CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA BVB, pe agendele investitorilor străini la Londra

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 aprilie 2011

BVB, pe agendele investitorilor străini la Londra

Agendele supraîncărcate a aproximativ douăzeci de investitori străini au cuprins, ieri, şi cuvintele "aruncat ochi la oferta Bursei de Valori Bucureşti", la un eveniment în inima Londrei.

Au venit, au discutat şi au pornit repede către alte întâlniri importante, puţini plecând cu o idee clară formată, cel puţin potrivit declaraţiilor acordate pe fugă. De altfel, nu au avut de văzut decât opt companii româneşti, ce-i drept dintre cele mai importante.

Conferinţa "Romanian Day" la Londra a fost organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Franklin Templeton, ieri, la un hotel de cinci stele, care odinioară adăpostea Curtea de Magistraţi, şi a cuprins o sesiune de prezentări şi una de întâlniri bilatelare cu managerii români.

Investitorii nu duc decât grija propriilor bani, aşa că unii au mers doar ca să-i cunoască pe directorii noştri.

"Nu ştiu prea multe despre România", ne-a spus un reprezentant al "Charlemagne", referindu-se la situaţia economică. Acesta a adăugat: "Nu am fost la prezentări, am mers la întâlnirile bilaterale cu emitenţii. Pe aceştia îi cunoşteam. Ne uităm la mai multe companii cum ar fi Petrom, BRD. În general, avem o părere pozitivă despre aceste companii".

Sesiunea de prezentări a cuprins şi descrierea situaţiei macroeconomice, făcută de Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

"Popa a fost magnific", ne-a spus un participant din sală, care a adăugat că oficialul BNR a prezentat economia într-un mod care a entuziasmat audienţa.

Atenţie! - Popa a fost magnific, nu economia...

Investitorii, sfătuiţi să cumpere acţiuni financiare româneşti

Investitorii au primit la eveniment un raport asupra ţării şi companiilor româneşti, efectuat de "Wood Company". Brokerul recomandă cumpărarea de acţiuni BRD, Banca Transilvania şi SIF-uri. Potrivit Wood, sectorul bancar este cel mai bine poziţionat să profite de revenirea economică. Dintre cele două bănci, BRD oferă cel mai mare randament al capitalurilor (ROE -return on equity) din regiune (n.r. aproape de 20% pentru 2011-2013, potrivit estimărilor), în timp ce Banca Transilvania se tranzacţionează sub valoarea contabilă şi este în continuare o ţintă majoră de preluare.

Economia este văzută într-o lumină pozitivă de către cei de la Wood: "Economia României iese uşor din criză, după doi ani de reforme şi măsuri de austeritate, sub supravegherea FMI şi UE. Îngrijorările legate de instabilitatea politică şi socială nu au fost confirmate, iar ţara iese din recesiune cu un aparat guvernamental mai redus (chiar dacă mai este un drum lung de parcurs în restructurarea sistemului) şi o competitivitate crescută".

Principalele riscuri sunt expunerea încă mare a băncilor pe finanţarea populaţiei (care menţine presiunea pe calitatea activelor), întârzieri în abolirea limitei de deţinere şi incapacitatea managerilor să lichideze portofoliile şi să crească valoarea.

Claudia Sava, CNVM: "Am constatat interes din partea investitorilor străini"

Prezentă la Londra, cu ocazia evenimentului "Romanian Day", Claudia Sava, comisar CNVM, ne-a declarat că a constatat interesul investitorilor străini faţă de piaţa de capital autohtonă. Domnia sa a precizat:

"Consider că evenimentul reprezintă începutul unei acţiuni de promovare an pieţei de capital autohtone care va avea bune rezultate. Am constatat interes din partea investitorilor străini prezenţi la eveniment atât prin participarea lor la prezentările ţinute de emitenţii şi oficialii români, cât şi prin faptul că au participat la multe întâlniri bilaterale cu reprezentanţii emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti". Unele dintre aceste întâlniri s-au prelungit chiar şi peste perioada de timp alocată iniţial, povestesc unii dintre cei prezenţi la eveniment. Din partea CNVM a mai fost ieri la eveniment şi comisarul Bogdan Chetreanu.

