Coreea de Nord anunţă suspendarea testelor nucleare

D.I.
Internaţional / 21 aprilie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare 16:40 Rusia salută anunţul nord-coreenilor privind suspendarea testelor nucleare

Autorităţile de la Moscova salută anunţul nord-coreenilor cu privire la suspendarea testelor nucleare şi au invitat Coreea de Sud şi SUA, printr-un comunicat dat publicităţii de Ministerul rus de Externe, să ia măsuri pentru reducerea tensiunilor în regiune, relatează AFP.

În document, Miniterul rus de Externe precizează: "Salutăm declaraţia cu privire la suspendarea testelor nucleare în Coreea de Nord. Considerăm această decizie o etapă importantă către o viitoare relaxare a tensiunilor în Peninsula Coreeană. Facem apel la SUA şi Coreea de Sud să ia măsuri reciproce adecvate pentru micşorarea activităţii militare în regiune şi pentru a se ajunge la înţelegeri acceptabile la următoarele reuniuni între reprezentanţii celor două Corei şi cele între Coreea de Nord şi SUA".

----------------

Coreea de Nord va suspenda, de astăzi, toate testele nucleare şi cu rachete şi va închide un centru nuclear din nordul ţării, a anunţat liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit presei de stat, citată de BBC.

"Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansările de rachete balistice intercontinentale", a anunţat agenţia centrală de presă nord-coreeană.

De asemenea, liderul nord-corean a anunţat că va fi închis centrul nuclear de la Punggye-ri, unde din 2006 şi până în prezent au fost efectuate şase teste nucleare.

Decizia a fost luată după o întâlnire a conducerii Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, în contextul în care peste o săptămână Kim Jong-un se va întâlni cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Liderii celor două Corei se întâlnesc vinerea viitoare în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula. Este vorba despre al treilea summit de acest fel de la sfârşitul războiului din 1950-53.

În noiembrie 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-un declara că ţara sa a devenit un stat nuclear deplin, după ce a testat cu succes un nou tip de rachetă capabilă să lovească oriunde în Statele Unite.

Decizia Coreei de Nord este, în opinia preşedintelui american Donald Trump, un "mare progres", în timp ce prim-ministrul Japoniei a spus că reprezintă "un pas înainte", iar denuclearizarea trebuie să fie completă, relatează Reuters.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Donald Trump a precizat că vestea este una ""foarte bună".

În mesajul postat în această noapte, preşedintele american afirmă: "Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare şi să închidă o importantă zonă de testare. Asta este o veste foarte bună pentru Coreea de Nord şi lume - un mare progres! Abia aştept întâlnirea noastră".

La rândul său, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat, astăzi, presei: "Acest anunţ este un pas înainte şi aş vrea să îl întâmpin cu bucurie. Dar ce este important este că asta duce la o completă şi verificabilă denuclearizare. Vreau să subliniez asta".

Japonia a susţinut o politică de maximă presiune asupra Coreei de Nord pentru a face ca statul să abandoneze la programul armelor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb