Coreea de Nord a anunţat astăzi primele decese de Covid-19, precizând că mai mult de 187.000 de persoane care au avut febră au fost "izolate şi tratate" şi că virusul nu s-a răspândit "în toată ţara", scrie AFP, potrivit News.ro.
Această ţară izolată a raportat ieri primele cazuri de coronavirus, spunând că adoptă modul de "prevenire maximă a epidemiei de urgenţă", după ce oamenii au fost testaţi pozitiv pentru subvarianta BA.2 a Omicron.
Agenţia de presă oficială KCNA a afirmat astăzi că liderul Kim Jong Un a mers la sediul naţional de prevenire a epidemiilor unde "a aflat despre răspândirea Covid-19 în toată ţara".
Şase persoane victime ale "febrei" au murit în ţară, din care una a fost testată cu subvarianta BA.2 a Omicron, a indicat KCNA.
"Febra a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit exploziv în toată ţara de la finalul lui aprilie", potrivit KCNA.
"Mai mult de 350.000 de persoane au prezentat febră în scurt timp şi cel puţin 162.000 dintre ele sunt complet vindecate", a detaliat aceeaşi sursă. "Doar pe 12 mai 18.000 de persoane au avut febră în toată ţara şi, în prezent, 187.000 de persoane sunt izolate şi tratate".
Niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori nu este vaccinat contra coronavirusului, Phenianul respingând ofertele de vaccin ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din China şi Rusia.
Kim Jong Un, care a apărut pentru prima dată la televiziune purtând mască, a prezidat ieri o reuniune de urgenţă a biroului politic pentru situaţia epidemică. El a cerut măsuri de izolare în încercarea de a opri propagarea virusului.
"Aceasta este cea mai importantă provocare şi cea mai importantă sarcină pe care partidul nostru trebuie să o înfrunte pentru a inversa rapid această situaţie de criză de sănătate", a afirmat KCNA.
Coreea de Nord, care a fost una dintre primele ţări din lume care şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 după apariţia virusului în China vecină, s-a lăudat mult timp cu capacitatea sa de a ţine virusul la distanţă. Nu a semnalat până acum niciun caz confirmat de Covid-19 la OMS.