Printre cei care au participat, ieri, la "Romanian Day" la Londra se numără Costel Ceocea şi Cluadiu Doroş de la SIF "Moldova", Dan Simionescu de la SIF "Transilvania", Marian Dinu, de la SIF "Muntenia", Stelian Gal şi Răzvan Purdilă de la "Transelectrica", Mariana Gheorghe de la "Petrom", Victor Cazana de la OPSPI şi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Bursa de Valori Bucureşti a fost reprezentată de Stere Farmache, Ciprian Zah, Lucian Isac şi Valentin Ionescu, iar "Fondul Proprietatea", de Grzegorz Konieczny.

La eveniment au participat bănci şi fonduri de investiţii străine, care gestionează active de sute de milioane de euro, precum "Deutsche Bank", "Erste Bank Pension Fund", HSBC, "JP Morgan", AXA, "Armajaro", "Firebird" sau "Blackrock".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. spre achizitie investitorilor straini? ca doar e de notorietate ca cei de la Wood sunt brokerii de casa ai lui Franklin T. Oare care sunt interesele reale in spatele tandemului Franklin T/Wood, stie sa-mi spuna careva ?

    1. Wood trebuie sa tina pretul |FP jos ca sa isi acopere pierderile la warrant-uri...Si de ce sa recomanzi FP. Trebuie cumparat ieftin...

      Iat din nou impotenta traditionala farmachiana. A trebuit sa organizeze Wood intilnirea asta.Pe banii BVB. Sa ia si Valentin Ionescu un comision de la fostul loc de munca.

      postati niste poze de la eveniment sau inregistrari cu intrebari puse de investitorii veniti in numar maaaare. Ha ha, sa ne convimgem si noi sau macar sa auzim care sunt interesele sau temerile strainilor asteptati sa salveze BVB cu intrarea lor in piata anul acesta.De s-ar intampla minunea....ca altfel nu vad FP sa mai urce vreodata la 1 RON.

      E clar ca lucrurile se misca in directia buna la bursa. Asta oftica pe multi, urmariti comentariile si multe dintre articolele presei noastre "independente" ;)

      Care succes? Organizarea unui eveniment la Londra? Si o organizare proasta, dupa cum se vede. Au dat buzna investitorii cumva? NU, din pacate.

      Dar cum de organizare s-au ocupat din partea BVB cele doua specialiste- donsoara monney channel- care vorbeste fluent rusa si nu engleza, si dna directoare de marketing ileana botez(care pleaca capul in intalnirile cu strainii ca sta cam prost si cu cunostintele si cu engleza: apropo, celalata ileana stie???). Cum de nu a venit si dna alexandru in drumetia aceasta ca dansei ii place.

      Ehei, Stere, de la buturigile astea mici o sa ti se rastoarne carul tau ala mare!! 

      Ia intrebatile pe cele doua amintite mai sus daca stiu care institutie se ocupa de promovarea City-ului londonez? Adica de acolo de une puteau sa ia si ele niste investitori potentiali. Ca wood oricum nu are piata la Londra...

      Ar putea s-o intrebe de Mari Ciurel, sefa departamentului de marketng, ca doar a fost de cateva ori la Londra ca sa promoveze indicii, bursa etc etc> Ar putea sa ne spuna si noua care au fost rezultatele vizitelor sale prin Europa?

      Acest individ coleric si instabil si deloc inteligent, a ingropat si mai mult onorea si reputatia, si asa terfelita, a cestei piete de capital.

      Nu are cunostinte minime de management si piata de capital si ne intrebam de ce incaseaza sume substantiale lunar daca tot este doar o "interfata"?

      La managementul staffului nu mai vorbesc: sa-l intrebe Boardul de ce a invitat colegii vineri la pizza in timpul programului ca sa le vorbeasca despre team building? Pai crede ca ii poate cumpara cu 2 felii de pizza dupa ce le-a taiata slariile iar el se plimba linistit la Londra si isi face birou separat cu secretara? 

      Valentine, nu mai trimite mesaje noaptea de la Londra, ci apuca-te de treaba.! Asta daca mai prinzi vreun fotoliu dupa AGA. Si tu si ceilalti din spatele tau!

      bine a mentionat un cititor=de ce nu se fac transmisiuni in direct de la acest eveniment? Cum stim noi daca a fost audenta si ce s-a discutat acolo?Cne reprezinta BVB acolo si cine a vorbit din partea BVB acolo

    Urmaresc de peste ocean bursa romaneasca si sunt nerabdataor sa vad in realitate cele transpuse in articol. Vreau sa atrag atentia asupra unei "manipulari" din ultima perioada aparuta in diferite ziare si tv.-uri romanesti si anume ARAX. Se tot vehiculeaza stiri despre zona Jimbolia care se afla pe o sursa enorma de petrol, este exagerata informatia. In primul rand vorbim despre o forma de oil care este de proasta calitate si in acelasi timp foarte costisitor de extras si prelucrat.Daca veti cerceta site-urile celor doua companii implicate in exploatarea acestui teren veti afla ca prima sonda din decembrie anul trecut a esuat din cauze tehnice si geologice , iar anul 2011 este dedicat gasirii denoi n solutii, altele decat cele usualy folosite in forare. Actiunile ARAX au reactionat pozitiv la articolele din presa dar fara o baza. Da situatie financiara a companiei si managementul este de adimrat pentru romania dar cresterea din ultima perioada are la baza acest zacaman din Jimbolia mult mediatizat.Este un moment bun de vanzare Arax "ceea ce am si facut" si cumparare TLV care este subevaluata si care va acorda anul acesta 20% actiuni gratuite si in plus B.Transilvania va achizitiona de pe piata 14 milioane de actiuni proprii pana la pretul de 2.00 pentru o actiune, deci pentru un profit cumulat garantat de 40% in urmatoarele 3 luni cred ca merita luat in considerare.

    1. referitor la mesajul de mai sus eu pe malul opus al atlanticului vad ca nr. de agentii ale BT scade dramatic, asa ca de unde vor scoate ei profit in crestere cand n-au terminat de reevaluat cheltuielile?si sunt in apa cu restructurarea acestora.iar marea de oil de low quality pe care pluteste ARAX poate fi combinata cu cea de high quality care se alfa destul de aproape rezultand un fuel oricum mult mai bun decat cel care pluteste in largul east coast of us intre doua ape din golf. ;-) .

      DIXIT 

    Prostie,aroganta,minciuna,jocu ri de culise, asa zisa uceniei in multinationale a se vedea Praga si apoi PAIAIA BVB-ISTA sug GOGOAGA INFURIATA a MUSCHIOLUSOULUI de "PRES". Doua presuri dupa caz, fara valoare, fara nimic, in tara au fost dupa investitori a s vedea Iasi, Cluj, C-ta si ce..pauza??? iau actionarii de prosti, de le merge..asa- cu paiatele astea..te sperie, te ameninta..si!!! o iau in freza in curand

    Dece nu se fac transmisiuni in direct de la acest eveniment? Cum stim noi daca a fost audenta si ce s-a discutat acolo?Cne reprezinta BVB acolo si cine a vorbit din partea BVB acolo?

    De dl POpa stim ca este foarte bun, dar cei din piata de capital? Dansul reprezinta BNR nu BVB! 

    plimbari !!

    directorul general nu ia nici o hotarare fara aprobarea machidonului. ce fel de director general este acesta ?!!! ce face el la londra ?! si ce face dna botez la londra ?!? 

    1. Atata timp cat lucrurile se misca asa ca la BCR iar Statul Roman- ca vanzator al BCR catre cei de la ERSTE, doarme neputincios sau mai rau este treaz- dar neputincios), de ce ne-am mira de "interesul" manifestat de investitorii straini ? Sau poate ca asa trebuie sa se intample. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb