Coreea de Nord este pe cale să "aplaneze în sfârşit" criza cauzată de primul focar oficial de COVID-19, a anunţat, luni agenţia de ştiri de stat, în timp ce vecinii asiatici se luptă cu un nou val de infecţii cauzate de subvariantele Omicron, informează news.ro.
Phenianul a anunţat că 99,98% dintre cei 4,77 milioane de pacienţi care au avut febră de la sfârşitul lunii aprilie şi-au revenit complet, dar din cauza lipsei aparente de testare, nu a publicat nicio cifră referitoare la persoanele care au ieşit pozitive.
"Campania împotriva epidemiei este îmbunătăţită pentru a aplana complet criza", iar Coreea de Nord a raportat încă 310 persoane care au simptome specifice febrei, potrivit KCNA.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a contestat afirmaţiile Coreei de Nord, menţionând luna trecută că situaţia se înrăutăţeşte, nu se îmbunătăţeşte, pe fondul absenţei datelor independente.
Anunţul Phenianului Nordului ar putea fi o încercare de restabilire comerţului încetinit de pandemie, a spus un analist.
"Potrivit tendinţei actuale, Coreea de Nord ar putea anunţa în mai puţin de o lună că criza de COVID s-a încheiat, iar acesta ar putea fi primul pas în reluarea comerţului transfrontalier", a declarat Cheong Seong-chang, directorul centrului de studii nord-coreean al Institutului Sejong din Coreea de Sud.
Analiştii spun că Phenianul a folosit pandemia pentru a înăspri controalele sociale deja stricte. Coreea de Nord a invocat că "obiectele străine" din apropierea graniţei sale cu Coreea de Sud sunt responsabile de declanşarea focarului şi şi-a îndemnat cetăţenii să evite orice obiect care vine din exterior.
Noile cazuri zilnice de febră în Coreea de Nord raportate de KCNA au scăzut de la jumătatea lunii mai.
În lipsa unui efort public de vaccinare, Phenianul a precizat că efectuează controale medicale intensive la nivel naţional, printre măsuri fiind incluse teste PCR zilnice realizate pe apa colectată de la graniţă.
Coreea de Nord susţine că a dezvoltat noi metode pentru a detecta mai repede virusul şi variantele acestuia, precum şi alte boli infecţioase, cum ar fi variola maimuţei.
Afirmaţia Coreei de Nord referitoare la "stabilitate antiepidemică" a fost formulată în contextul în care ţări asiatice se confruntă cu un nou val de cazuri pozitive. China a raportat 691 de cazuri sâmbătă, infecţiile cu transmitere locală atingând un vârf din 23 mai.
În Coreea de Sud, infecţiile zilnice cu COVID au ajuns, marţi, la peste 40.000 de cazuri, pentru prima dată în două luni, autorităţile şi experţii prezicând sute de mii de cazuri noi în săptămânile următoare.
De asemenea, Japonia a avertizat că un nou val de infecţii pare să se răspândească rapid, în timp ce premierul Fumio Kishida a cerut atenţie deosebită înainte de vacanţele şcolare de vară.
Cele 16.878 de cazuri noi raportate de Tokyo miercuri reprezintă cel mai mare număr din luna februarie, iar la nivel naţional s-au înregistrat peste 90.000 de cazuri pozitive.