Coreea de Nord a rechemat o parte din ambasadorii săi înapoi în ţară pentru o întâlnire comună în capitală. Printre ambasadorii participanţi sunt Ji Jae-ryong, Ja Song-nam şi Kim Hyong-jun, cei mai importanţi trimişi în China, Rusia şi ONU. Nu se cunoaşte însă numărul total al ambasadorilor participanţi, potrivit Daily Mail.
Se presupune că cei trei ambasadori participă la o întâlnire comună din Phenian şi se suspectează că oficialii se întâlnesc pentru pregătirile pretinse ale ţării pentru alte provocări militare. Kim Jong-Un, a ameninţat săptămâna trecută că va executa o lansare de rachete aproape de Guam, o bază militară de pe teritoriul american. Trump a promis că, dacă e cazul, Coreea de Nord va fi întâmpinată cu "foc şi furie".
Un oficial guvernamental a transmis pentru agenţia de ştiri Yonhap: "Coreea de Nord pare să găzduiască ceea ce seamănă cu o întâlnire a şefilor misiunilor diplomatice străine, după ce la chemat pe ambasadorii săi în ţări importante înapoi în Phenian".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, Baik Tae-hyun, a afirmat că întâlnirea poate face parte din reuniunea regulată a ambasadorilor ţării: "Coreea de Nord a organizat a 43-a întâlnire a ambasadorilor în iulie 2015 şi (ultima) pare să fie în concordanţă cu acestea...Există zvonuri că întâlnirea e legată de pregătirile pretinse ale ţării pentru alte provocări militare, ca testul nuclear sau lansarea de rachete."
Directorul CIA, Mike Pompeo a declarat la Sunday Fox News: "Nu e nimic iminent. Nu există informaţii care să indice că suntem aproape de un război nuclear. Şansa crescută de existenţă a unei rachete nucleare în Denver este o ameninţare gravă."
Mike Pompeo a afirmat că comunitatea americană de informaţii are o "imagine destul de clară" despre ce se întâmplă în Coreea de Nord. El a respins discuţiile celor care au sugerat că preşedinţia SUA a fost surprinsă de o posibilă capcană nucleară nord-coreeană ce poate fi amplasată pe o rachetă balistică intercontinentală care ar putea lovi SUA: "Nu mă surprinde că cei care au venit în faţa noastră au fost surprinşi. Nu au făcut nimic". Directorul CIA a adăugat că era convins că Coreea de Nord va continua să-şi dezvolte capabilităţile de rachete în regimul lui Kim Jong-Un.
Consilierul pentru securitate naţională McMaster a declarat că SUA "ia toate măsurile posibile" pentru a rezolva ameninţarea nucleară din Coreea de Nord fără a recurge la acţiuni militare. Întrebat de ABC săptămâna aceasta dacă numai ameninţările pot provoca un răspuns militar al SUA, el a răspuns că "depinde de natura ameninţării".
Generalul Joseph Dunford, este hotărât să se întâlnească luni cu preşedintele Moon Jae-in al Coreei de Sud. Aceştia vor discuta despre ameninţarea din partea alianţei de lungă durată a Coreei de Nord şi a Coreei de Sud cu SUA. Moon, care a preluat funcţia pe 10 mai, a fost în mare parte marginalizat conform sursei, în vreme ce Casa Albă şi Phenian s-au ameninţat reciproc, generând temeri legate de un posibil conflict militar, deoarece peninsula se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii ani.
Trump a promis săptămâna aceasta că Coreea de Nord va fi întâmpinată cu "foc şi furie" în cazul în care liderul Kim Jung-Un va da curs ameninţării pentru lansarea de rachete în Guam, o bază militară de pe teritoriul american. În ciuda apelurilor pentru Trump de a atenua retorica şi de a-l frâna pe Kim, preşedintele a continuat să se pronunţe, concluzionând vineri că armata americană este "încuiată şi încărcată".
Coreea de Nord nu este singura ţară cu care se confruntă SUA. Trump intenţionează să lanseze o investigaţie legată de faptul că China ar fura tehnologia SUA. China Daily a avertizat că Trump poate declanşa un război comercial şi intensifica tensiunile dacă va continua investigaţia. Guvernul chinez nu a comentat anunţul, potrivit sursei.