Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei, informează news.ro.
Acest lucru a dus la emiterea, de către Guvernul Japoniei, a unei avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete şi la suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare.
Aceasta este prima lansare de rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord din 2017 încoace.
Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare.
"Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran", a transmis Guvernul japonez, într-o alertă rară emisă, marţi, la ora locală 7.29.
Oficialii au spus că racheta a căzut în Oceanul Pacific la circa 3.000 de kilometri de Japonia şi că nu au fost raportate persoane rănite în legătură cu acest incident.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acţiunile, descriind lansarea ca un "comportament violent", iar Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.
Lansarea pare a fi o escaladare intenţionată, cu scopul de a obţine atenţia Japoniei şi a SUA, care l-au ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Zborul unor rachete către sau pe deasupra altor ţări fără o avertizare prealabilă sau consultare contravine total normelor internaţionale.
Cele mai multe ţări evită complet să facă acest lucru, întrucât poate fi confundat cu uşurinţă cu un atac şi, deşi nu este atât de important ca un test nuclear - care ar putea urma -, este totuşi o provocare uriaşă.
SUA a reacţionat, diplomatul american pentru estul Asiei, Daniel Kritenbrink, descriind decizia Coreei de Nord ca "nefericită".
Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se ştie că provoacă Phenianul.
Lansarea rachetei este a cincea desfăşurată de Phenian într-o săptămână. Sămbătă, două rachete au ajuns în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei.
Multe dintre testele cu rachete ale Coreei de Nord sunt desfăşurate pe un traseu de mare înălţime, fiind evitate zborurile deasupra vecinilor săi.
Dar lansarea deasupra sau dincolo de Japonia a permis oamenilor de ştiinţă nord-coreeni să testeze rachetele în circumstanţei "care sunt mai apropiate condiţiilor pe care le-ar înfrunta într-un uz real", a declarat analistul Ankit Panda pentru agenţia Reuters.
Recent, Coreea de Nord a dat o lege prin care se autodeclară un stat cu arme nucleare, liderul Kim Jong-un respingând posibilitatea unor negocieri pentru denuclearizare.
Phenianul a organizat şase teste nucleare între 2006 şi 2017, în pofida sancţiunilor extinse.