Coreea de Nord cheamă ambasadorii cheie în China, Rusia şi ONU înapoi în ţară

Cristina Radu
Internaţional / 14 august 2017

Kim Jong-Un (Sursa foto: Wikipedia)

Kim Jong-Un (Sursa foto: Wikipedia)

Coreea de Nord a rechemat o parte din ambasadorii săi înapoi în ţară pentru o întâlnire comună în capitală. Printre ambasadorii participanţi sunt Ji Jae-ryong, Ja Song-nam şi Kim Hyong-jun, cei mai importanţi trimişi în China, Rusia şi ONU. Nu se cunoaşte însă numărul total al ambasadorilor participanţi, potrivit Daily Mail.

Se presupune că cei trei ambasadori participă la o întâlnire comună din Phenian şi se suspectează că oficialii se întâlnesc pentru pregătirile pretinse ale ţării pentru alte provocări militare. Kim Jong-Un, a ameninţat săptămâna trecută că va executa o lansare de rachete aproape de Guam, o bază militară de pe teritoriul american. Trump a promis că, dacă e cazul, Coreea de Nord va fi întâmpinată cu "foc şi furie".

Un oficial guvernamental a transmis pentru agenţia de ştiri Yonhap: "Coreea de Nord pare să găzduiască ceea ce seamănă cu o întâlnire a şefilor misiunilor diplomatice străine, după ce la chemat pe ambasadorii săi în ţări importante înapoi în Phenian".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, Baik Tae-hyun, a afirmat că întâlnirea poate face parte din reuniunea regulată a ambasadorilor ţării: "Coreea de Nord a organizat a 43-a întâlnire a ambasadorilor în iulie 2015 şi (ultima) pare să fie în concordanţă cu acestea...Există zvonuri că întâlnirea e legată de pregătirile pretinse ale ţării pentru alte provocări militare, ca testul nuclear sau lansarea de rachete."

Directorul CIA, Mike Pompeo a declarat la Sunday Fox News: "Nu e nimic iminent. Nu există informaţii care să indice că suntem aproape de un război nuclear. Şansa crescută de existenţă a unei rachete nucleare în Denver este o ameninţare gravă."

Mike Pompeo a afirmat că comunitatea americană de informaţii are o "imagine destul de clară" despre ce se întâmplă în Coreea de Nord. El a respins discuţiile celor care au sugerat că preşedinţia SUA a fost surprinsă de o posibilă capcană nucleară nord-coreeană ce poate fi amplasată pe o rachetă balistică intercontinentală care ar putea lovi SUA: "Nu mă surprinde că cei care au venit în faţa noastră au fost surprinşi. Nu au făcut nimic". Directorul CIA a adăugat că era convins că Coreea de Nord va continua să-şi dezvolte capabilităţile de rachete în regimul lui Kim Jong-Un.

Consilierul pentru securitate naţională McMaster a declarat că SUA "ia toate măsurile posibile" pentru a rezolva ameninţarea nucleară din Coreea de Nord fără a recurge la acţiuni militare. Întrebat de ABC săptămâna aceasta dacă numai ameninţările pot provoca un răspuns militar al SUA, el a răspuns că "depinde de natura ameninţării".

Generalul Joseph Dunford, este hotărât să se întâlnească luni cu preşedintele Moon Jae-in al Coreei de Sud. Aceştia vor discuta despre ameninţarea din partea alianţei de lungă durată a Coreei de Nord şi a Coreei de Sud cu SUA. Moon, care a preluat funcţia pe 10 mai, a fost în mare parte marginalizat conform sursei, în vreme ce Casa Albă şi Phenian s-au ameninţat reciproc, generând temeri legate de un posibil conflict militar, deoarece peninsula se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii ani.

Trump a promis săptămâna aceasta că Coreea de Nord va fi întâmpinată cu "foc şi furie" în cazul în care liderul Kim Jung-Un va da curs ameninţării pentru lansarea de rachete în Guam, o bază militară de pe teritoriul american. În ciuda apelurilor pentru Trump de a atenua retorica şi de a-l frâna pe Kim, preşedintele a continuat să se pronunţe, concluzionând vineri că armata americană este "încuiată şi încărcată".

Coreea de Nord nu este singura ţară cu care se confruntă SUA. Trump intenţionează să lanseze o investigaţie legată de faptul că China ar fura tehnologia SUA. China Daily a avertizat că Trump poate declanşa un război comercial şi intensifica tensiunile dacă va continua investigaţia. Guvernul chinez nu a comentat anunţul, potrivit sursei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb