CORESPONDENŢĂ DE LA AUSTRALIAN OPEN Agonie şi extaz la Melbourne Park

EUGEN IONESCU
Ziarul BURSA #Sport / 23 ianuarie 2017

În "săptămâna speranţelor" la marele turneu de tenis, din România au participat două concurente. Una dintre ele, Mihaela Buzărnescu (28 de ani, locul 243 WTA), a reuşit să câştige un meci şi o recompensă de 12.500 de dolari australieni. La puşculiţa aproape goală a jucătoarei, poate că această sumă reprezintă o contribuţie importantă. Mihaela rămâne, totuşi, remarcabilă printr-un alt fel de performanţă: cred că este printre puţinele, dacă nu cumva singura jucătoare de tenis în activitate, care a reuşit să termine o facultate şi în prezent să-şi pregătească teza de doctorat.

Cealalaltă concurentă, Ana Bogdan (24 de ani), a realizat a doua mare performanţă a carierei, calificându-se pe tabloul principal. La ultimul meci din preliminarii, în afara mizei unui loc pe tabloul principal s-a jucat pe 25.000 dolari australieni. În termen de Grand Slam, un mărunţiş, dar pentru Ana calificarea înseamnă 25% din totalul câştigurilor din carieră.

Dupa euforia calificărilor, fireşte că micul grup de suporteri români a aşteptat cu interes deschiderea concursului "mare". În prima zi, cap de afiş pe terenul central figura Simona Halep, care a jucat cu o concurentă de pe locul 51, americanca Shelby Rogers. Însă aceasta pur şi simplu a "demolat-o" pe Simona, al cărei anturaj de şase persoane a părăsit arena într-o procesiune de înmormântare. A doua zi, aceeaşi soartă a aşteptat-o pe Monica Niculescu, care a întâlnit o rusoaică de pe locul 190, venită din calificări.

Un ziarist mai cinic, referindu-se la Halep, a scris că, pentru a fi un bun jucător de tenis, trebuie să ai mai multe atribute. Să serveşti bine, să ai mişcare bună în teren şi o tehnică remarcabilă în toate fazele jocului. În afară de asta, susţine hâtrul jurnalist, mai trebuie să fii şi pregătit să răspunzi ziariştilor în cazul unei contraperformanţe.

Simona Halep a fost pregătită, dar a declarat că suferă de tendonită care s-a accentuat în cursul acestui meci. Similar, şi Monica Niculescu a spus că are probleme cu umărul şi nu a putut să servească. A ţinut să mai adauge că poate nu trebuia să joace! Spunea că s-a chinuit, ca până la urmă să piardă. La Monica, întrebarea care se pune este dacă ar fi putut să renunţe la 50.000 de dolari australieni? Nu prea îmi vine să cred, mai ales că prin "subteranele" tenisului profesionist se vehiculează şi posibilitatea ca locul pe tablou să se poată vinde primului necalificat. De menţionat că a două zi, cu toată accidentarea, românca a jucat şi la dublu, de unde a mai încasat 8000... Oare ce gândesc jucătorii de la casele de pariuri, care aud că sunt tenismani ce evoluează accidentaţi?!

Irina Begu a pierdut, de asemenea, în faţa unei jucătoare inferioare ei în clasament şi, cu toate că a acuzat vântul puternic, a recunoscut că jocul ei defectuos a fost cauza principală a înfrângerii.

O surpriză plăcută a fost Sorana Cârstea, care nu a ţinut cont de vânt ori de reputaţia adversarei şi a învins-o fără drept de apel pe Carla Suarez Navaro - numărul 10 mondial. Nota bene, nici măcar casele de pariuri din România nu i-au acordat şanse Soranei Cârstea!

La "capitolul" ineditului din Australian Open 2017 trebuie menţionat meciul între Ivo Karlovic şi argentinianul Horacio Zeballos, care a durat cinci ore şi 15 minute (al doilea ca durată la Melbourne, după Djokovic cu Nadal, în 2012), meci în care Karlovic a produs 75 de aşi (servicii nereturnabile), scorul fiind 7-5, 6-3, 22-20 ! Karlovic deţine recordul de aşi la toate cele patru turnee de Grand Slam. Mai trebuie adăugat că acest Karlovic este unul din cei mai bătrâni jucători, 38 de ani, şi are o înălţime de 2,12 metri - posibil cel mai înalt jucător.

Să menţionăm şi faptul că la Australian Open s-a format o echipă de elită, condusă de Dr. Machar Reid, care produce date şi analize ştiinţifice pentru tenis. Aceste date se folosesc şi pentru a face predicţii asupra probabilităţii de succes a unui jucător. Astfel, s-a constatat că Simona Halep este cea mai rapidă femeie din circuit, cu o viteză maximă de 23 km pe oră. Ea este mai rapidă decât, de exemplu, Marin Cilic sau Dominic Thiem.

La bărbaţi, cel mai rapid este Novak Djokovic, cu o viteză de 36 km/ oră. Că să punem această cifră în comparaţie globală, Usain Bolt a atins o viteză de 44,7 km pe oră. Considerând că omul nu este maşină, poate ar trebui ţinut cont şi de alţi factori, precum starea emoţională a momentului.

După patru zile de concurs, intrăm în zona mizelor foarte mari. Anul acesta, pe Federer - numărul 17 pe tablou, după şase luni de inactivitate - în turul trei îl aşteaptă deja o confruntare dificilă, cu Thomas Berdych, numărul 10 mondial.

În momentul trimiterii acestei corespondenţe (19 ianuarie) a apărut ştirea care a zguduit puţin turneul prin pierderea favoritului numărul unu Novak Djokovic. Eu am văzut primele trei seturi după care am plecat acasă considerând că Novak navighează fără probleme spre turul trei.

Această înfrângere a marelui favorit a afectat într-un fel bunul mers al turneului. Meciuri reprogramate, pe terenurile cele mai importante, joacă numai vedetele pentru a justifica preţurile piperate ale biletelor. Denis Istomin, prin această victorie neaşteptată, nu a devenit încă mare vedetă. Marii câştigători ai înfrângerii lui Djokovic sunt desigur casele de pariuri .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb