CORESPONDENŢÃ DE LA BUDAPESTA Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Companii / 21 iunie 2023

Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

Huawei şi East West Gate au prezentat, în data de 17 iunie, în cadrul forumului "Intelligent Rail & Logistics 2023", primul port feroviar cu suport 5G din Europa, la Fenyeslitke, în Ungaria.

Terminalul, care se întinde pe o suprafaţă de 85 de hectare, dispune de patru macarale, dintre care trei sunt amplasate pe şine, şi o macara independentă care se deplasează pe un set de roţi de cauciuc şi care este alimentată printr-o baterie cu litiu. Toate cele patru macarale pot fi controlate de la distanţă, dintr-o cameră de control, prin intermendiul tehnologiei 5G. Cele trei macarale amplasate pe şine, au o distanţă de deplasare de 850 de metri şi pot încărca garnituri de tren complete, de 740 metri lungime, omologate în Europa. Macaralele au o capacitate de încărcare de 45 de tone.

Terminalul East West Gate este amplasat în apropiere de graniţa dintre Ungaria şi Ucraina şi este un punct de schimb în care containerele sunt transferate din garniturile de tren de tip rusesc, de 1524 milimetri, în garnituri de tip European, de 1435 milimetri, fiind, astfel, o poartă de transfer a mărfurilor dintre Europa şi Asia.

Terminalul are, la fiecare poartă de intrare, scannere care înregistrează modelul 3D al fiecărei garnituri de tren sau a fiecărui camion care intră în incinta portului feroviar. Modelul 3D este transmis în timp real către o cameră de control, unde angajaţii terminalului urmăresc întreg procesul de descărcare şi încărcare.

Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

"Terminalul intermodal East-West Gate (EWG) şi-a început activitatea în octombrie 2022. La terminal, 1 milion de TEU (n.r. Twenty-Foot Equivalent Unit este un standard internaţional pentru definirea capacităţii de transport a unei nave port-container) pot fi încărcate şi descărcate rapid între căile ferate cu ecartament larg şi cele cu ecartament standard în fiecare an, ceea ce înseamnă cerinţe ridicate atât pentru eficienţă, cât şi pentru siguranţă. Deoarece 5G permite interconectarea tuturor comunicaţiilor interne şi a echipamentelor tehnice, macaralele automatizate ale terminalului pot fi controlate de la distanţă şi sunt capabile de mişcări subtile. Acest lucru îmbunătăţeşte considerabil productivitatea, oferind în acelaşi timp un mediu de lucru mai confortabil pentru operatori. Proiectul marchează o etapă esenţială în dezvoltarea tehnologiilor 5G în Ungaria şi în digitalizarea transportului feroviar de marfă şi permite ca EWG să devină un centru logistic feroviar intermodal în era digitală" a declarat Janos Talosi, CEO al East-West Intermodal Logistics.

Macaralele sunt controlate dintr-un birou

Cele trei macarale amplasate pe şine, precum şi cea independentă care se deplasează pe roţi de cauciuc sunt controlate de la distanţă, din camera de control a terminalului. Camera de control se află într-o clădire la circa două sute de metri distanţă de macarale şi, la prima vedere, pare o simplă clădire de birouri. În camera de control, patru operatori, care se bucură de confortul unui birou şi de temperatura plăcută oferită de aerul condiţionat, controlează macaralele feroviare prin intermediul a două joystickuri, urmărind în timp real, prin şase monitoare, fiecare cameră video amplasată pe macara. Astfel, prin intermediul camerelor video şi al unei serii de senzori, operatorii au control deplin asupra procesului de încărcare şi descărcare a containerelor.

Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

Sistemul de control al macaralelor este susţinut printr-o serie de antene 5G, amplasate atât pe întreg perimetrul terminalului, cât şi pe fiecare macara. Fluxul de date dintre macara şi camera de control este transmis în timp real, cu o latenţă aproape de zero şi cu o fluctuaţie a reţelei (n.r. "jitter") aproape inexistentă, astfel, operatorul poate controla troliul, cât şi podul de macara, în timp real, cu uşurinţă, fără a fi nevoit sa se apropie de macaraua aflată în terminal. De asemenea, sistemul cuprinde şi o serie de senzori de proximitate şi altitudine, afişând în timp real orientarea containerelor, dimensiunea lor şi înălţimea la care se află. Totodată, troliul şi sistemul de prindere este echipat cu un senzor care nu permite desprinderea accidentală a containerelor cât timp acestea se află în aer.

Securitate în timp real, controlată de la distanţă

Securitatea terminalului East West Gate este, de asemenea, asigurată tot prin intermediul tehnologiei 5G. Cu ajutorul sistemelor de scanare amplasate la porţile terminalului, dar şi prin intermediul unui sistem de camere de supraveghere, terminalul este monitorizat în permanenţă.

Sistemul de scanare de la porţile terminalului generează, în timp real, modelul 3D al garniturilor de tren şi al camioanelor care intră în portul feroviar. Modelul 3D este afişat şi urmărit, cu o latenţă aproape de zero, dintr-o cameră de securitate, de unde poate fi verificat independent fiecare senzor din incinta terminalului.

De asemenea, sistemul de camere de supraveghere, care transmite informaţia în timp real, prin intermediul tehnologiei 5G, este echipat cu un senzor de miscare. Atunci când un senzor de mişcare este declanşat, sistemul emite o alertă în camera de securitate iar operatorii responsabili pot, astfel, să acceseze instant camerele din zona în care a fost emisă alerta. Acest sistem oferă capacitatea de a monitoriza în permanenţă, în timp real, fiecare mişcare din terminal.

După verificarea camerelor, dacă alerta de securitate este confirmată, o echipă de securitate este trimisă la faţa locului pentru verificări sau pentru rezolvarea breşei de securitate.

Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

"Terminalul intermodal East-West Gate este o poveste de creare de valoare socială prin colaborarea excelentă a diferiţilor parteneri şi investitori dedicaţi. Soluţiile digitalizate şi de înaltă tehnologie ale instalaţiei atrag mulţi tineri localnici să se stabilească în zonă. Vârsta medie a angajaţilor este de 23-25 de ani. Există un nivel ridicat de siguranţă, există un mediu sănătos şi curat pentru lucrători, nu mai există condiţii dure. Soluţia dovedeşte că 5G a fost cu adevărat aplicată în sectorul feroviar inteligent din Europa, folosind tehnologii digitale de ultimă generaţie şi acestea rezolvă probleme comune, promovează transformarea digitală", a declarat Radoslaw Kedzia, vicepreşedintele regiunii CEE şi nordice a Huawei.

UNIDO şi Huawei lansează Alianţa globală privind inteligenţa artificială pentru industrie şi producţie

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) a anunţat, la Fenyeslitke, în cadrul forumului din data de 15 iunie, că va înfiinţa în luna iulie, împreună cu Huawei şi cu parteneri internaţionali, Alianţa globală privind inteligenţa artificială pentru industrie şi producţie.

Huawei şi EWG lansează primul terminal feroviar cu suport 5G din Europa

Directorul general adjunct al UNIDO şi directorul executiv, Ciyong Zou, a declarat: "Suntem martorii modului în care conectivitatea mobilă şi inovarea industrială se întâlnesc. 5G, combinat cu AI şi cloud computing, aduce multe beneficii sectoarelor de transport şi logistică. Eficienţa şi calitatea locurilor de muncă au fost îmbunătăţite considerabil. Siguranţa locului de muncă s-a îmbunătăţit. Prezenţa femeilor într-un mediu de lucru dominat anterior de bărbaţi a crescut. Obiectivul Alianţei este de a servi drept platformă de colaborare, de schimb de cunoştinţe şi de expunere pentru cele mai bune practici".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb