare şi destabilizatoare cresc numai izolarea regimului nord-coreean în regiune şi între toate naţiunile lumii. Toate opţiunile sunt pe masă".

Trump a vorbit cu premierul japonez Shinzo Abe, iar cei doi au convenit că Coreea de Nord "reprezintă o ameninţare directă şi gravă pentru Statele Unite, Japonia şi Republica Coreea, precum şi pentru ţările din întreaga lume", a spus Casa Albă.

Declaraţia Casei Albe arată că: "Preşedintele Trump şi premierul Abe s-au angajat să preseze din ce în ce mai mult asupra Coreei de Nord şi totodată să depună toate eforturile pentru a convinge comunitatea internaţională să facă acelaşi lucru".

Ambasadorul american de dezarmare, Robert Wood, a declarat că Washingtonul trebuie să efectueze o analiză suplimentară a lansării rachetei, care va fi subiectul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, conform sursei citate.

Robert Wood le-a transmis reporterilor de la Geneva: "Este o altă provocare din partea Coreei de Nord, ele par să continue să se aibă loc". Acesta a spus înainte de o sesiune a Conferinţei sponsorizate de ONU vizând dezarmarea: "Aceasta este o mare îngrijorare, desigur, pentru guvernul meu şi pentru o serie de alte guverne".

Ambasadorul nord-coreean Han Tae Song a afirmat în cadrul sesiunii că Statele Unite au condus peninsula coreeană "către un nivel extrem de ridicat de explozie" prin desfăşurarea de active strategice şi desfăşurarea de exerciţii de război nuclear.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din China, Hua Chunying, a precizat că această criză "se apropie de o situaţie critică", dar că a reprezentat totodată un punct de cotitură pentru a deschide uşile discuţiilor de pace, potrivit agenţiei de ştiri.

(C.R.)

-----

Actualizare 16:15 MAE condamnă lansarea rachetei de către Republica Populară Democrată Coreeană

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unei rachete balistice care a survolat Japonia, la data de 29 august 2017, potrivit unui comunicat de presă trimis de către minister.

Acţiunea reprezintă o escaladare foarte gravă a tensiunilor din Peninsula Coreeană. Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul către autorităţile de la Phenian de a respecta pe deplin normele internaţionale şi rezoluţiile CS ONU în vigoare.

Acţiunea provocatoare nord-coreeană constituie o ameninţare fără precedent la adresa Japoniei. România îşi exprimă întreaga solidaritate faţă de Japonia, stat democratic şi, totodată, partener special al ţării noastre, conform ministerului.

(C.R.)

-----

Actualizare 10:25 Rusia s-a declarat "extrem de îngrijorată" de situaţia din Coreea de Nord

Rusia s-a declarat "extrem de îngrijorată" de situaţia din Coreea de Nord, denunţând o "tendinţă spre o escaladare" a tensiunilor, după tirul de rachetă din noaptea de luni spre marţi, care a survolat Japonia, relatează publicaţia AFP, citată de News.ro.

Serghei Riabkov, viceministrul rus pentru Afaceri Externe, a afirmat: "Vedem o tendinţă către o escaladare (...) şi suntem extrem de îngrijoraţi de dezvoltrea generală".

(A.I.)

---

Actualizare 08:25 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta despre cel mai recent tir balistic nord-coreean

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta despre cea mai recentă lansare de rachetă din partea Coreei de Nord, în timp ce liderii din regiune condamnă acţiunea "necugetată" a Phenianului, transmite Reuters.

"Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre", le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor, precizează News.ro.

Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt "100% cu Japonia", le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta testul, au anunţat diplomaţi.

"Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice", a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.

La Washington, Pentagonul a confirmat că racheta a zburat pe deasupra Japoniei, dar a dat asigurări că nu a reprezentat un pericol pentru America de Nord şi a anunţat că strânge informaţii suplimentare. Premierul australian Malcolm Turnbull a insistat ca Beijingul, principalul aliat şi partener comercial al Phenianului, să exercite presiuni mai mari pentru rezolvarea crizei, informează sursa citată.

(A.I.)

---

Coreea de Nord a lansat marţi dimineaţa o rachetă, din apropierea capitalei Phenian, care a survolat nordul Japoniei, au anunţat guvernele sud-coreean şi japonez, transmite Reuters.

Sistemul de avertizare J-Alert al guvernului nipon a sfătuit oamenii din zonă să ia măsuri de precauţie, însă postul public de televiziune NHK a anunţat că nu există nici un pericol.

Armata japoneză nu a încercat să doboare racheta care a trecut peste teritoriul japonez în jurul orei 6:06 ora locală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Astia o cauta cu lumanarea.

    Dar ca Bucurestiul este survolat de F-16 in culori alb-rosii (cum se vede de la sol) fara a fi locatar al cartierului de linga aeroportul Baneasa, si "bizie" regim „FORŢAJ” nu-si pune nimeni problema... ca stam in genunchi in tara noastra. De ce MIG-urile si in general avioanele, inainte de '89 nu aveau drept de survol al oraselor in general si al Bucurestiului in particular, iar acum ... si dupa decolare si la aterizare te bizie si daca stai la 5km de centrul capitalei "europene"? Nu mai exista loc pentru culoarele vechi de zbor? Au pretentie "unii" la spatiu de manevra "ca acasa"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb